Vangelis Chorafas Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Στις 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία γιορτάζει την σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Σε όσους γιορτά...
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ
Στις 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία γιορτάζει την σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Σε όσους γιορτάζουν και είναι πολλοί, Χρόνια Πολλά.
Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, οι αναρίθμητοι άγγελοι είναι οργανωμένοι σε τάγματα [τάξεις]. Κατά αναφορές των προφητών Ησαΐα και Ιεζεκιήλ, του αποστόλου Παύλου, του αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη και του Οσίου Νικήτα Στηθάτου, τα αγγελικά τάγματα είναι εννέα, ταξινομούμενα σε τρεις ιεραρχίες:
Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι
Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες
Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.
Αυτή η αναφορά στους αγγέλους παραπέμπει σε δύο βασικές έννοιες. Στην οργάνωση και στην ιεραρχία. Η οργάνωση σε τάγματα, ή τάξεις, ή λεγεώνες (ο Χριστός μιλάει στη Γεσθημανή για 12 λεγεώνες αγγέλων) αναδεικνύει το ζητούμενο της αποτελεσματικότητας για την επίτευξη κάποιου σκοπού.
Σε μια τέτοια οργάνωση, η ιεραρχία, η οποία προκύπτει από τη θεϊκή βούληση, είναι απαραίτητη. Υπάρχουν 7 αρχάγγελοι Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ, Ουριήλ, Σαλαθιήλ, Ιεγουδιήλ και Βαραχιήλ (ενίοτε συμπληρώνεται και ένας όγδοος, ο Ιερεμιήλ). Χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις, παρά μόνο συγκεκριμένοι ρόλοι, οι 4 πρώτοι θεωρούνται σημαντικότεροι.
Με βάση τη Βίβλο, ο ρόλος των αγγέλων είναι και στρατιωτικός.
Η αποφασιστική μάχη μεταξύ των αγγελικών δυνάμεων και η τελική εκδίωξη του Σατανά και των αγγέλων που εξεγέρθηκαν, από τον ουρανό, περιγράφονται στην Αποκάλυψη 12:7–12. Σε αυτό το απόσπασμα, ο Ιωάννης περιγράφει έναν μεγάλο πόλεμο μεταξύ του Μιχαήλ και των αγγέλων του Θεού και του δράκου (Σατανά, Διάβολου) και των έκπτωτων αγγέλων ή δαιμόνων του. Ο Σατανάς, με τη μεγάλη υπερηφάνεια και την αυταπάτη του ότι μπορεί να είναι σαν τον Θεό, θα οδηγήσει μια τελική εξέγερση εναντίον του Θεού. Έτσι, ο δράκος και οι δαίμονές του θα χάσουν τη μάχη και θα πεταχτούν από τον παράδεισο για πάντα.
Ωστόσο, εκτός από τη μάχη μεταξύ των αγγελικών δυνάμεων, οι άγγελοι, σύμφωνα με την Βίβλο, αναλαμβάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις και επί του γήινου κόσμου. Η Βίβλος δίνει αρκετές περιγραφές των αγγέλων με στρατιωτικούς όρους, όπως το στρατόπεδό τους (Γένεση 32:1–2), η δομή διοίκησης (Ψαλμοί 91:11–12· Ματθαίον.13:41· Αποκάλυψη. 7:2) και οι μάχες ( Κριταί.5:20· Ιώβ 19:12· Αποκάλυψη. 12:7). Σε άλλα σημεία υπάρχει εμπλοκή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως στο Βασιλέων Β’ 19, όταν άγγελος Κυρίου θανατώνει 185.000 Ασσύριους, στα Χρονικά Α’ 21 όταν άγγελος εξολοθρευτής καταστρέφει την Ιερουσαλήμ κλπ.
Στη νίκη του Ταξιάρχη Μιχαήλ επί του Σατανά, ο Τζον Μίλτον στο επικό ποίημα του «Χαμένος Παράδεισος» δίνει την ουσία της σύγκρουσης, μετά το αποφασιστικό πλήγμα που επέφερε ο αρχάγγελος Μιχαήλ.
« Έξω απ΄ όλα του πολέμου τα μέτωπα, εκεί τον άφησαν
Τα δόντια του να τρίζει από πόνο, πείσμα και ντροπή,
Που δεν βρέθηκε ασύγκριτος κι η περηφάνια του
Από τέτοιο χτύπημα ταπεινώθηκε, τόσο πολύ βυθίστηκε
Η πεποίθηση του πως στη δύναμη ίσος ήταν με Θεό».
Ο πίνακας Der Εngelsturz, της νίκης του αρχαγγέλου Μιχαήλ, είναι του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς.
ΑπάντησηΔιαγραφήKAΛHMEΡA ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΜΟΥ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ-ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ
ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ….
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!😮 ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ BOUSAN ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ!💙🇬🇷❗❕✔️
https://twitter.com/ElIian1901/status/1589473999607672832
ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ 🌹