GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H ΓΙΟΡΤΗ της Σημαίας...

Vangelis Chorafas   Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ Η ελληνική σημαία τιμάται και γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 27 Οκτωβρίου. Αν και οι Έλληνες επαναστά...


Vangelis Chorafas 
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ
Η ελληνική σημαία τιμάται και γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 27 Οκτωβρίου.
Αν και οι Έλληνες επαναστάτες του 1821 πολέμησαν κάτω από διαφορετικής μορφής σημαίες και λάβαρα, τον Ιανουάριο 1822, ο τύπος και τα χρώματα (κυανό και λευκό) της ελληνικής σημαίας καθιερώθηκαν στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Στις 15 Μαρτίου του ίδιου χρόνου το Εκτελεστικό Σώμα (Κυβέρνηση), που είχε αναλάβει την προσωρινή διοίκηση της Ελλάδας, όρισε με το Διάταγμα 540 τρεις τύπους σημαιών: μια σημαία ξηράς και δυο θαλάσσης, μία για το πολεμικό και μία για το εμπορικό ναυτικό.
Η ελληνική σημαία περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες, καθώς και ως άνω προΐστιο μέρος, έναν λευκό Σταυρό μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο.
Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία».
Ο Σταυρός συμβολίζει την επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος, την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης, ήταν σύμβολο των Ελλήνων θαλασσοπόρων και συμβόλιζε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *