Τους όρους που περιόριζαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατήργησε η Γερουσία των ΗΠΑ, καθώς η τροπολογία δεν εντάχθηκε σ...
Τους όρους που περιόριζαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατήργησε η Γερουσία των ΗΠΑ, καθώς η τροπολογία δεν εντάχθηκε στην εκδοχή του Σώματος για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA), όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.
Οι δύο όροι ήταν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.
Προς το παρόν, τα τουρκικά ΜΜΕ δεν υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες της εξέλιξης αυτής, ενώ σιγή ιχθύος τηρούν τα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων, με πληροφορίες πάντως να θέλουν το τελικό κείμενο να αποφασίζεται κατόπιν διαπραγματεύσεων Βουλής και Γερουσίας.
Στο σημείο αυτό, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ανεξάρτητα από το NDAA, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.
Βρήκαν αντίκρισμα οι «εκκλήσεις» Ερντογάν;Εκτός εκδοχής Γερουσίας έμεινε τροπολογία @SenatorMenendez για F16/βγήκαν όλες οι τροπολογίες που δεν συγκέντρωναν ευρεία συναίνεση/παραμένει στην εκδοχή Βουλής η τροπολογία @RepChrisPappas /τελικό κείμενο NDAA θα αποφασιστεί κατά διαδικασία διαπραγματεύσεων Βουλής κ Γερουσίας
— Lena Argiri (@lenaargiri) October 11, 2022
Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι έχει λάβει «θετικά μηνύματα» από δύο αμερικανούς γερουσιαστές σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ να αναφέρουν ότι είχε πρόσφατα συναντηθεί με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γκράχαμ, και τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Κρις Κουνς.
Eπιεπλέον, την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, συναντήθηκε με σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, στην Κωνσταντινούπολη, όπου συζήτησαν το θέμα των F-16.
Όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη συνάντηση «τονίστηκε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα F-16 θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών», ενώ ο Καλίν είπε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο» και ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας είναι απαράδεκτες».
Τι προηγήθηκε της απόφασης
Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες, ορισμένοι αμερικανοί γερουσιαστές υπέβαλαν κάποια άρθρα με στόχο τη δέσμευση της πώλησης των F-16 Block 70 στην Τουρκία υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τα προαναφερθέντα άρθρα προορίζονταν να προστεθούν στο νόμο περί προϋπολογισμού του 2023 του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA).
Ωστόσο, οι τροποποιήσεις που προετοιμάστηκαν από Γερουσιαστές των ΗΠΑ αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας. Έτσι, δεν έχει μείνει κανένα νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ που να περιορίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Τα προσχέδια του Νόμου για τον Προϋπολογισμό του 2023 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA), που εκπονήθηκαν ξεχωριστά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, θα συζητηθούν στη Μικτή Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Εάν η Μικτή Επιτροπή δεν εγκρίνει το νομοσχέδιο για τα F-16 που εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων (που περιέχει τους δύο περιορισμούς), όλοι οι παράγοντες που περιορίζουν την προμήθεια της Τουρκίας με F-16 Block 70 θα αφαιρεθούν.
Η τροπολογία Μενέντεζ
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, είχε καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), η οποία έθετε προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία.
Ειδικότερα, η τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ ανέφερε ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου:ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.
(αυτή η πιστοποίηση) πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας».
Πριν από δέκα ημέρες είχε κατατεθεί από τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν και δεύτερη τροπολογία που έθετε πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για την απόκτηση και την αναβάθμιση των μαχητικών F-16.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση