«Ο Πούτιν θα διατάξει την πραγματοποίηση άσκησης με τακτικά πυρηνικά όπλα στα σύνορα με την Ουκρανία», γράφουν οι Times του Λονδίνου. «Ο Ρώ...
«Ο Πούτιν θα διατάξει την πραγματοποίηση άσκησης με τακτικά πυρηνικά όπλα στα σύνορα με την Ουκρανία», γράφουν οι Times του Λονδίνου.
«Ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να επιδείξει την προθυμία του να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής με πυρηνική δοκιμή, υποστηρίζει η Λονδρέζικη εφημερίδα , προσθέτοντας ότι «το Κρεμλίνο δεν αποκλείει την πιθανότητα μιας σημαντικής κλιμάκωσης καθώς ο στρατός του χάνει έδαφος στο πεδίο της μάχης».
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν έχει αποκλείσει βέβαια καμία υπόθεση - ούτε καν τη χρήση πυρηνικών –στον πόλεμο της Ουκρανίας- για να υπερασπιστεί αυτό που πιστεύει ότι είναι έδαφος της Ρωσίας. Στην ομιλία του που εκφώνησε για την επίσημη προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ο Πούτιν προειδοποίησε άλλωστε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα για να κρατήσει τη Ρωσία ασφαλή».
Οι Financial Times αναλύουν μάλιστα τρία πιθανά σενάρια, βάση των οποίων η Ρωσία θαμπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα :
Το πρώτο σενάριο προβλέπει μια «πυρηνική δοκιμή» για λόγους «επίδειξης». Σύμφωνα με τους FT, ο Πούτιν και οι στρατιωτικοί του μπορεί να σκέφτονται μια υπόγεια έκρηξη ή μια υποθαλάσσια στη Μαύρη Θάλασσα ή σε μια ακατοίκητη τοποθεσία. «Επίδειξη» σημαίνει ότι η Μόσχα θα πραγματοποιούσε αυτή τη δοκιμαστική έκρηξη για να αποδείξει ότι -αν ήθελε πραγματικά να χρησιμοποιήσει μια ατομική βόμβα- μπορεί να το κάνει και για να τρομάξει τους αντιπάλους της. Αυτό, ωστόσο, θα ανέβαζε κατακόρυφα τον τόνο της σύγκρουσης χωρίς να δώσει στη Ρωσία οποιοδήποτε άμεσο συγκεκριμένο πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Κάτι τέτοιο επίσης ,δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα καθιστούσε τη Ρωσία ακόμα πιο «παρία» στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Τι επιπτώσεις όμως θα είχε μια τέτοια δοκιμαστική έκρηξη; Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός της έκρηξης θα κατέστρεφε τον απροστάτευτο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και η ραδιενέργεια , αρχικά μεγάλη, θα μειωνόταν σε περίπου 1% σε 48 ώρες. Όμως θα σχηματιζόταν ένα σύννεφο ραδιενεργής σκόνης που θα αντιπροσώπευε σοβαρό βιολογικό κίνδυνο
Το δεύτερο σενάριο θα αφορούσε επίθεση σε ουκρανικό στρατιωτικό στόχο ή βασικές υποδομές. Αλλά ποιο είναι το νόημα; Οι Financial Times γράφουν ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι διασκορπισμένες σε όλη την επικράτεια και οι αμερικανικές στρατιωτικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια κεφαλή κιλοτόνων θα πρέπει να εκραγεί σε απόσταση 90 μέτρων από ένα άρμα για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Για να μην αναφέρουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Ουκρανία στο πεδίο της μάχης θα εκτεθούν επίσης στην «πυρηνική έκρηξη».
Επίθεση σε στόχο του ΝΑΤΟ;
Ένα τρίτο σενάριο, που θα ήταν και το πιο επικίνδυνο, είναι μια επίθεση με τακτικά πυρηνικά ,σε στόχο ή έδαφος του ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο . Οι ειδικοί αναρωτιούνται πώς θα απαντούσε το ΝΑΤΟ σε μια τέτοια επίθεση σε μια ευρωπαϊκή χώρα . Το καταστατικό του ΝΑΤΟ αναφέρει: «Μετά από μια επίθεση σε μια χώρα-μέλος, θα ενεργοποιηθεί το Άρθρο V που απαιτεί τη συλλογική αμυντική απάντηση από τα άλλα μέλη. Η Μόσχα θα κινδύνευε με καταστροφικά πυρηνικά αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση