Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε απροσδόκητα αυτόν τον μήνα, ακολουθώντας την τάση στη Γαλλία και την Ιταλία, κάτι που αναμένεται να ασκή...
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε απροσδόκητα αυτόν τον μήνα, ακολουθώντας την τάση στη Γαλλία και την Ιταλία, κάτι που αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων και ενώ και δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ η ύφεση πλησιάζει.
Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν 11,6% σε σχέση με πέρυσι -- ξεπερνώντας κατά πολύ όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg και του Reuters, που προέβλεπαν ποσοστό 10,9%. Συγκρίσιμα ποσοστά καταγράφηκαν για τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στη Δυτική Γερμανία.
Ο πληθωρισμός στην Ιταλία, εν τω μεταξύ, εκτινάχθηκε στο 12,8% -- πολύ μπροστά από όλες τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 12,8%, ενώ σε μηνιαία βάση η αύξηση είναι του 3,5%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 38 χρόνων. Τα τρόφιμα, σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 13,1% και τα ενεργειακά αγαθά κατά 73,2%.
Την ίδια ώρα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Οκτώβριο στη Γαλλία με τον ταχύτερο ρυθμό τους από το 1985, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των μεταποιημένων προϊόντων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε τον Οκτώβριο, στο 6,2%, μετά από δύο μήνες επιβράδυνσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).
Αυτή η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων, διευκρινίζει το INSEE. Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο 6,1% σε διάστημα ενός έτους, πριν επιβραδυνθεί τον Αύγουστο (5,9%) και τον Σεπτέμβριο (5,6%).
Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Ιούνιο του 1985, οπότε είχε καταγράφει στο 6,4% σε διάστημα ενός έτους. Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα ήταν στο 11,8%, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 19,2% και τα μεταποιημένα προϊόντα αυξήθηκαν κατά 4,2%.
Από την άλλη οι ρυθμοί ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας αναμένεται να είναι μικρότεροι των προσδοκώμενων. Ειδικότερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του INSEE θα κλείσουν στο 2,5% έναντι 2,7% που είναι η πρόβλεψη στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.
Η Γαλλία ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες, με άνοδο 7,1%. Η Ισπανία ήταν η μόνη μεγάλη χώρα της ευρωζώνης που είδε τις πιέσεις στις τιμές να μειώνονται. Τα στοιχεία για το μπλοκ των 19 εθνών ανακοινώνονται τη Δευτέρα.
Τα στοιχεία είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν την ορμή της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από τον στόχο του 2%. Οι αξιωματούχοι την Πέμπτη διπλασίασαν το βασικό τους επιτόκιο στο 1,5%, το υψηλότερο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αλλά με την Ευρώπη να κινδυνεύει να περιέλθει σε ύφεση, η ΕΚΤ άλλαξε το αφήγημα της αύξησης των επιτοκίων σε «αρκετές συνεδριάσεις», λέγοντας απλώς ότι αναμένει να αυξηθεί «περαιτέρω» το κόστος δανεισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση