GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΦΩΤΙΑ!» ΝΕΟ ράλι τιμών στα καύσιμα...

«Φωτιά» στις τιμές των καυσίμων, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία που θα υποστεί αναγκαστικά νέες μεγάλες πιέσεις, βάζει η απόφαση του OPEC...


«Φωτιά» στις τιμές των καυσίμων, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία που θα υποστεί αναγκαστικά νέες μεγάλες πιέσεις, βάζει η απόφαση του OPEC+, να κόψει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής του, προκειμένου να αντιστρέψει την καταγεγραμμένη, το τελευταίο διάστημα, πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου.

Δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι μετά την ανωτέρω απόφαση, μέσα σε λίγες μέρες η τιμή του πετρελαίου Brent στο χρηματιστήριο πραγματοποίησε άλμα ανόδου της τάξης του 15% , ήτοι από τα 82 δολάρια, εκτινάχθηκε στα 95 δολάρια το βαρέλι. Η 6η Οκτωβρίου μάλιστα ήταν η τέταρτη διαδοχική ημέρα ανόδου της τιμής του «μαύρου χρυσού», με αποτέλεσμα το Brent να «κλείσει» στην υψηλότερη τιμή.

Πιο συγκεκριμένα το χθεσινό κλείσιμο για το Brent, άγγιξε το υψηλότερο σημείο από τις 5 Σεπτεμβρίου, σχεδόν 1,5 δολάριο πάνω, με την τιμή του να αγγίζει τα 95 δολάρια το βαρέλι. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου, κέρδισε 1,2 δολάρια ή 1,4%, κλείνοντας στα 88,96 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο σημείο του από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Στην Ελλάδα, η πτωτική πορεία των τιμών στην βενζίνη που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 2 ευρώ το λίτρο για την απλή αμόλυβδη (95 οκτανίων) αλλά και στο πετρέλαιο κίνησης το οποίο ουδέποτε έφθασε σε τέτοιες τιμές, έχει ανακοπεί τις τελευταίες ημέρες δείχνοντας σταθεροποιητικές τάσεις. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι με τις διεθνείς αυξήσεις, σύντομα θα δούμε τη βενζίνη και ντίζελ κίνησης να υπερβαίνουν και πάλι την τιμή των 2 ευρώ ανά λίτρο.

Αναμφίβολα, λοιπόν, αυτή η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης, θα εντείνει τις πιέσεις στην αγορά και θα επιφέρει νέες επιβαρύνσεις στην τσέπη και το πορτοφόλι των καταναλωτών, καθώς γίνεται κατανοητό, ότι θα επηρεάσει κλιμακωτά προς τα πάνω όλες τις τιμές στα βασικά καθημερινά αγαθά και όχι μόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διεθνή εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, αναμφίβολά συμβάλλει και η απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών- μελών του OPEC+, που ανακοίνωσαν επίσημα μόλις προχθές την περικοπή της ημερήσιας παραγωγής κατά δύο (2) εκατ. βαρέλια από την 1η Νοεμβρίου του 2022, τη μεγαλύτερη αριθμητικά μείωση δηλαδή, από τις αρχές του 2020.

Σε ότι αφορά την μακροπρόθεσμη πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, οι αναλυτές ελπίζουν, ότι μπορεί τα μέλη του OPEC+ να μην κάνουν τελικά πράξη την τόσο μεγάλη μείωση στην εξόρυξη του «μαύρου χρυσού», ώστε αυτή να μην επηρεάσει τόσο πολύ την τιμή παγκοσμίως, εξαιτίας της ζήτησης που θα προκύψει.

Πάντως η συγκεκριμένη εκτός από τις δεδομένες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, θα έχει και πολιτικές, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν ευθέως την Σαουδική Αραβία ότι συντάσσεται με την Ρωσία που είναι μέλος του καρτέλ.

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνουν έμπειροι αναλυτές, προκάλεσε έντονη κριτική από τις ΗΠΑ, αφού θεώρησαν, ότι η κίνηση αυτή ήταν ουσιαστικά μία νίκης της Ρωσίας, καθώς οι εξαγωγές της τελευταίας απειλούνται από τη συντονισμένη επιβολή πλαφόν, την οποία σχεδιάζουν οι ηγέτες της Δύσης. Σημειώνουν χαρακτηριστικά, ότι με τις ρωσικές εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι περικοπές του OPEC+ γεγονός που διευκολύνει τη Μόσχα να διατηρήσει το μερίδιο της αγοράς το οποίο κατείχε.

Από την πλευρά τους αναλυτές της Morgan Stanley ξεκαθαρίζουν πως αναμένουν από τα μέλη του OPEC+ να μειώσουν την παραγωγή σε μικρότερο βαθμό από εκείνον τον οποίο θέτει το πλαίσιο του οργανισμού.

«Σε σχέση με την παραγωγή του Σεπτεμβρίου, αναμένουμε πως η πραγματική μείωση της παραγωγής σε ημερήσια βάση θα είναι της τάξης των 800.000 βαρελιών», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είναι απογοητευμένος από την κοντόθωρη λογική της απόφασης του OPEC+, ενώ ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Μπράιαν Ντιζ τόνισε, ότι μια απαγόρευση εξαγωγής βενζίνης και άλλων διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων βρίσκεται υπό εξέταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *