Μετά από 19 χρόνια «προσφυγιάς» και αναμονής η ΑΕΚ επέστρεψε στο σπίτι της, στα ιερά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς το βράδυ της Παρασκ...
Μετά από 19 χρόνια «προσφυγιάς» και αναμονής η ΑΕΚ επέστρεψε στο σπίτι της, στα ιερά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας, καθώς το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η λαμπερή εκδήλωση για τα εγκαίνια της «Αγια-Σοφιάς – OPAP Arena».
Οι φίλαθλοι της ομάδας που βρέθηκαν στο νεότευκτο γήπεδο της «Ένωσης» αλλά και αυτοί που παρακολούθησαν το φαντασμαγορικό event που είχε διοργανώσει ο «δικέφαλος» από την κρατική τηλεόραση έζησαν μία βραδιά με έντονες μνήμες προσφυγιάς και δάκρυα χαράς, σε μία ημέρα-ορόσημο για τον σύλλογο.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, οι παλαίμαχοι θρύλοι της ομάδας που βρέθηκαν στην «OPAP Arena» και οι περισσότεροι φίλαθλοι έκλαψαν από συγκίνηση, βλέποντας μετά από 19 χρόνια την αγαπημένη τους ομάδα να επιστρέφει στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έχει γράψει τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας της.
Πλήθος εκπροσώπων από τον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας έδωσαν το «παρών», ενώ οι περισσότεροι από τους προέδρους των συλλόγων της Super League ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΕΚ και παρέστησαν, είτε οι ίδιοι, είτε διά αντιπροσώπων.
Πάντως την παράσταση έκλεψαν αυτοί που ανέμεναν καρτερικά 19 χρόνια για αυτήν τη στιγμή: οι φίλαθλοι της ομάδας, που γιόρτασαν με τη ψυχή τους αυτή τη βραδιά-ορόσημο για τον σύλλογο.
Το χρονικό της λαμπερής εκδήλωσης για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ
Λίγο μετά τις 20:20 ξεκίνησε η εκδήλωση των εγκαινίων με τον Αγιασμό της OPAP Arena από τον Μητροπολίτη Νέας Φιλαδέλφειας Γαβριήλ, ο οποίος μετά τον Αγιασμό κατευθύνθηκε προς το μέρος του Κώστα Νεστορίδη εντός του γηπέδου, με τον κόσμο της ομάδας να αποθεώνει τον θρυλικό άσο του παρελθόντος.
Ακολούθως ο Μητροπολίτης Γαβριήλ ευχαρίστησε διά μικροφώνου τον Δημήτρη Μελισσανίδη για την τεράστια συμβολή του, ώστε να πάρει «σάρκα και οστά» το όνειρο της OPAP Arena.
Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη συγκίνηση του, δακρύζοντας με τα λόγια του Μητροπολίτη, την ώρα που όλος ο κόσμος της ομάδας τον αποθέωνε φωνάζοντας: «είναι τρελός ο πρόεδρος».
Με το μότο «Η ΑΕΚ κόβει την κορδέλα της νίκης» ολοκληρώθηκε μια εντυπωσιακή χορογραφία στο κέντρο της OPAP Arena, με τους παρουσιαστές της λαμπερής εκδήλωσης των «κιτρινόμαυρων», Αντώνη Αντωνίου και Ναταλία Δραγούμη, να κάνουν ακολούθως την εμφάνισή τους στον αγωνιστικό χώρο.
Με τη συγκίνηση να είναι διάχυτη στις εξέδρες, αμέσως μετά προβλήθηκε στα μάτριξ του γηπέδου ένα βίντεο με δηλώσεις των παλαιμάχων του συλλόγου, με τον Κώστα Νεστορίδη να τονίζει στο βίντεο για τον Δημήτρη Μελισσανίδη ότι «φτιάχνει ένα γήπεδο η ΑΕΚ που δεν έχει ούτε η Ρεάλ».
Ο θρυλικός «Νέστορας» μάλιστα ήταν ο πρώτος που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο της OPAP Arena με ένα κασκόλ της ομάδας στα χέρια του, με τον κόσμο του συλλόγου να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του, αποθεώνοντας τον θρυλικό άσο του παρελθόντος.
H εκδήλωση συνεχίστηκε με βίντεο στα μάτριξ, όπου απεικονίζονταν οι χώροι του νέου γηπέδου της ομάδας, υπό τους ήχους τραγουδιού του Κώστα Μακεδόνα για τη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ στη συνέχεια μπήκε μια τεράστια μαριονέτα, ο Ρουμπάπας (σ.σ.: το 2017 ο Μελισσανίδης είχε αναφέρει "ο… ρουμπάμπας να γυρίσει ανάποδα, το γήπεδο θα γίνει" και ενδεχομένως να αναφερόταν σε ένα τραγούδι του Μανώλη Αγγελόπουλου) που έκανε κόλπα με μια μπάλα στα πόδια, στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, βάζοντας το πρώτο γκολ στην OPAP Arena.
Οι παρουσιαστές της εκδήλωσης αφού κάλεσαν ένα-ένα τα προσφυγικά Σωματεία και ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος, υποδέχτηκαν 98 παιδιά των ακαδημιών της ΑΕΚ, που συμβολίζουν τα χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου.
Το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ
Στα μάτριξ του γηπέδου προβλήθηκε μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Αγαπητοί φίλαθλοι της ΑΕΚ, αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση να απευθύνουμε χαιρετισμό στην ιστορική στιγμή των εγκαινίων. Ονομάζεται ‘Αγία-Σοφία’ σε μια σαφή υπενθύμιση των δεσμών της ΑΕΚ με την πόλη των πόλεων.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά την ίδρυση του συλλόγου και τη μεταφύτευσή του στην Αθήνα, η ΑΕΚ αποκτά ένα νέο καλαίσθητο και σύγχρονο αθλητικό συγκρότημα. Έναν εμβληματικό χώρο, όπου είναι ριζωμένες οι άσβεστες μνήμες για τον προσφυγικό ελληνισμό.
Τα εγκαίνια γίνονται ακριβώς 100 χρόνια από τότε που χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και βρέθηκαν στην Ελλάδα προσπαθώντας να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες.
Παρά τα οδυνηρά συμβάντα οι πρόσφυγες δεν χάθηκαν, έστω και μακριά από τη γη των προγόνων. Κατάφεραν να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές ως ιερά παρακαταθήκη την πίστη τους, τον πολιτισμό και την ελπίδα τους. Συνέχισαν να γράφουν ιστορία στο βιβλίο της ζωής, χωρίς να ξεχάσουν το παρελθόν τους».
«Ο ιστορικός αυτός χώρος δεν θα στεγάσει μια ομάδα, αλλά μια ιδέα, από αυτές που ο χρόνος δεν μπορεί να παρακάμψει ή εξαλείψει. Επαναλαμβάνω όσα είχα αναφέρει στα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν αποθνήσκουν, ζουν, εμπνέουν και χαρίζουν αγάπη.
Εύχομαι το στάδιο αυτό να γίνει πεδίο δόξας λαμπρό και να αποτελέσει σύμβολο του φίλαθλου πνεύματος και έναν τόπο πολιτισμού για τη Νέα Φιλαδέλφεια και την Αθήνα. Ευχόμαστε καλή αρχή και μεγάλες νίκες για την ΑΕΚ, για τον αθλητισμό».
Μελισσανίδης: «Ξεπεράσαμε εμπόδια που έδειχναν ανυπέρβλητα»
Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος δήλωσε: «Περιμέναμε πολύ, υπομείναμε πολλά, ξεπεράσαμε εμπόδια που έδειχναν ανυπέρβλητα.
Πονέσαμε, κλάψαμε, αγωνιστήκαμε όλοι μαζί, αλλά είμαστε όλοι εδώ. Το έχει η μοίρα μας, μέσα από δυστυχία να γινόμαστε καλύτεροι. Η ΑΕΚ απόψε συναντά την ιστορία της, ιδρύεται ξανά. Σε δύο χρόνια εδώ θα γιορτάσουμε 100 χρόνια ιστορίας.
Αυτή τη μεγάλη ιστορική επιβεβαίωση δεν τη ζούμε όσοι βρισκόμαστε απόψε εδώ και απολαμβάνουμε τις στιγμές. Δεν τη ζουν όσοι τη βλέπουν από τα σπίτια τους, μαζί μας από ψηλά είναι οι ιδρυτές μας. Όλοι όσοι πότισαν με ιδρώτα αυτό το γήπεδο. Κάπου εδώ δίπλα μας είναι και ο Στέλιος Σεραφείδης. Η ψυχή του θα ζει αιώνια σε κάθε γωνιά του γηπέδου. Δικαιωμένοι μας θωρούν από ψηλά οι πατριάρχες μας, ο Νίκος Γκούμας και ο Λουκάς Μπάρλος
Οι πατεράδες μας που μας πήραν από το χέρι και μας κληροδότησαν το μεγαλείο αυτής της ομάδας. Τα αδέρφια μας που δεν πρόλαβαν να ζήσουν αυτό το όνειρο είναι εδώ μαζί μας. Χαίρονται και δακρύζουν μαζί μας. Εδώ μπαίνουν τα ισχυρά θεμέλια για τα μεγάλα που έρχονται. Εδώ θα δημιουργηθούν οι νέες γενιές ΑΕΚτσήδων, εδώ θα μάθει όλος ο πλανήτης τις αρχές και τα ιδανικά που πρεσβεύει η ομάδα. Οι δυσκολίες ήταν αμέτρητες.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που δεν κουράστηκε να με ακούει τόσα χρόνια. Ό,τι του ζήτησα το έκανε πράξη. Ήταν όνειρο ζωής για όλους μας να γίνει το νέο γήπεδο σε αυτόν τον χώρο. Έχω μάθει στη ζωή μου να τηρώ τις υποσχέσεις μου.
Η Αγια-Σοφιά είναι ένα κέντρο μνήμης, ιστορίας και πολιτισμού. Θα υπάρχει το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού, όπου τα ελληνόπουλα, ανεξάρτητα από ομάδα, θα μπορούν να μάθουν τα πάντα. Οι φίλοι της ομάδας μας θα περνούν από τις 45 πύλες που έχουν ονόματα από τις πατρίδες των προγόνων μας. Δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, αλλά αλησμόνητες πατρίδες.
Το γήπεδό μας είναι μια πατρίδα μέσα στην πατρίδα. Το γήπεδο αυτό είναι φυλαχτό που θα κουβαλά ο κάθε ΑΕΚτζής πάνω του. Η ΑΕΚ πλέον έχει και πάλι θεμέλια, έχει τα πιο ισχυρά θεμέλια. Πλέον δεν έχει ανάγκη κανέναν, μόνο τον κόσμο της, τον μόνο σταθερό εγγυητή. Ανήκει στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας.
Έχει πάντα έναν τοποτηρητή, έναν ακοίμητο φρουρό για να μην πέσουν ποτέ αυτά τα τείχη, τον δικέφαλο αετό που στέκεται αγέρωχος. Αυτό το γήπεδο δεν χρωστά πουθενά, ούτε ένα ευρώ. Θέλω να ευχαριστήσω τρεις ανθρώπους που έκαναν τα ακατόρθωτα.
Τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, που αφαιρώντας τις όποιες κομματικές παρωπίδες αγκάλιασε ένα έργο που είναι ο ναός του ελληνισμού και της προσφυγιάς. Ο ΟΠΑΠ αποτέλεσε τον κύριο υποστηρικτή της βοήθειάς του από το 2013, είναι χαρά μας που έχουμε το όνομά του. Θέλω να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη του, μας έδειξε αγάπη και ζεστασιά.
Να ευχαριστήσω τον δήμαρχο και τους πολίτες που ανέχτηκαν με υπομονή τα έργα. Να ευχαριστήσω και εσάς που στηρίξατε τις προσπάθειές μας για την αναγέννηση της ομάδας μας. Χωρίς εσάς δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε αυτό το γήπεδο. Τιμή και δόξα στην ΑΕΚ, ζήτω η ΑΕΚ».
Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του ο διοικητικός ηγέτης της «Ένωσης» κάλεσε τον Μητροπολίτη Γαβριήλ, προκειμένου να κόψουν την κορδέλα. Όταν δε αυτό συνέβη εντυπωσιακά πυροτεχνήματα έκαναν τη νύχτα-μέρα στο γήπεδο, φωτίζοντας τον ουρανό της Νέας Φιλαδέλφειας!
Εν συνεχεία τα κορίτσια του τμήματος ρυθμικής γυμναστικής του συλλόγου έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό show στη φαντασμαγορική βραδιά των εγκαινίων του νέου γηπέδου.
Οι «αμαζόνες» έκαναν ένα εντυπωσιακό χορευτικό πρόγραμμα συμβάλλοντας με τη σειρά τους στο καταπληκτικό θέαμα που απόλαυσε το κοινό.
Ακολούθως άναψαν οι δάδες στο γήπεδο εις μνήμην των ανθρώπων και γνωστών υποστηρικτών της ομάδας, που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, ενώ προβλήθηκε και ένα βίντεο στα μάτριξ για τους Κώστα Βουτσά, Κωνσταντίνο Γερακάρη, Γιώργο Δαλακούρα, Αντώνη Λιβάνη, Παντελή Παντελίδη, Νίκο Παρίση, Μιχάλη Τροχανά, Στέλιο Σεραφείδη κ.α.
Με τον κόσμο της ΑΕΚ να τους αποθεώνει μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο οι 23 παλαίμαχοι της ΑΕΚ, με πρώτο τον Κώστα Νεστορίδη.
Τον θρυλικό Νέστορα ακολούθησαν οι Θωμάς Μαύρος, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Λύσσανδρος Γεωργαμλής, Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Χρήστος Βασιλόπουλος, Γιώργος Σαββίδης, Παντελής Νικολάου, Αντώνης Παραγιός, Νίκος Σταθόπουλος, Γιώργος Κεφαλίδης, Χρήστος Αρδίζογλου, Κώστα Νικολαΐδης, Ανδρέας Σταματιάδης, Γιώργος Καραφέσκος, Γιώργος Κούτουλας, Βασίλης Δημητριάδης, Χρήστος Κωστής, Ηλίας Ατματσίδης, Ντανιέλ Μπατίστα, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Μιχάλης Κασάπης, και Ντέμης Νικολαΐδης, με τους περισσότερους από τους παλαιμάχους της ομάδας να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους από τη συγκίνηση. Ανάμεσά στους σπουδαίους παλαίμαχους δεν βρέθηκε ένας ακόμη «μεγάλος», ο Μίμης Παπαϊωάννου ο οποίος για λόγους ανωτέρας βίας δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί στα εγκαίνια.
Tα αδέρφια Τσαχουρίδη και ο Παντελής Θαλασσινός έδωσαν μία ξεχωριστή μουσική νότα στη λαμπερή βραδιά, ενώ έγινε αναπαράσταση από το ταξίδι των προσφύγων από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν αρχικά για να σώσουν τις ζωές τους και ακολούθως να επιβιώσουν στη νέα πατρίδα.
Ακολούθησε από τα ηχεία το τραγούδι «Με αεροπλάνα και βαπόρια», με τη φωνή της αείμνηστης Σωτηρίας Μπέλλου, πριν ακουστεί το εμβατήριο της Σμύρνης.
Στη συνέχεια εντός του αγωνιστικού χώρου σχηματίστηκε ένα τεράστιο ΑΕΚ από ανθρώπινα σώματα και μια κιτρινόμαυρη φανέλα, με τη λαμπερή βραδιά να ολοκληρώνεται με τον αρχαιότερο πολεμικό χορό, τον Πυρρίχιο και την πρώτη πτήση του αετού της ομάδας, του Οδυσσέα στην OPAP Arena.
Καυτή ατμόσφαιρα έχουν δημιουργήσει οι φίλαθλοι της ΑΕΚ
Ο Κώστας Καραμανλής και ο Δημήτρης Μελισσανίδης και στο βάθος ο Άδωνις Γεωργιάδης
Μιλάμε για εταιρείες αθλητικού θεάματος πλέον. Οι πρόσφυγες πριν 100 χρόνια χρησιμεύουν για μάρκετινγκ ενώ αρκετοί παίκτες είναι ξένοι μισθοφόροι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δε πρόεδροι είναι συνήθως μεγαλοεπιχειρηματίες που αγοράζουν μια ποδοσφαιρική εταιρεία για απόκτηση πολιτική επιρροής.