GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΟΦΑ του Παπάγου στις 28 Οκτωβρίου 1940...

𝐏𝐫𝐨𝐤𝐚𝐥𝐢𝐩𝐭𝐢𝐤𝐚 Ο Παπάγος μισή ωρα μετά την επίδοση του τελεσιγράφου στον Μεταξά καλεσε έκτακτο πολεμικό συμβούλιο με ολους τους αρ...

𝐏𝐫𝐨𝐤𝐚𝐥𝐢𝐩𝐭𝐢𝐤𝐚
Ο Παπάγος μισή ωρα μετά την επίδοση του τελεσιγράφου στον Μεταξά καλεσε έκτακτο πολεμικό συμβούλιο με ολους τους αρχηγούς όπλων κ τους επιτελείς και ανακοίνωσε την έναρξη του πολέμου και το σχέδιο αμύνης «Λόγω υπεροπλίας του εχθρού η γραμμή αμύνης περιορίζεται στην περιοχή της Θεσσαλίας, Ολύμπου και στην κοιλάδα των Τεμπών».  Πάγωσαν ολοι οι παριστάμενοι αξιωματικοί , το 1/3 της Ελλάδας και δη η Μακεδονία παραδιδόταν στο έλεος των Ιταλών. 

Ο Παπάγος ζητά να εξέλθουν της αιθούσης όλοι οι αξιωματικοί , γραμματείς και στενογράφοι και ζητά να μείνουν μόνο οι αρχηγοί των τριών όπλων.  Απευθυνόμενος σε αυτούς τους τρείς ο Παπάγος τους είπε:
« Κύριοι αυτό που παρακολουθήσατε ήταν μια μπλόφα το πολεμικό συμβούλιο θα γινει το βράδυ στην Σχολή Ευελπίδων , θα προσέλθετε χωρίς υπηρεσιακά αυτοκίνητα και χωρίς διακριτικά, η απόφαση του έθνους ειναι μία, ουτε μια σπιθαμή ελληνικής γης στον εχθρό».

Ο Παπάγος γνώριζε οτι το πρωινό πολεμικό συμβούλιο παρακολουθείται απο Ιταλούς κατασκόπους που είχαν διεισδύσει στους στενογράφους και στους γραμματείς του επιτελείου, σαν εξαίρετος παίχτης της πόκας που ήταν και στην προσωπική του ζωή έστησε μια μεγαλειώδη μπλόφα στους Ιταλούς

Ετσι πείστηκαν οτι η Ελλάδα ήταν απρόθυμη αλλά και ανεπαρκής να υποστηρίξει τον ζωτικό της χώρας τοιουτοτροπως επιτέθηκαν με το ήμισυ περίπου της πολεμικής μηχανής τους Οι πρώτες στρατηγικές υποχωρήσεις και ελιγμοί του ελληνικού στρατού των πρώτων ημερών του πολέμου παρέσυραν τους Ιταλούς να αφήσουν την Μεραρχία Τζούλια αποκομμένη απο την υπόλοιπη ιταλική στρατιωτική δύναμη και έδωσαν την δυνατότητα στον Δαβάκη για αντιπερισπασμό.

Ακόμα και ο πόλεμος είναι συχνά ενα παιχνίδι που ο καλύτερος μπλοφατζης κερδίζει κ πολλές φορές σημαντικά γεγονότα δεν αναφέρονται. Σημειωτέον οτι ο Παπάγος πολυ πρίν τον πόλεμο, στην λέσχη αξιωματικών είχε κατατροπώσει στην πόκα ιεραρχικώς ολους τους βαθμούς του Ελληνικού Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *