Θρίλερ με τη φέτα στην Ελλάδα. Πόσο απέχει από το να γίνει η φέτα… παρμεζάνα. Τρόμος με την διαρκή άνοδο στην τιμή φέτας. Έχουν αλλάξει τα ...
Θρίλερ με τη φέτα στην Ελλάδα. Πόσο απέχει από το να γίνει η φέτα… παρμεζάνα. Τρόμος με την διαρκή άνοδο στην τιμή φέτας.
Έχουν αλλάξει τα πράγματα στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τις διαρκείς ανατιμήσεις της φέτας. Στην Ελλάδα η τιμή στη φέτα είναι πάνω κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο στα σούπερ μάρκετ.
Πολύ σημαντικές για να γίνουν τα παραπάνω ήταν οι ακριβές ζωοτροφές, η τιμή των οποίων ενέχει κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη του κόστους για το τελικό προϊόν. Ο λόγος είναι ότι οι βασικές πρώτες ύλες των ζωοτροφών αποτελούν δημητριακά και σπόροι που σε σημαντικό ποσοστό προέρχονται και από την Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των συγκεκριμένων πρώτων υλών για την Ευρώπη.
Η πρόσφατη συμφωνία της Ρωσίας με την Ουκρανία που ανοίγει και πάλι τα λιμάνια της Ουκρανίας και επιτρέπει την διακίνηση των εν λόγω πρώτων υλών, θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα θετικά ως προς την καταρχήν μείωση των τιμών τους και κατ’ επέκταση ως παράγοντας περιορισμού του κόστους που συνδέεται με τις ζωοτροφές και τη σίτιση των κοπαδιών από τους κτηνοτρόφους, την τιμή στο γάλα και εν κατακλείδι το τελικό προϊόν που ονομάζεται φέτα.
Στην Ελλάδα η τιμή στη φέτα είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, με την καθαρή τιμή που αγοράζουν οι αλυσίδες από την γαλακτοβιομηχανία το εθνικό τυρί της Ελλάδας, να κυμαίνεται για τη συσκευασμένη μεταξύ 7,8 έως και 8,1 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή για την χύμα φέτα που κόβεται στον πάγκο των τυριών, είναι περίπου κατά 20% (6,5-7,3 ευρώ το κιλό) χαμηλότερη σε σχέση με την συσκευασμένη. Οι καθαρές τιμές που προαναφέρονται εξαρτώνται ωστόσο από τις επιμέρους συμφωνίες των βιομηχανιών παραγωγής με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και πρόκειται ουσιαστικά για τις τιμές πώλησης στη χονδρική.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που στην ελληνική αγορά αποτελεί θέμα χρόνου η οριστικοποίηση των συμβολαίων της γαλακτοβιομηχανίας με τους κατά τόπους κτηνοτρόφους πανελλαδικά για την προμήθεια αιγοπρόβειου γάλακτος, με τη μέση τιμή της αγοράς ανά κιλό πρόβειου γάλακτος που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη της φέτας να κινείται επί του παρόντος στο 1,30 ευρώ. Ταυτόχρονα υπολογίζεται από στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας ότι μπορεί να αγγίξει με τα νέα συμβόλαια σε ανώτατη τιμή το 1,45 ευρώ.
Φέτα τιμή: Το παράδειγμα του πεκορίνο Ρομάνο και της παρμεζάνας Ρετζιάνο
Ταυτόχρονα παραδοσιακά προϊόντα της Ιταλίας όπως το πεκορίνο Ρομάνο ή η παρμεζάνα Ρετζιάνο, καταγράφουν χονδρική τιμή πώλησης περί τα 11 ευρώ το κιλό, επίσης επηρεαζόμενα το τελευταίο διάστημα από την αύξηση στο κόστος παραγωγής τους. Σε κάθε περίπτωση εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και το ποσοστό αύξησης στην τιμή του γάλακτος αγγίξει το προαναφερόμενο 12%, δεν αποκλείεται να δούμε την τιμή χονδρικής στη συσκευασμένη φέτα να φτάνει και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να ξεπερνάει τα 9 ευρώ.
Η απόσταση πάντως που μέχρι στιγμής χωρίζει τη φέτα από τα δύο ιταλικά τυριά, όλα τους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, φαίνεται να είναι αρκετά μακρινή. Ωστόσο τα νέα δεδομένα στις τιμές που αναμένονται μέσα από τα καινούργια συμβόλαια με τους κτηνοτρόφους σε λίγες ημέρες από σήμερα, θα μπορούσαν να αλλάξουν και επί της ουσίας να μειώσουν την απόσταση τιμής που χωρίζει τη φέτα από το πεκορίνο Ρομάνο και την παρμεζάνα Ρετζιάνο.
Φέτα Ελλάδα: Φαινόμενα εισαγωγών γάλακτος
Την ίδια στιγμή πάντως, πηγές με ενδελεχή γνώση της αγοράς αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα φαινόμενα εισαγωγών πρόβειου γάλακτος για χρήση του στην παραγωγή της φέτας είχαν περιοριστεί, λόγω και της αυστηροποίησης της νομοθεσίας και των ελέγχων από την εποχή που ήταν υπουργός ο Μάκης Βορίδης, πλέον έχουν αρχίσει και πάλι να επανέρχονται στο προσκήνιο.
Κύριος λόγος της ενίσχυσης κινήσεων αυτής της μορφής φαίνεται να είναι η έλλειψη ποσοτήτων πρόβειου γάλακτος από τους κτηνοτρόφους, όπου σε αρκετές των περιπτώσεων εμφανίζονται φαινόμενα υποσιτισμού των κοπαδιών λόγω των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές αλλά και σφαγής κοπαδιών με το κρέας αυτό να οδηγείται στις βιτρίνες των κρεοπωλείων.
Σε κάθε περίπτωση όμως και το φθηνότερο εισαγόμενο γάλα, αποτελεί για κάποιους σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ισχυρό κίνητρο έναντι του ακριβότερου ελληνικού. Κύρια πηγή εισαγωγής φαίνεται να είναι η Ιταλία, όπως λένε οι πηγές αυτές που πρόσκεινται σε ελληνική γαλακτοβιομηχανία, ενώ διατηρούν και θεσμικό ρόλο στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.
Η τιμή στο εισαγόμενο – κυρίως εκ Σαρδηνίας – πρόβειο γάλα κυμαίνεται στο 1,15 με 1,20 το κιλό, συμπεριλαμβανομένου του μεταφορικού κόστους, έναντι του ελληνικού με τιμή κατά μέσο όρο στο 1,30 ευρώ το κιλό. Σχετικές καταγγελίες για εισαγωγές γάλακτος από την Ιταλία επικαλείται εσχάτως και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση