Παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης περίμενε να ακούσει αλλά δεν άκουσε τελικά η επιχειρηματική κοινότητα τ...
Παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης περίμενε να ακούσει αλλά δεν άκουσε τελικά η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας από τον πρωθυπουργό από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.
Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και των εξαγωγών χαιρετίζουν μεν θετικά τα εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης της κατανάλωσης, επισημαίνουν όμως ότι βρίσκονται εν αναμονή διευκρινίσεων και παρεμβάσεων για το ενεργειακό και ειδικά οι μικρομεσαίοι ότι δεν άκουσαν ούτε γενικότερα μέτρα διάσωσης, πόσο μάλλον ανάπτυξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
ΣΒΕ
Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν, με την προϋπόθεση ότι δεν θα σταματήσει ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και δεν θα διακυβευτεί η δημοσιονομική ισορροπία, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Θανάσης Σαββάκης. Προσθέτει πάντως ότι η βιομηχανία είναι εν αναμονή διευκρινίσεων και παρεμβάσεων για την ενεργειακή κρίση που προκαλεί έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
ΣΕΒΕ
Κατ’ αρχάς θετικά χαρακτηρίζει τα μέτρα-εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης. Και αυτός σημειώνει, πάντως, πως πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης ενάντια στην ενεργειακή κρίση, καθώς αυτή «χτυπά» την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
ΕΒΕΘ
Πρόκειται ξεκάθαρα για μέτρα άμεσης στήριξης της κατανάλωσης, που με τη σειρά της στηρίζει την παραγωγή, επισημαίνει από την πλευρά του ο α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Μανώλης Βλαχογιάννης, τα οποία βέβαια -όπως προσθέτει- θα λειτουργούν όσο αντέχει ο δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος φαίνεται ότι λόγω των καλών επιδόσεων της οικονομίας το 2021 και 2022 έχει διευρυνθεί. Απειλή μπορεί να υπάρξει βέβαια, καταλήγει ο κ. Βλαχογιάννης, εάν υπάρξει πολύ βαθιά ύφεση σε όλη την Ευρώπη και το ενεργειακό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο με συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.
ΕΕΑ
Έντονος, πάντως, είναι ο προβληματισμός των μικρομεσαίων, καθώς, όπως τονίζει σχετικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, «για πρώτη φορά σε ΔΕΘ δεν ακούστηκαν ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξή τους. Δεν είδαμε δηλαδή να εφαρμόζεται στην πράξη η δέσμευση που είχε δώσει η κυβέρνηση, τόσο προεκλογικά όσο και αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης».
«Περιμέναμε» προσθέτει ο κ. Χατζηθεοδοσίου «παρεμβάσεις ενεργειακής υποστήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να παραμείνουν σε λειτουργία. Μία συνολική ρύθμιση για τις οφειλές που διαρκώς αυξάνονται εξαιτίας της ακρίβειας και του περιορισμού της κατανάλωσης. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός μνημονιακού μέτρου που λειτουργεί ως "χαράτσι" για τους επαγγελματίες». «Γενικότερα» συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ «δεν ακούσαμε μέτρα που έχουν ως στόχευση τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πρώτο χρόνο και την ανάπτυξή τους σε δεύτερο.
Εφόσον δεν ληφθούν -έστω και τώρα- αποφάσεις για πιο γενναίες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουν προοπτικές βιωσιμότητας χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι για αυτές απλώς δύσκολος, αλλά ο τελευταίος που θα λειτουργήσουν. Και αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους τους επιχειρηματίες αλλά όλη την κοινωνία, καθώς θα πληγεί η απασχόληση, αλλά και η πορεία των δημοσίων εσόδων», καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση