Από τη παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων εφορμεί το κύριο άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz , στην προσπάθειά της να ...
Από τη παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων εφορμεί το κύριο άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, στην προσπάθειά της να ξετυλίξει το κουβάρι των εξαγωγών ιδιωτικών προγραμμάτων παρακολούθησης από το Ισραήλ και την σχέση τους με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που συνταράσσει την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδας παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα ακόμη πολιτικό σκάνδαλο που αφορούσε ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης. Το πρακτορείο, το οποίο λογοδοτεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε λογισμικό υποκλοπής spyware για να υποκλέψει τα τηλέφωνα ενός δημοσιογράφου που ερευνά τη διαφθορά και του επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών (καθώς και ένας ανώτερος βοηθός του πρωθυπουργού) παραιτήθηκε παρόλο που ο πρωθυπουργός είπε ότι η παρακολούθηση έγινε νόμιμα. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ισπανίας παραιτήθηκε επίσης πρόσφατα για την πειρατεία τηλεφώνων ανώτερων αξιωματούχων, χρησιμοποιώντας επίσης ισραηλινό λογισμικό υποκλοπής spyware.
Το λογισμικό υποκλοπής spyware χρησιμοποιείται συχνά σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία και εξάγεται σύμφωνα με τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος επιβάλλει την έγκριση από την Υπηρεσία Ελέγχου Εξαγωγών Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία διεξάγεται στο σκοτάδι εδώ και δεκαετίες, και ακόμη και ο νόμος για τον έλεγχο των εξαγωγών απέτυχε να βελτιώσει τη διαφάνειά του. Προστατευμένο από το τείχος της σιωπής που έχει ανεγερθεί από το Υπουργείο Άμυνας και άλλες κρατικές υπηρεσίες, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν οποιαδήποτε δεδομένη εταιρεία υπόκειται πραγματικά σε ελέγχους εξαγωγών.
Η ελληνική περίπτωση είναι ένα ακραίο παράδειγμα για το πώς μια ισραηλινή εταιρεία μπορεί να ελιχθεί μέσα σε αυτή την ομίχλη
Δεν αφορούσε μια εταιρεία όπως ο Όμιλος NSO, ο οποίος υπόκειται σε ελέγχους εξαγωγών, αλλά μάλλον στην Cytrox και το spyware Predator. Η Cytrox ανήκει στην εταιρεία Intellexa, η οποία ανήκει στον Tal Dilian, πρώην διοικητή στρατιωτικών πληροφοριών. Ο Dilian έχει διπλή ισραηλινή και μαλτέζικη υπηκοότητα και δεν ζει στο Ισραήλ. Τόσο η Intellexa όσο και η Cytrox είναι εγγεγραμμένες σε πολλές διαφορετικές χώρες, αλλά το κέντρο των δραστηριοτήτων τους βρίσκεται στην Ελλάδα.
Πηγές στη βιομηχανία κυβερνοεπιθέσεων λένε ότι η Intellexa λειτουργεί χωρίς ελέγχους εξαγωγών. Το Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο νόμος για τον έλεγχο των εξαγωγών ισχύει για τον Dilian, με βάση το Άρθρο 14: «Ένας Ισραηλινός πολίτης, κάτοικος ή εταιρεία δεν μπορεί να εμπλακεί σε οποιαδήποτε αμυντική δραστηριότητα μάρκετινγκ χωρίς να λάβει άδεια να το πράξει από την εξουσιοδοτημένη υπηρεσία».
Ομολογουμένως, το υπουργείο Άμυνας έχει εντείνει την εποπτεία των εταιρειών του κυβερνοχώρου μετά από πολλές αναφορές για καταχρήσεις του προγράμματος Pegasus της NSO, αλλά αυτό δεν αρκεί.
Εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετοί επιθεωρητές – πέντε στο τμήμα επιβολής του υπουργείου, συν τη διεθνή συνεργασία – τόσο το υπουργείο όσο και οι διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις φαίνεται να ενδιαφέρονται για την προώθηση των διπλωματικών σχέσεων εν μέρει με την εξαγωγή spyware.
Επειδή δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ του εμπορίου φυσικών όπλων και των ψηφιακών όπλων, οι έλεγχοι στις εξαγωγές κυβερνοεπιθέσεων πρέπει να βελτιωθούν και να ενισχυθούν σαν να επρόκειτο για μη συμβατικά όπλα. Επιπλέον, ολόκληρη η βιομηχανία θα πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο εξαγωγών – όχι μόνο εταιρείες εγγεγραμμένες στο Ισραήλ, αλλά και ισραηλινή τεχνογνωσία και τεχνολογία που πωλούνται σε κυβερνήσεις ή ιδιωτικούς οργανισμούς. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό μπορεί να είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας που δεν αποτελεί μέρος του Υπουργείου Άμυνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση