GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΑ ΣΟΙΧΕΙΑ! «Το Predator συνεχίζει να πουλά και έχει 34 πελάτες στην Ελλάδα...»

Συνεχίζει να πουλά λογισμικό υποκλοπών στην Ελλάδα η εταιρεία που πουλά το Predator αλλά και το νέο αναβαθμισμένο Spyware «Nova/Helios». Η I...

Συνεχίζει να πουλά λογισμικό υποκλοπών στην Ελλάδα η εταιρεία που πουλά το Predator αλλά και το νέο αναβαθμισμένο Spyware «Nova/Helios». Η Intellexa, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» και του Βασίλη Λαμπρόπουλου, έχει τουλάχιστον 34 πελάτες.

Ακόμα η ισραηλινή εταιρεία NSO που έχει κατασκευάσει το παρεμφερές λογισμικό κατασκοπείας «Pegasus» με το οποίο έχουν γίνει παρακολουθήσεις πολιτικών ηγετών και δημοσιογράφων στην Ευρώπη – και όχι μόνο – ήδη εμπορεύεται νέο παρόμοιο σύστημα κατασκοπείας με την ονομασία «Oz»

Τα στοιχεία για τη ζήτηση και χρήση από κρατικούς φορείς, και όχι μόνο, των λογισμικών παγίδευσης κινητών τηλεφώνων προκύπτουν από ένα νέο εσωτερικό mail, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα, μεταξύ ατόμων που διαθέτουν αυτή την τεχνολογία και των υποψήφιων πελατών τους.

Υπενθυμίζεται πως με το κακόβουλο λογισμικό «Predator» είχε επιχειρηθεί να παγιδευτεί το κινητό του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί και για την παγίδευση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Και οι δύο είχαν γίνει στόχοι παρακολούθησης και από την ΕΥΠ.

Σημειώνεται πως σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» είχαν παρουσιαστεί mails από πωλητές του «Predator», στα οποία γινόταν λόγος για τον τρόπο διάθεσης και χρήσης του «Predator» με συγκεκριμένες στοχεύσεις ώστε «να αποφευχθεί πολιτικό σκάνδαλο» και άλλες σχετικές κινήσεις. Στο νέο mail που δημοσιεύεται οι διαχειριστές αναφέρονται στους τρόπους καταβολής των χρημάτων και μιλούν για το εύρος του πελατολογίου και τα νέα εξελιγμένα συστήματα κατασκοπείας.

Οπως ενδεικτικά σημειώνεται, ανάμεσα στα άλλα, στο εν λόγω ηλεκτρονικό μήνυμα από τον πωλητή του συστήματος, «έχω προτείνει μια συναλλαγή πολλαπλών υπογραφών όπου κάθε ένα από τα μέρη κρατά ένα “κλειδί” και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον δύο από τα τρία “κλειδιά” για τη λειτουργία».

Και συνεχίζει ο πωλητής: «Όμως παρ’ όλα αυτά αποδέχτηκα τη συναλλαγή όπου ο αγοραστής έστειλε τα χρήματα στον εγγυητή. Έχω δει τόση τεχνολογία και εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τις σκιές. Μπορώ να πω ότι γνωρίζω και τους 34 πελάτες στους οποίους έχει πουλήσει η Intellexa Nova/Helios. Θα μπορούσα επίσης να αρχίσω να μιλάω για το “Oz,” το νέο όνομα του “Πήγασου” που δημιουργήθηκε από την NSO (Q Cyber Technologies). Αλλά δεν είμαι εδώ για να αποκαλύψω άκρως απόρρητες πληροφορίες στις εφημερίδες ή να αποκαλύψω το κουτί της Πανδώρας. Επισυνάπτω μερικές διαφάνειες στα ισπανικά σχετικά με την απλοποιημένη αρχιτεκτονική του Helios/Nova για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν».

Το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου καταλήγει με ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων πως «από την εσωτερική έρευνά μας που ακολούθησε και από τις επαφές με στελέχη μυστικών υπηρεσιών, και όχι μόνο, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια άλλη παρακολούθηση πολιτικού προσώπου, πέρα από αυτήν του πρώην ευρωβουλευτή και νυν προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ».

Όμως, όπως επισημαίνεται, «δεν παρουσιάζεται αντίστοιχη βεβαιότητα για το εύρος της χρήσης του “Predator” ή άλλων παράνομων λογισμικών παρακολούθησης που διαχειρίζεται εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και στελέχη της φέρεται να είχαν εμμέσως ή άμεσα επαφές με πολιτικούς παράγοντες ή με ανθρώπους της ΕΥΠ. Ωστόσο φαίνεται να δίνονται διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρξε αγορά αλλά ούτε και μίσθωση αυτού του συστήματος από τις μυστικές υπηρεσίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *