GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!» ΣΗΜΑΝΑΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ (και... πανικό) για νέο ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ιό στην Κίνα

Ο νέος ιός Langya που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι ένας ηπιναϊός, συνδεδεμένος με τον ιό Nipah, ο οποίος είναι θανατηφόρο παθογόνο που βρί...


Ο νέος ιός Langya που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι ένας ηπιναϊός, συνδεδεμένος με τον ιό Nipah, ο οποίος είναι θανατηφόρο παθογόνο που βρίσκεται στις νυχτερίδες. 

Tο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ταϊβάν (CDC), σήμανε ήδη συναγερμό για τον ιό Langya, γνωστό και ως LayV, παρόλο που δεν υπάρχει ένδειξη για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Διάσπαρτα κρούσματα
Αιτία στάθηκαν τα 35 διάσπαρτα κρούσματα στις ανατολικές επαρχίες της Κίνας, Χενάν και Σαντόνγκ.

Eνα μικρό θηλαστικό, με την ονομασία μυγαλή (φωτογραφία, επάνω, από W.A. Djatmiko, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons), το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους σκαντζόχοιρους και τους τυφλοπόντικες, παρουσιάζεται ως ο ξενιστής της ζωονόσου, που εντοπίστηκε το 2019 και σε οικόσιτα ζώα, σκύλους και κατσίκες.

Το πιο κοινό σύμπτωμα που παρουσίασαν οι ασθενείς με Langya ήταν ο πυρετός. Aλλα συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση, ο βήχας, η απώλεια όρεξης, οι μυϊκοί πόνοι και το αίσθημα αδιαθεσίας.

Περίπου το 35% των κρουσμάτων παρουσίασε ηπατικά προβλήματα, ενώ το 8% παρουσίασε πτώση της νεφρικής λειτουργίας.

Είναι ηπιναϊός
Ο Langya είναι ηπιναϊός, συνδεδεμένος με τον ιό Nipah, ο οποίος είναι θανατηφόρο παθογόνο που βρίσκεται στις νυχτερίδες.

Οπως και ο SARS-CoV-2, ο Nipah μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού, αλλά είναι πολύ πιο θανατηφόρος, σκοτώνοντας έως και τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που μολύνει.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας και Επιδημιολογίας του Πεκίνου δημοσίευσαν τα ευρήματά τους για τον ιό, γνωστό και ως LayV, σε μελέτη στο New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, o Langya έχει καταγραφεί ως ένας από τους ιούς που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Δεν υπάρχει εμβόλιο
Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη το 1999.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιo για ανθρώπους αλλά οκτώ δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ αυτών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *