Το γύρο του κόσμου κάνουν οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα... Η διπλή παραίτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητ...
Το γύρο του κόσμου κάνουν οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα...
Η διπλή παραίτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα με φόντο τα δημοσιεύματα περί παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών, έχουν γίνει θέμα συζήτησης στα παγκόσμια ΜΜΕ.
Μία εβδομάδα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου ο κ. Κοντολέων – σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters- φέρεται να παραδέχθηκε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και το χθεσινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών με την κοινή έρευνά της με του Reporters United για τις σχέσεις του Δημητριάδη με στελέχη της εταιρείας που εμπορεύεται στην Ελλάδα το λογισμικό ψηφιακών παρακολουθήσεων Predator, το Μέγαρο Μαξίμου με δύο εξαιρετικά λιτές αναφορές ανακοίνωσε την παραίτηση των δύο.
Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντα
Το μπαράζ παραιτήσεων, έκανε το γύρο του κόσμου με τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη να αφιερώνουν ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ τις ραγδαίες εξελίξεις.
«Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ελλάδας παραιτήθηκε, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του πρωθυπουργού, μετά την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση να ρίξει φως στη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης», τονίζει το Reuters, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών παραιτείται εν μέσω σκανδάλου υποκλοπών».
«Ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του “μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια νόμιμων διαδικασιών υποκλοπών”, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του», υπογραμμίζει το πρακτορείο.
Tο Al Jazeera γράφει ότι «ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ελλάδας παραιτήθηκε, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εν μέσω σκανδάλου σχετικά με τη φερόμενη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης.
«Ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του “μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια νόμιμων διαδικασιών υποκλοπών”, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε δεκτή την παραίτηση», προστίθεται.
To Associated Press τονίζει πως «το γραφείο του πρωθυπουργού δεν έδωσε λόγο για την παραίτηση του Δημητριάδη. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι “σχετίζεται με το τοξικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί γύρω του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το Predator (κατασκοπευτικό λογισμικό), με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο, όπως έχει δηλώσει κατηγορηματικά”. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι λόγοι της παραίτησης δεν είχαν ανακοινωθεί», προσθέτει. (σ.σ. παραιτήθηκε λόγω κλιματικής αλλαγής )
Το Euractiv, από την πλευρά του αναφέρει, γράφει ότι «ο Κοντολέων, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών το 2019 μετά την κατάκτηση της εξουσίας από το συντηρητικό κόμμα του Μητσοτάκη εκείνη τη χρονιά, παραιτήθηκε λίγες ώρες αφότου παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης» μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ενώ «δύο Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν κινηθεί επίσης νομικά φέτος, αφού ισχυρίστηκαν ότι ήταν θύματα παρακολούθησης». «Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ισπανίας, ομόλογου μέλους της Ελλάδας στην ΕΕ, απολύθηκε νωρίτερα φέτος, αφού προέκυψε ότι κορυφαίοι πολιτικοί -μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και Καταλανοί αυτονομιστές- έγιναν στόχος τηλεφωνικών υποκλοπών», προσθέτει.
Ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδας (ΕΥΠ), παραιτήθηκε λόγω σκανδάλου υποκλοπών σε βάρος δημοσιογράφου και πολιτικού, σημειώνει το CNN Turk. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, οι καταγγελίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ότι στα κινητά τους είχαν εγκαταστήσει spyware οδήγησαν στην παραίτηση της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Το Politico έχει τίτλο: «Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης βρίσκεται σε δυσμενή θέση καθώς δύο κορυφαίοι Έλληνες αξιωματούχοι παραιτήθηκαν για σκάνδαλο κατασκοπείας».
Και αναφέρει:
Δύο κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης παραιτήθηκαν την Παρασκευή εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στη διοίκηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα σκάνδαλο κατασκοπείας στο οποίο υποκλοπή τηλεφώνου αρχηγού της αντιπολίτευσης. […]
Η διπλή παραίτηση ακολούθησε τις αποκαλύψεις για απόπειρα χακάρισμα του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη με spyware με το όνομα Predator.
Σε μια περίπλοκη ανατροπή της υπόθεσης, φαίνεται να υπάρχουν δυνητικά δύο ξεχωριστά χτυπήματα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη. Εκτός από το hack με το Predator, ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι είχε επίσης νόμιμα υποκλοπές από ελληνικούς πράκτορες πληροφοριών μετά από αιτήματα ενός συμμαχικού κράτους.
«Ο πρωθυπουργός απέλυσε τον αρχηγό των πληροφοριών και καθάρισε το σπίτι», είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι ο Μητσοτάκης δεν γνώριζε την παρακολούθηση. «Ο Δημητριάδης, που είναι επικεφαλής της ΕΥΠ, έκανε το σωστό και παραιτήθηκε και πήρε ένα για την ομάδα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. […]
Ο Ανδρουλάκης ανακάλυψε την απόπειρα υποκλοπής από τον Predator κατά τη διάρκεια επιθεώρησης από υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπέβαλε μήνυση στους ανώτατους εισαγγελείς της Ελλάδας.
Κυβερνητικά στελέχη λένε τώρα ότι το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη κατασκοπεύτηκε σε μια νόμιμη διαδικασία υποκλοπής, αλλά το γραφείο του Μητσοτάκη λέει ότι ο πρωθυπουργός δεν το γνώριζε και θα το είχε σταματήσει.
Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε και ποιο «συμμαχικό κράτος» παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη και γιατί. Τουλάχιστον αυτή τη φορά, δεν ακούσαμε το γνωστό… «φταίνε οι Ρώσοι»!
Λογικα,ολοι εσειες οι αμβλυονες Κουλιστας,ακομη να καταλαβετε τι μοχθηρο,διεστραμμενο και βδελυρο καθικι ψηφισατε.Επισης ολα τα αργυρωνυτα πορνιδια της δημοσιογραφιας δεν αντιλαμβανεστε το τελος σας.Δυστυχως ο κυβος ερριφθη.
ΑπάντησηΔιαγραφή