GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ! ΤΙ «ΕΡΧΕΤΑΙ» μετά την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν...

Vangelis Chorafas ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ Τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το αφήγημα του Πεκίνου, μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊ...


Vangelis Chorafas
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το αφήγημα του Πεκίνου, μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, έρχονται στη δημοσιότητα.
Το Πεκίνο θεωρεί ότι, από μια συνολική και μακροπρόθεσμη προοπτική, τα μέτρα που έλαβε η Κίνα τις τελευταίες ημέρες είναι η «πιο αποδοτική» απάντηση. Αυτά περιλαμβάνουν τρία μέρη:
Πρώτον, η διπλωματική αποτροπή της Κίνας ανάγκασε τις ΗΠΑ να εξηγήσουν πολλές φορές ότι η «επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν» είναι μόνο «προσωπική βούληση» και δεν αντιπροσωπεύει την πρόθεση της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης. Η αμερικανική πλευρά έχει επίσης επανειλημμένα τονίσει ότι η πολιτική της «μίας Κίνας» παραμένει αμετάβλητη.
Δεύτερον, κινεζικά στρατιωτικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από τη λεγόμενη «κεντρική γραμμή του στενού της Ταϊβάν» για να δηλώσουν την πραγματική κυριαρχία. Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι τα στενά της Ταϊβάν δεν είναι πλέον διεθνή ύδατα. Οι έννοιες της κεντρικής γραμμής του στενού, του εναέριου χώρου και των γύρω υδάτων που περιλαμβάνονταν αρχικά στο λεγόμενο «status quo του στενού της Ταϊβάν» δεν θα υπάρχουν πλέον. Αυτή τη φορά, το Πεκίνο πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με τη μορφή αποκλεισμού σε έξι κατευθύνσεις γύρω από το νησί.
Τρίτον, από την άποψη της κοινής γνώμης, ο κόσμος προσέχει την «επίσκεψη» της Πελόζι και ταυτόχρονα ακούει την οργή της Κίνας. Αυτή τη φορά, παγκόσμια mainstream μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, των δύο πρώην πρωθυπουργών της Αυστραλίας Ρουντ και Κίτινγκ, καθώς και άλλοι πολιτικοί και διασημότητες επικρίνουν σχεδόν όλοι την Πελόζι για πρόκληση και εντείνει την κατάσταση. Ολόκληρη η Δύση και όλες οι χώρες του κόσμου άκουσαν την πολιτική της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν. Είναι ισοδύναμο με μια παγκόσμια διαφήμιση που θα έκανε η Κίνα για να δηλώσει την κυριαρχία της στην Ταϊβάν.
Το Πεκίνο κατανοεί ότι μερικοί είναι απογοητευμένοι που δεν εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να «ενοποιήσει» την Ταϊβάν δια της βίας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους Κινέζους, αγνοούν τον ορθολογισμό της τρέχουσας μεθόδου απάντησης, που σημαίνει επίσης ότι η Κίνα είναι μια ειρηνική και υπεύθυνη παγκόσμια δύναμη.
Από την άποψη της στρατιωτικής ισχύος, οι κινεζικές αρχές θεωρούν ότι, η δύναμη της ηπειρωτικής Κίνας για να καταλάβει την Ταϊβάν είναι υπεραρκετή. Αυτό που πρέπει να εξεταστεί τώρα δεν είναι μόνο το πότε θα επανενωθεί η Κίνα, αλλά και πώς θα υπηρετηθεί καλύτερα η εθνική αναζωογόνηση μετά την επανένωση. Προκειμένου η επανένωση να προωθήσει καλύτερα τον μεγάλο σκοπό της εθνικής αναζωογόνησης, το κλειδί, σύμφωνα με το Πεκίνο, είναι η Κίνα να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε οικονομική ισχύ, να επιτύχει ένα επίπεδο κοντά σε αυτό των ΗΠΑ όσον αφορά την στρατιωτική ισχύ και να αναπτύξει απόλυτη ικανότητα αντιμετώπισης των κυρώσεων διεθνώς.
Η θέση της Κίνας είναι ότι, αν η πτήση της Πελόζι είχε καταρριφθεί ή είχε χρησιμοποιηθεί βία εναντίον της Ταϊβάν, θα υπήρχε τώρα μια μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών που μπορεί να είχε εξελιχθεί σε παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού πλέγματος. Την διχασμένη πολιτική ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ θα ένωνε ο «πόλεμος με την Κίνα», που σημαίνει ότι η Κίνα θα βοηθούσε τις ΗΠΑ.
Στο μέλλον, θα υπάρξουν περισσότερες πολιτικές που θα βλάψουν την ηγεσία του κόμματος DPP, έτσι ώστε οι Ταϊβανέζοι να αισθάνονται βαθιά ότι η υποστήριξη του DPP για να δημιουργήσει προβλήματα, θα πληρώνεται.
Για παράδειγμα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την εισαγωγή περισσότερων από 100 προϊόντων διατροφής από την Ταϊβάν, ενώ ταυτόχρονα αναστείλει την εξαγωγή φυσικής άμμου στην Ταϊβάν και το 90% της αγοράς οικοδομικών υλικών του νησιού που βασίζεται στην Κίνα, όπως και η βιομηχανία μικροεπεξεργαστών, θα πληγούν σκληρά.
Με αυτόν τον τρόπο, το ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα της Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα των περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μειωθεί απότομα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος.
Η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερες αντιδράσεις από την πλευρά του Πεκίνου, το επόμενο διάστημα. Πέρα από τη ρητορική που αναπτύσσεται, αυτό που έχει σημασία είναι η ανακοίνωση, ότι τα στενά της Ταϊβάν δεν είναι πλέον διεθνή ύδατα, αλλά ελέγχονται από την Κίνα.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από τον επικοινωνιακό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο οποίος δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Ένα πεδίο στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν σαφές πλεονέκτημα.

1 σχόλιο

  1. Η θέση της Κίνας είναι ότι, αν η πτήση της Πελόζι είχε καταρριφθεί ή είχε χρησιμοποιηθεί βία εναντίον της Ταϊβάν, θα υπήρχε τώρα μια μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών
    ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ ΡΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΣΚΟΙ;
    ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΤΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΖΙ;
    Τον ήπιατε και σας άρεσε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *