Γράφει ο Χριστόφορος Κάσδαγλης Παρακολουθήσαμε λέξη προς λέξη την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πολύ κακό γ...
Γράφει ο Χριστόφορος Κάσδαγλης
Παρακολουθήσαμε λέξη προς λέξη την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πολύ κακό για το τίποτα, στα 6.42 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου που ξοδεύτηκε. Τα όσα αποσιώπησε είναι πολύ περισσότερα από όσα μάθαμε, γι’ αυτό και τα καταγράφουμε ένα προς ένα, μαζί με ορισμένες καίριες παρατηρήσεις:
*Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να αξιολογήσει την απόφασή του να υπαγάγει την ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως και την εμμονή του στο πρόσωπο του κ. Κοντολέοντα, παρά την έλλειψη των απαιτούμενων προσόντων εκ μέρους του.
*Δεν βρήκε κουβέντα να πει για το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με την Αρμενία και την Ουκρανία, οι οποίες έχουν διαψεύσει ότι υπέβαλαν οποιοδήποτε αίτημα για παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.
*Επέμεινε στη θεωρία ότι η εντολή παρακολούθησης Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη (αν και άστοχη), χωρίς να τεκμηριώσει σε κανένα σημείο την νομιμότητα αυτή. Ποιος τη ζήτησε, με ποια αιτιολογία, αν υπήρξε όντως εισαγγελική εντολή κ.λπ. Ούτε βέβαια έφερε κάποια απόδειξη για τον ισχυρισμό του πως ο ίδιος (και ο ανιψιός του) δεν γνώριζε.
*Με επιδεικτικό τρόπο επέδειξε πλήρη άρνηση να αναφερθεί στα ερωτήματα που έχουν δημοσίως τεθεί για τις διασυνδέσεις Μαξίμου-Predator, μέσω Δημητριάδη.
*Ενώ κατέγραψε ορισμένα γενικόλογα μέτρα για την ΕΥΠ, δεν ανέλαβε την παραμικρή δέσμευση, ούτε περιέγραψε τα μέτρα που προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η χρησιμοποίηση του κακόβουλου λογισμικού Predator στην ελληνική επικράτεια, είτε από κρατικές υπηρεσίες είτε από ιδιώτες. Και φυσικά δεν είχε να αναφέρει την παραμικρή έως τώρα κυβερνητική ενέργεια για την άσκηση ελέγχου στην εταιρεία Intellexa, που αντιπροσωπεύει το Predator στην Ελλάδα, προκειμένου να διαλευκανθούν οι καταγγελίες Κουκάκη και Ανδρουλάκη.
*Μετέθεσε όλες τις προσωπικές πολιτικές του ευθύνες στον Γενικό Γραμματέα του και ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, αποδίδοντάς του αντικειμενική πολιτική ευθύνη για το θέμα της ΕΥΠ και διαψεύδοντας έτσι την αρχική κυβερνητική θεωρία που απέδιδε την παραίτησή του στο τοξικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί εναντίον του.
*Επιπροσθέτως, αποσιώπησε πλήρως τόσο το θέμα των συνδέσεων του Δημητριάδη με το Predator και την Intellexa όσο και την παραβίαση εκ μέρους του του ασυμβίβαστου, λόγω της παράλληλης επιχειρηματικής δραστηριότητάς του κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του στο Μαξίμου. Και φυσικά, την απόπειρά του να κλείσει τα στόματα της Εφημερίδας των Συντακτών, του Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με τις εξοντωτικές αγωγές που υπέβαλε εναντίον τους.
*Δεν βρήκε μία κουβέντα να πει για τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι γνωρίζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που προέκυψαν από την επισύνδεση και αφορούν τον κ. Ανδρουλάκη, προκαλώντας τον μάλιστα να τα αποκαλύψει ο ίδιος στην κοινή γνώμη.
*Απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στη σκανδαλώδη τροπολογία της 31ης Μαρτίου 2021, βάσει της οποίας η ανεξάρτητη Αρχή Διαχείρισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) απώλεσε το δικαίωμα να ενημερώνει, έστω και εκ των υστέρων, τους στόχους «νόμιμων» παρακολουθήσεων, τροπολογία που έχει συνδεθεί με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
«Δεν το γνώριζα, και δεν θα επέτρεπα ποτέ να παρακολουθείται το τηλέφωνο κανενός πολιτικού προσώπου», επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Ας σημειωθεί εδώ η παρατήρηση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου σε χθεσινό του άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, ως προς τη δυνατότητα του πρωθυπουργού να δίνει το πράσινο φως ώστε να επιτραπεί μια συγκεκριμένη παρακολούθηση, πολύ δε περισσότερο ενός πολιτικού του αντιπάλου: «Μήπως θα πρέπει να θυμίσει κανείς στον κ. Μητσοτάκη ότι παρόμοιες ερμηνείες οδήγησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο Νίξον το 1974, στο πλαίσιο του περίφημου σκανδάλου Watergate;».
*Στα ασαφή 4 μέτρα που πρότεινε ο πρωθυπουργός για την άρση διαχρονικών παθογενειών σε σχέση με τον έλεγχο της ΕΥΠ, ανέφερε ρητά ότι θα προχωρήσει «στη θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα». Θέση που ευθέως διατηρεί το υπάρχον προβληματικό καθεστώς για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών και κάθε απλού πολίτη.
*Και κάτι τελευταίο: Υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός είχε την πρόθεση να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Αντιθέτως, θεώρησε περιττό να δώσει απαντήσεις ακόμα και στα δύο σαφή ερωτήματα που του απηύθυνε μόλις χθες (7.8.2022) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:
-Για ποιο λόγο τέθηκε υπό παρακολούθηση;
-Ποιοι κατέχουν και για λογαριασμό ποιων χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων, για να συλλέξουν υλικό εκβιασμού προσώπων;».
Το βαθύτερο μυστικό της ανακοίνωσης
Έχουμε εδώ δύο (μέχρι στιγμής) παραιτήσεις και (τουλάχιστον) δύο παράλληλα σκάνδαλα: Τη διασύνδεση Μαξίμου-Predator και τις «νόμιμες» παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη (για τον Κουκάκη ούτε λόγος, βέβαια) από την ΕΥΠ.
Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ανέδειξε πλουσιοπάροχα το δεύτερο, τις παρακολουθήσεις, αποσιωπώντας επιδεικτικά το πρώτο, τη διασύνδεση του Μαξίμου με το Predator. Ρίχνει τους προβολείς στον (έμπιστό του) Κοντολέοντα, για να τους απομακρύνει από τον (ανιψιό και δεξί του χέρι) Δημητριάδη.
Το εύλογο συμπέρασμα είναι: Σίγουρα το να παρακολουθείται ο επικεφαλής του τρίτου κόμματος της χώρας είναι σκάνδαλο πολύ βαρύ! Για να το προτάσσει όμως ο πρωθυπουργός -ως προπέτασμα καπνού- προκειμένου να συσκοτίσει τη διασύνδεση Μαξίμου-Predator, ας αναλογιστούμε πόσο ακόμα βαρύτερο πρέπει να είναι το δεύτερο. Πράγμα που θα αποκαλυφθεί τελικά από τη δημοσιογραφική έρευνα, η οποία συνεχίζεται παρά τις αγωγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση