Mόλις μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της αμερικανικής Cheniere Energy Inc, που αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα LNG των ΗΠΑ, ότι θα υποχρεωθε...
Mόλις μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της αμερικανικής Cheniere Energy Inc, που αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα LNG των ΗΠΑ, ότι θα υποχρεωθεί να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα θέσει σε κίνδυνο τη δέσμευση της χώρας να αυξήσει την προμήθεια LNG, ήρθε στο φως η είδηση της έκρηξης σε κτίριο της εταιρείας φυσικού αερίου Oneok στο Medford της Οκλαχόμα.
Ήταν απαραίτητο να εκκενωθεί ο χώρος όχι μόνο από εργαζομένους στην εταιρεία, αλλά και να εκκενώσουν και όλοι οι κάτοικοι σε ακτίνα δύο μιλίων από το εργοστάσιο. Νωρίτερα, είχε σημειωθεί έκρηξη στον αμερικανικό τερματικό σταθμό LNG του Freeport στο Τέξας.
Το περιστατικό προκάλεσε άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω των περιορισμών εφοδιασμού. Αλλά στις ΗΠΑ, η τιμή για το φυσικό αέριο, αντίθετα, μειώθηκε κατά 40%, σημείωσε το Bloomberg. Επειδή η ακύρωση των εξαγωγών σημαίνει ότι θα παραμείνει διαθέσιμο περισσότερο αέριο για εσωτερική χρήση.
Έτσι ένα εφιαλτικό σκηνικό στήνεται πάνω από την Ευρώπη με επίκεντρο τις προμήθειες φυσικού αερίου, ιδιαίτερα ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.
Η Ε.Ε. μπορεί σε επίπεδο διακηρύξεων να έχει αποφασίσει την ταχεία απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, ωστόσο μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο θα πρέπει να βασιστεί στις προμήθειες LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ. Αυτές έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία διετία, αλλά όλα κρέμονται από μια κλωστή. Αρκεί να δει κανείς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη Cheniere Energy, τον πρώτο χρονικά και μεγαλύτερο εξαγωγέα αμερικανικού LNG.
Η εταιρεία ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαιρεθεί από τα όρια εκπομπών ρύπων, όπως επιβάλλουν οι νέες ρυθμίσεις, γιατί άλλως θα αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία των σταθμών υγροποίησης φυσικού αερίου που διαχειρίζεται και προμηθεύουν με σημαντικές ποσότητες μεταξύ άλλων και την Ευρώπη.
Η δύσκολη «εξίσωση»
Όπως ανέφερε το Reuters, σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών εξαγωγών LNG θα σταματούσε «για μήνες ή χρόνια», ενώ σε περίπτωση αποδοχής του θα υπονομευόταν η περιβαλλοντική στρατηγική του Προέδρου Μπάιντεν, η οποία, σημειωτέον, ήδη δέχεται και άλλα σημαντικά «χτυπήματα» εκ των έσω.
Εάν σκεφτούμε πως η Cheniere είναι αυτή που κάνει το 50% των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η εταιρεία επικαλείται ότι πιθανή επιβολή πρόσθετου κόστους και διακοπής λειτουργίας στον αμερικανικό κλάδο LNG, «ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικεντρώνεται στη στρατηγική ανάγκη της Ευρώπης να δώσει τέλος στην εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, είναι αντιπαραγωγική».
Με άλλα λόγια, η εναλλακτική λύση της κάλυψης ενός κρίσιμου μέρους των ευρωπαϊκών αναγκών με τα φορτία από τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να θεωρείται καθόλου δεδομένη. Κι αυτό όχι μόνο λόγω του ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά, καθώς η Ασία τα «χτυπάει» για τις δικές της ανάγκες.
Στην υποθετική περίπτωση που για ένα μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα το αμερικανικό LNG βγει από την «εξίσωση» των εναλλακτικών λύσεων της Ε.Ε., και η Μόσχα περικόψει ακόμη περισσότερο τις δικές της ροές, προκειμένου να οδηγήσει την Ευρώπη στα σχοινιά, καθώς οι συνθήκες στην αγορά θα εκτοξεύσουν τις τιμές για τον «γαλάζιο χρυσό» σε ύψη που τα σημερινά επίπεδα των 175 ευρώ / μεγαβατώρα να φαντάζουν «χαμηλά»!
Την ίδια ώρα, η υπόθεση της Uniper και της κρατικής διάσωσής της είναι ενδεικτική για το «ντόμινο» συνεπειών που θα προκληθεί σε όλη την Ε.Ε., ενώ τα όσα συμβαίνουν γύρω από τα προβλήματα συντήρησης του Nord Stream 1 αποτελούν μάλλον το «προμήνυμα» της πλήρους διακοπής των ροών από τη Μόσχα. Επί της ουσίας, οι Βρυξέλλες, για μια ακόμη φορά, πιάστηκαν ανέτοιμες και έβαλαν «το κάρο μπροστά από το άλογο» αναγγέλλοντας ανέτοιμες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση