GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ! ΜΕΤΑΦΟΡΑ φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Συρίας και Τουρκίας...

Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Συρίας και Τουρκίας.  Ιούνιος 19, 2022. Ελλάδα.  Η Ισραηλινή υπου...


Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Συρίας και Τουρκίας. 

Ιούνιος 19, 2022. Ελλάδα. 
Η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ απέρριψε την εκτίμηση ότι η πώληση του φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη θα προκαλέσει κρίση μεταξύ Μόσχας και Τελ Αβίβ.

«Δεν φοβάμαι ότι η πώληση του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε κρίση με τη Ρωσία», δήλωσε η Ελχαράρ δύο ημέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.


 Φωτό από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Ένωσης - (twitter/vonderleyen)- Syria tv

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο επιτρέπει την εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπογράφηκε στο Eastern Gas Regional Gas Forum «EMGF», παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης αφορά την προώθηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Αίγυπτο ή άλλες χώρες στην Ευρώπη, μέσω εργοστασίων υγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, η διάρκεια της συμφωνίας είναι τρία χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί αυτόματα για άλλα δύο χρόνια.

Μια ημέρα μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων, Τάρεκ αλ Μούλα, συνόδευσε τον Ισραηλινό ομόλογό του και Επίτροπο της ΕΕ Καντρί Σίμπσον σε μια επίσκεψη στην εγκατάσταση διαρροής αερίου στην Αίγυπτο για να δει πώς οι Αιγύπτιοι σκοπεύουν να μεταφέρουν Ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι συναντήθηκε επίσης με την Ισραηλινή υπουργό, και αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση μεταξύ τους, και τη συνεχάρη για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η Ελχαράρ είπε ότι αυτή η συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική», είναι μια συνέχεια της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ Τελ Αβίβ και Καΐρου στο πεδίο φυσικού αερίου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής έχουμε μεταφέρει αέριο στην Αίγυπτο και αυτοί (οι Αιγύπτιοι) μπορούν να το παραδώσουν σε όποιον θέλουν».

Συνεργασία με την Τουρκία
Η Ελχαράρ ανέφερε τη δυνατότητα συνεργασίας με την Τουρκία για την εξεύρεση τρόπων μεταφοράς φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μετά την πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε τις χώρες της ΕΕ, που επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα, να υπολογίσουν εκ νέου την εξάρτησή τους από τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία.

Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε στην Ευρώπη πέρυσι, μετά τη βελτίωση της βιομηχανικής οικονομικής δραστηριότητας μετά την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν μετά την πανδημία του κορωνοϊού και εντάθηκε με την κλιμάκωση των μαχών στην ουκρανική αρένα.


Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εισέρχεται στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά αφού προμήθευσε την Αίγυπτο και την Ιορδανία με φυσικό αέριο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Από τις 16 Ιανουαρίου 2020, το Ισραήλ έχει αρχίσει να αντλεί φυσικό αέριο στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, το οποίο παράγει από δύο κοιτάσματα στη Μεσόγειο, το Λεβιάθαν και το Ταμάρ.

Αιγυπτο-ισραηλινή συνεργασία
Υπό το πρίσμα της «επιθυμίας των Ηνωμένων Πολιτειών να μειώσουν την εξάρτηση των Ευρωπαίων συμμάχων τους» από το ρωσικό φυσικό αέριο, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ στη Μεσόγειο είναι μία από τις αμερικανικές λύσεις για την αντιστάθμιση της έλλειψης προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Ούντι Αντίρι, το Ισραήλ έχει πλεόνασμα που επαρκεί για μια περίοδο 70 ετών, ακόμη και αφού εξάγει πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως σε μονάδες διανομής αερίου στην Αίγυπτο το ποσό μπορεί να αυξηθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι οι δύο πιο εξέχοντες σύμμαχοι στη Μέση Ανατολή στον τομέα της ενέργειας και συνδέονται σε μια περιφερειακή συμμαχία φυσικού αερίου «Ανατολικό Φόρουμ Αερίου της Μεσογείου (EMGF).

Σκοπός του φόρουμ, που ξεκίνησε στις αρχές του 2019 και βρίσκεται στο Κάιρο, είναι να βοηθήσει τα μέλη του να απολαύσουν τους πόρους και τις υποδομές φυσικού αερίου τους.

Οι δύο χώρες, έχοντας αποκτήσει φυσικό αέριο, αναμένουν να προμηθεύουν φυσικό αέριο σε ξένες αγορές υπό το φως της κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ακύρωση του υποθαλάσσιου αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδας;


Το Ισραήλ διερευνά μια σειρά από επιλογές για τη μεταφορά φυσικού αερίου, οι περισσότερες από αυτές θαλάσσιους αγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του αραβικού αγωγού φυσικού αερίου, που ξεκινά από το αλ Αρίς της Αιγύπτου, μέσω Ιορδανίας, Συρίας και Λιβάνου, και στη συνέχεια στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη.

Η τελευταία εναλλακτική θα μπορούσε να αποτρέψει την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.
syria.tv, Nziv.net
--

The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *