GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ! Η εμβληματική εικόνα που συγκλόνισε τον κόσμο...

Vangelis Chorafas   Ο ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ Στις 11 Ιουνίου του 1963, ο Βιετναμέζος μαχαγιάνα βουδιστής μοναχός Θικ Κουάνγκ Ντουκ αυτοπυρπολήθη...

Vangelis Chorafas 

Ο ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ
Στις 11 Ιουνίου του 1963, ο Βιετναμέζος μαχαγιάνα βουδιστής μοναχός Θικ Κουάνγκ Ντουκ αυτοπυρπολήθηκε σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση στη Σαϊγκόν. Προσπάθησε να δείξει ότι για να καταπολεμήσει όλες τις μορφές καταπίεσης με ίσους όρους, ο Βουδισμός χρειαζόταν επίσης να έχει τους μάρτυρες του.
Ο φωτογράφος Μάλκολμ Μπράουν απαθανάτισε τη σκηνή στη Σαϊγκόν για το Associated Press και η ασπρόμαυρη φωτογραφία έγινε γρήγορα μια εμβληματική εικόνα της ταραγμένης δεκαετίας του 1960.
Η αυτοπυρπόληση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φιλοκαθολικές πολιτικές του καθεστώτος Νγκο Ντιν Ντιέμ του Νοτίου Βιετνάμ και τους νόμους που εισήγαγαν διακρίσεις κατά των βουδιστών.
Η βουδιστική δυσαρέσκεια ξέσπασε μετά την απαγόρευση στις αρχές Μαΐου να φέρουν τη βουδιστική σημαία, την ημέρα των γενεθλίων του Γκαουτάμα Βούδα. Ένα μεγάλο πλήθος βουδιστών διαμαρτυρήθηκε για την απαγόρευση, αψηφώντας την κυβέρνηση, κρατώντας βουδιστικές σημαίες και βαδίζοντας προς τον κυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό. Οι κυβερνητικές δυνάμεις πυροβόλησαν το πλήθος των διαδηλωτών, σκοτώνοντας εννέα άτομα.
Στις 10 Ιουνίου 1963, οι Αμερικανοί ανταποκριτές ενημερώθηκαν ότι «κάτι σημαντικό» θα συνέβαινε το επόμενο πρωί στο δρόμο έξω από την πρεσβεία της Καμπότζης στη Σαϊγκόν.
Ο Ντουκ έφτασε ως μέρος μιας πομπής που είχε ξεκινήσει από μια κοντινή παγόδα. Περίπου 350 μοναχοί και μοναχές παρέλασαν κουβαλώντας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Ντιέμ και την πολιτική της απέναντι στους βουδιστές.
Ο Ντουκ βγήκε από το αυτοκίνητο μαζί με άλλους δύο μοναχούς. Ο ένας τοποθέτησε ένα μαξιλάρι στο δρόμο ενώ ο δεύτερος άνοιξε το πορτ-μπαγκάζ και έβγαλε ένα δοχείο βενζίνης πέντε γαλονιών. Καθώς οι διαδηλωτές σχημάτισαν έναν κύκλο γύρω του, ο Ντουκ κάθισε ήρεμα στην παραδοσιακή βουδιστική στάση λωτού στο μαξιλάρι. Ένας συνάδελφος άδειασε το περιεχόμενο του δοχείου βενζίνης πάνω από το κεφάλι του Ντουκ.
Τα τελευταία λόγια του Θικ Κουάνγκ Ντουκ πριν από την αυτοπυρπόλησή του διατυπώθηκαν σε μια επιστολή που είχε αφήσει:
«Πριν κλείσω τα μάτια μου και κινηθώ προς το όραμα του Βούδα, παρακαλώ με σεβασμό στον Πρόεδρο Nγκο Ντιν Ντιέμ να αισθανθεί συμπόνια προς τους ανθρώπους του έθνους και να εφαρμόσει τη θρησκευτική ισότητα για να διατηρήσει τη δύναμη της πατρίδας αιώνια. Καλώ τους σεβαστούς, τους αιδεσιμότατους, τα μέλη της σάνγκα και τους λαϊκούς βουδιστές να οργανωθούν αλληλέγγυα για να κάνουν θυσίες για την προστασία του Βουδισμού».
Οι θεατές έμειναν ως επί το πλείστον έκπληκτοι, αλλά μερικοί έκλαψαν και αρκετοί άρχισαν να προσεύχονται. Πολλοί από τους μοναχούς και τις μοναχές, καθώς και κάποιοι σοκαρισμένοι περαστικοί, προσκύνησαν στον φλεγόμενο μοναχό.
Μετά από περίπου δέκα λεπτά, το σώμα του Ντουκ πυρπολήθηκε πλήρως. Μόλις η φωτιά υποχώρησε, μια ομάδα μοναχών κάλυψε το πτώμα που κάπνιζε με κίτρινες ρόμπες, το σήκωσε, το τοποθέτησε σε ένα φέρετρο και μεταφέρθηκε σε κοντινή παγόδα στο κέντρο της Σαϊγκόν.
Το σώμα του Θικ Κουάνγκ Ντουκ αποτεφρώθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια της κηδείας, αλλά η καρδιά του παρέμεινε άθικτη και δεν κάηκε. Θεωρήθηκε ιερή και τοποθετήθηκε σε γυάλινη θήκη στην παγόδα Σα Λόϊ.
Το άθικτο λείψανο της καρδιάς θεωρείται σύμβολο συμπόνιας.
Παρά το σοκ του δυτικού κοινού, η πρακτική των Βιετναμέζων μοναχών να αυτοπυρπολούνται δεν ήταν πρωτοφανής. Περιπτώσεις αυτοπυρπόλησης στο Βιετνάμ είχαν καταγραφεί εδώ και αιώνες, που συνήθως πραγματοποιούνταν για να τιμήσουν τον Γκαουτάμα Βούδα.
Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον Μάλκολμ Μπράουν από την αυτοπυρπόληση εμφανίστηκαν στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο.
Η αυτοπυρπόληση θεωρήθηκε αργότερα ως σημείο καμπής στη βουδιστική κρίση και κρίσιμη συνιστώσα στην κατάρρευση του καθεστώτος Ντιέμ. Ο Μάλκολμ Μπράουν κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τη φωτογραφία του θανάτου του φλεγόμενου μοναχού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *