GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

NEO ΑΛΜΑ! Στο 9,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο...

Άλμα στο 9,4% έκανε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη έφτασε το 7,5%. ...


Άλμα στο 9,4% έκανε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη έφτασε το 7,5%.  

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έδωσε συνέχεια στην ανοδική του πορεία και σκαρφάλωσε στο 9,4%, έναντι επίδοσης -1,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
 Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έδωσε συνέχεια στην ανοδική πορεία και σκαρφάλωσε στο 9,4% έναντι επίδοσης -1,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2021


Τον Μάρτιο του 2022, δε, ο αντίστοιχος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 8%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ είχε καθοριστεί στο 8,9%.

Αυτό σημαίνει ότι, όταν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για τον Απρίλιο, ενδεχομένως θα κινηθούν σε διψήφιο ποσοστό.

Από τις αρχές του μήνα οι τιμές σε υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα συνέχισαν να ανεβαίνουν όχι μόνο λόγω των διεθνών τιμών, αλλά και λόγω των συνθηκών της εγχώριας αγοράς.

Η μόνη μείωση που έχει καταγραφεί έως τώρα για τον Απρίλιο αφορά στη δαπάνη των νοικοκυριών για καύσιμα θέρμανσης. Κατά τα λοιπά, οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων και των τροφίμων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, πιέζοντας επιχειρήσεις και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ειδικότερα, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά -κατά 35,3%- από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο υψηλό ποσοστό πληθωρισμού.

Παρόμοιο υψηλό ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε τελευταία φορά στη Γερμανία το φθινόπωρο του 1981.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 8,5%
Οι διαφορές στον πληθωρισμό μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης είναι πολύ μεγάλες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.

Οι χώρες της Βαλτικής έχουν διψήφια ποσοστά, με τον πληθωρισμό στην Εσθονία να φθάνει το 19%, στη Λιθουανία το 16,6% και στη Λετονία το 13,2%. Από τις μεγάλες οικονομίες, μόνο η Ολλανδία έχει διψήφιο πληθωρισμό (11,2%).

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022, κάτι που αναμένεται να καταγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2025, το οποίο αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που προβλέπει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κυμαίνεται στην περιοχή του 5,5%-6%.

Ωστόσο, έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πιο «μαύρες» εκτιμήσεις. Στο βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%, ενώ το ΔΝΤ «βλέπει» πληθωρισμό της τάξης του 4,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *