Ανησυχητικές διαστάσεις αναφορικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και τη σύνδεση τους με την οξεία ηπατίτιδα προκαλούν νέες έρευνες αλλά και ...
Ανησυχητικές διαστάσεις αναφορικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και τη σύνδεση τους με την οξεία ηπατίτιδα προκαλούν νέες έρευνες αλλά και η αυτοάνοση ηπατίτιδα από την Γερμανία.
Μια πρόσφατη αναφορά περιστατικού σχετικά με έναν άνδρα που έλαβε πρόσφατα ένα εμβόλιο COVID-19 τύπου mRNA, υποδηλώνει ότι η λήψη του εμβολίου «μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδα λόγω του ανοσοποιητικού», έγραψαν συγκεκριμένα οι ερευνητές.
Η αναφορά του ασθενή δεν υποδεικνύει πόσο συχνή θα ήταν μια τέτοια περίπτωση, αν και οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα τέτοιο σενάριο αναγνωρίζεται ως «σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν που δεν έχει εντοπιστεί σε πρώιμες δοκιμές».
Η περίπτωση του 52χρονου Γερμανού
Πιο αναλυτικά, η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hepatology στα τέλη Απριλίου, περιγράφει την περίπτωση ενός άνδρα στη Γερμανία ηλικίας 52 ετών που ανέπτυξε οξεία ηπατίτιδα—ηπατική φλεγμονή—δύο με τρεις εβδομάδες αφότου έλαβε ένα εμβόλιο COVID-19 που βασίζεται σε mRNA από την Pfizer-BioNTech.
Οι ερευνητές είπαν ότι διαπίστωσαν ότι τα ενεργοποιημένα Τ κύτταρα «συσσωρεύονται και κατανέμονται ομοιόμορφα στις διάφορες περιοχές» του ήπατος του άνδρα αφού πήρε το εμβόλιο για τον COVID-19 και ανέπτυξε οξεία ηπατίτιδα.
Τα Τ κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελούν βασικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα εν λόγω κύτταρα επικεντρώνονται στην καταπολέμηση νέων λοιμώξεων.
Ο ασθενής παρουσίασε ναυτία και κόπωση περίπου 10 ημέρες μετά την πρώτη του δόση του εμβολίου και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχε οξεία ηπατίτιδα.
Η ηπατίτιδα υποχώρησε από μόνη της μετά από περίπου τρεις ημέρες.
Έκανε μια δεύτερη δόση του εμβολίου 41 ημέρες μετά την πρώτη του δόση.
Τα συμπτώματα της ναυτίας και της κόπωσης επανήλθαν 20 ημέρες αργότερα—του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή με στεροειδή και αρχικά βελτιώθηκε.
Υποτροπίασε 39 ημέρες αργότερα και τότε έλαβε συστηματική ανοσοκατασταλτική θεραπεία που περιλάμβανε επίσης στεροειδή.
Τα τεστ ηπατικής λειτουργίας του άνδρα «ομαλοποιήθηκαν στη συνέχεια εντός 8 εβδομάδων».
Οι ερευνητές είπαν ότι η ανοσολογική απόκριση του άνδρα στο εμβόλιο COVID-19 μπορεί να συνέβαλε στη φλεγμονή του ήπατος.
Αυτοάνοση ηπατίτιδα;
Το εμβόλιο COVID-19 από την Pfizer «μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδα από το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω μηχανισμών που συνδέονται με την επαγόμενη από το εμβόλιο κυτταρική ανοσία», ανέφεραν στην αναφορά της υπόθεσης.
Εντός των Τ-λεμφοκυττάρων που βρέθηκαν στο ήπαρ, οι επιστήμονες παρατήρησαν «έναν εμπλουτισμό Τ-λεμφοκυττάρων που αντιδρούν στον SARS-CoV-2, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα κύτταρα που προκαλούνται από το εμβόλιο μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή του ήπατος σε αυτό το πλαίσιο».
Συγκεκριμένα, ο τύπος των κυττάρων Τ που ονομάζονται CD8 Τ κύτταρα «αντιπροσώπευε ένα άφθονο υποσύνολο ανοσοκυττάρων» που βρέθηκε στο ήπαρ.
«Η ανάλυσή μας υπογραμμίζει ότι ενεργοποιημένα κυτταροτοξικά CD8 Τ κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των προκαλούμενων από εμβόλιο ειδικών κυττάρων CD8 T, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παθογένεση της νόσου», έγραψαν οι ερευνητές.
«Με βάση τον ισχυρό τους εμπλουτισμό… υποθέσαμε ότι τα CD8 Τ κύτταρα θα μπορούσαν να είναι οδηγοί της ηπατικής φλεγμονής».
Οι συγγραφείς ονόμασαν την περίπτωση αυτή που φαίνεται να είναι αυτοάνοση ηπατίτιδα, αλλά δεν είναι.
«Η νόσος που μοιάζει με αυτοάνοση ηπατίτιδα μετά τον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2 αναγνωρίζεται πλέον ως μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν έχει εντοπιστεί σε πρώιμες δοκιμές», έγραψαν.
«Η ευρεία χρήση του εμβολίου με τη χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την αιτιότητα έναντι της σύμπτωσης».
Οι συγγραφείς έγραψαν ότι είναι σημαντικό να διαφοροποιηθεί η αυτοάνοση ηπατίτιδα από την ηπατίτιδα που προκαλείται από ανοσοαποκρίσεις μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.
Η πρώτη απαιτεί δια βίου ανοσοκατασταλτική θεραπεία σε πολλούς ασθενείς, ενώ η δεύτερη είναι πιθανώς παροδική, σημείωσαν.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση