Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ ήταν γνωστή σε όλον τον αραβικό κόσμο ως η έγκυρη φωνή στην πιο μακρά και αμφισβητούμενη διένεξη της περιοχής. Χθες έπε...
Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ ήταν γνωστή σε όλον τον αραβικό κόσμο ως η έγκυρη φωνή στην πιο μακρά και αμφισβητούμενη διένεξη της περιοχής. Χθες έπεσε νεκρή από ισραηλινά πυρά όταν κάλυπτε τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν στη Δυτική Όχθη.
Η 51χρονη Παλαιστίνια και Αμερικανίδα δημοσιογράφος είχε μεταδώσει ρεπορτάζ από σχεδόν κάθε σημείο ανάφλεξης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ επί τρεις δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων διέσχιζε τακτικά και τις δύο πλευρές αφηγούμενη τις ιστορίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών από τα σπίτια, τα πεδία των μαχών και τα σαλόνια των ηγετών.
Κάλυψε τη δεύτερη Iντιφάντα, την ισραηλινή πολιορκία της Τζενίν το 2002, το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, πολλές επιδρομές στη Δυτική Όχθη και τις παραπαίουσες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης ειρήνης.
Η Αμπού Άκλεχ έχαιρε μεγάλης εκτίμησης σε όλη την περιοχή και θεωρούνταν ένα από τα εξέχοντα ταλέντα του δικτύου Al Jazeera.
Η ίδια έλεγε: «Διάλεξα τη δημοσιογραφία για να είμαι κοντά στους ανθρώπους. Μπορεί να μην είναι εύκολο να αλλάξεις την πραγματικότητα αλλά τουλάχιστον μπορώ να μεταδώσω τη φωνή των απλών ανθρώπων στον κόσμο».
«Η Σιρίν είναι το πρόσωπο και η φωνή των γεγονότων στα παλαιστινιακά εδάφη – πιθανότατα όλοι όσοι παρακολουθούν τις ειδήσεις από εκεί τη γνωρίζουν», δήλωσε η Tamara Alrifai, ανώτερη εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA). «Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί κανείς τις ειδήσεις από τη Δυτική Όχθη και να μην έχει ακούσει ή να μη δει ρεπορτάζ από τη Σιρίν.
«Ήταν πραγματικά ένα κομμάτι της παλαιστινιακής ιστορίας και το γεγονός ότι κάλυψε τόσα πολλά θυελλώδη γεγονότα αλώβητη κάνει τον θάνατό της σήμερα ακόμη πιο συγκλονιστικό».
Η Muzna Shihabi, μακροχρόνια φίλη της, δήλωσε: «Η Σιρίν είναι μια πολύ καλή φίλη.»Η Σιρίν ήταν ένα δυνατό άτομο που έχασε τους γονείς της σε πολύ νεαρή ηλικία, αλλά ανέκαμψε και πήρε το πτυχίο της δημοσιογραφίας σε μια εποχή που οι δημοσιογράφοι στον αραβικό κόσμο ήταν απλώς ακόλουθοι των κυβερνήσεών τους.
«Ήξερε ότι τα πράγματα άλλαζαν και συνέχισε μέχρι που έγινε η αφηγήτρια της υπόθεσης της Παλαιστίνης. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αραβικό κόσμο. Όλοι στο δρόμο σταματούσαν και τη χαιρετούσαν για το θάρρος και την αποφασιστικότητά της και τον μοναδικό τρόπο που αφηγείται τις ιστορίες των Παλαιστινίων. Οι Άραβες δεν μπορούν να πάνε στην Παλαιστίνη. Η Σιρίν τους πήγε εκεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση