Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « Yπάρχει 1 (ένας) δημοσιογράφος, ή 1 (ένας) "δημοκρατικός" πολιτικός, που θα ερευνήσει γιατί η ΕΕ κ...
«Yπάρχει 1 (ένας) δημοσιογράφος, ή 1 (ένας) "δημοκρατικός" πολιτικός,
που θα ερευνήσει γιατί η ΕΕ και οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ δεν...
στους Παλαιστίνιους, κατεχόμενους και απομονωμένους από
τους σιωνιστές/ρατσιστές που έχουν καταλάβει την Παλαιστίνη;»
Fernando Rossi, Γερουσιαστής, Ιταλός φίλος και σύντροφος,
"ένοχος" της παρακάτω συνομιλίας...
Ιδού τι είπε συγκεκριμένα ο Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών - προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά τη συνομιλία του με τον πάπα Φραγκίσκο στις 16 Μάρτη:
«Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία οργάνωσης αυτής της συνομιλίας μας. Όταν συναντηθήκαμε στην Κούβα το 2016, Σας είπα ότι συναντηθήκαμε τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος. Και παρόλο που η συνομιλία μας γίνεται πλέον από απόσταση μέσω τεχνικών μέσων επικοινωνίας, είμαι πεπεισμένος ότι μιλάμε ξανά σε καλή στιγμή. Με την άδειά σας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το όραμά μου για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Φυσικά, ζούμε σε διαφορετικά πεδία πληροφόρησης: τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν μιλήσει σχεδόν για κάποια γεγονότα στα οποία θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας».
Ο Πατριάρχης Κύριλλος σημείωσε ότι η σύγκρουση ξεκίνησε το 2014, με τα γεγονότα του Μαϊντάν στο Κίεβο, το πραξικόπημα που οδήγησαν σε αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία. Ειδικότερα, επέστησε την προσοχή του συνομιλητή στα γεγονότα στην Οδησσό και τις συνέπειές τους:
«Σε αυτή την πόλη έλαβε χώρα μια ειρηνική διαδήλωση Ρωσόφωνων κατοίκων, οι οποίοι σκόπευαν να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Αυτή η ειρηνική συνάντηση δέχθηκε επίθεση από μέλη ορισμένων ναζιστικών ομάδων που άρχισαν να χτυπούν τους διαδηλωτές με λοστούς [σημ. βλέπε: «Μέχρι σήμερα, η σφαγή της Οδησσού έχει μείνει ατιμώρητη... Δεν ξεχνάμε, Δεν συγχωρούμε!»]. Ο κόσμος έχει αρχίσει να αναζητά καταφύγιο στο κοντινό κτίριο, στο Σπίτι των Συνδικάτων. Και εκείνη τη στιγμή συνέβη κάτι τρομακτικό: αυτό το κτίριο κλειδώθηκε και στη συνέχεια πυρπολήθηκε. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να ξεφύγουν πηδώντας από τον δεύτερο ή τον τρίτο όροφο και, φυσικά, σκοτώθηκαν. Όσοι πλησίαζαν στα παράθυρα, φοβούμενοι να πηδήξουν έξω, πυροβολήθηκαν από κάτω. Όλα αυτά τα παρακολουθήσαμε σχεδόν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Αυτό το φρικτό "μάθημα" από την Οδησσό επηρέασε την απόφαση του λαού της νοτιοανατολικής Ουκρανίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του».
Επιπλέον, ο Πατριάρχης Κύριλλος υπενθύμισε ότι στο τέλος της Σοβιετικής εποχής, η Ρωσία είχε καθησυχαστεί από το ίδιο το ΝΑΤΟ πως δεν θα κινηθεί ούτε μια ίντσα ανατολικά. Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση αθετήθηκε, και ακόμη και ορισμένες από τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ. Ως αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση: τα σύνορα του ΝΑΤΟ βρίσκονται 130 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη, ο χρόνος πτήσης των πυραύλων είναι μόλις λίγα λεπτά. Εάν η Ουκρανία γινόταν δεκτή στο ΝΑΤΟ, ο χρόνος πτήσης για τη Μόσχα θα ήταν επίσης λίγα λεπτά. Η Ρωσία δεν μπορούσε και δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβεί αυτό. Καταλήγοντας, ο Πατριάρχης υπογράμμισε:
«Φυσικά και με πληγώνει βαθιά αυτή η κατάσταση. Το ποίμνιό μου είναι και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, κυρίως Ορθόδοξοι. Μέρος του ανήκει επίσης στο δικό σου ποίμνιο. Επομένως, θα ήθελα, αφαιρώντας τη γεωπολιτική συνιστώσα, να θέσω το ερώτημα πώς μπορούμε εμείς και οι Εκκλησίες μας να επηρεάσουμε την κατάσταση των πραγμάτων; Πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην ειρήνευση με έναν και μόνο στόχο: να επιτύχουμε την ενίσχυση της ειρήνης και της δικαιοσύνης; Είναι πολύ σημαντικό στις παρούσες συνθήκες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση».
Σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας κάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επαίνεσε την «σθεναρή αντίσταση» των Ουκρανών κατά των ρωσικών δυνάμεων... (protagon)
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση