GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ! Χωρίς προσωπικό μένει ο ελληνικός τουρισμός...

Τα πρώτα κρουαζιερόπλοια φτάνουν εδώ και μέρες στα ελληνικά λιμάνια, ενώ οι αφίξεις αεροσκαφών πληθαίνουν συνεχώς, με τους τουρίστες να επισ...

Τα πρώτα κρουαζιερόπλοια φτάνουν εδώ και μέρες στα ελληνικά λιμάνια, ενώ οι αφίξεις αεροσκαφών πληθαίνουν συνεχώς, με τους τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα μας για να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία και να χαρούν τις ομορφιές της πατρίδας μας.

Ενδεικτικά, περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις έχουν προγραμματιστεί από τις αεροπορικές εταιρείες για το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με το Recovery Tracker του Iνστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), το οποίο αντλεί στοιχεία από τον εξειδικευμένο σε θέματα αερομεταφορών οργανισμό OAG.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι τουρίστες θα συνεχίσουν να έρχονται στη χώρα μας με αυξητικό ρυθμό, ωστόσο αυτοί που θα τους υποδέχονται θα είναι όλο και λιγότεροι.

Τι οδήγησε στα… κενά
Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, τονίζουν ότι τα φετινά κενά στο εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων, ειδικά στα νησιά έχουν διογκωθεί.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει σε τι οφείλεται αυτό το γεγονός. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ευθύνεται η διετία της πανδημίας, που οδήγησε τους παλιούς εργαζόμενους στον τουρισμό σε άλλες εργασιακές θέσεις ή η προβληματική επιδοματική πολιτική που δυσκόλευε τους εποχικούς εργαζόμενους μετά τη λήξη της σεζόν.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι μιλούν για υπερεργασία, χαμηλούς μισθούς, σε κάποιες περιπτώσεις αδήλωτη ή μερικώς δηλωμένη εργασιακή σχέση και παράλληλα άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα καταλύματα που προορίζονται για τη στέγασή τους.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού που μιλούς για δωμάτια με ποντίκια, κοντέινερ που βράζουν τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς κλιματισμό, ανύπαρκτα μπάνια που τους οδηγούν στις ντουζιέρες των πλαζ και πολλά άλλα που σίγουρα δεν κάνουν θελκτικό για κάποιον το να εργαστεί σεζόν σε κάποιο τουριστικό μέρος.

Ειδικότερα για τη φετινή τουριστική σεζόν και τα ιδιαίτερα αυξημένα κενά, αρκετοί είναι εκείνοι που σημειώνουν πως υπήρξε σκόπιμη καθυστέρηση στις προσλήψεις υπαλλήλων.

Όπως τονίζουν, οι επιχειρηματίες θέλοντας να καλύψουν τις πληγές που άφησε πίσω της η πανδημία και τα lockdown, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη σεζόν με λιγότερους υπαλλήλους και καθώς θα αυξάνονταν οι αφίξεις τουριστών και θα ανέβαιναν η κίνηση και οι τζίροι, θα προχωρούσαν σε νέες προσλήψεις.

 

Restart και… Συλλογική Σύμβαση
Την ώρα που η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς του τουρισμού και του επισιτισμού διαφημίζουν το… restart του ελληνικού τουρισμού, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις θα κυμανθούν στα προ πανδημίας δεδομένα, παρουσιάζονται και τα πρώτα προβλήματα.

Οι επιχειρηματίες αδυνατούν να καλύψουν το αναγκαίο προσωπικό, με τις κενές θέσεις να αριθμούς αρκετές χιλιάδες σε όλους τους κλάδους, η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει εργαζόμενους υποχρεώνοντας τους εργοδότες να δεχθούν ως υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο του επισιτισμού.

Η σύμβαση του επισιτισμού, είχε συζητηθεί από πέρυσι και καλύπτει πάνω από 400.000 εργαζόμενους. Οι μισθοί που προέβλεπε ξεκινούσαν από τα 684,30 ευρώ (για ψήστη) και φτάνουν στα 964,42 ευρώ (για αρχιμάγειρα). Μάλιστα, στις περιπτώσεις επαγγελματιών, όπου τα ποσά είναι χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό των 714 ευρώ, έχει συμφωνηθεί ότι θα γίνει η ανάλογη προσαρμογή.

Μιλώντας σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ. «Θα είναι ένα θετικό μήνυμα για τους εργαζόμενους, ένα μήνυμα δικαιοσύνης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Η αναπτυξιακή τροχιά του ελληνικού τουρισμού αφορά τόσο την πρωτογενή παραγωγή, όσο και τον εμπορικό κόσμο και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όσον αφορά, στον κλάδο του τουρισμού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρεσβευτές μας είναι οι εργαζόμενοί μας» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι «ο τουρισμός αποτελεί υπόθεση των πολλών, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα».

«Καλούμαστε, λοιπόν, να προασπίσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας. Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα προασπίσουμε τα συμφέροντα τόσο των εργαζόμενων, όσο και των επιχειρήσεων του κλάδου. Και θα το κάνουμε όλοι μαζί -ενώνοντας δυνάμεις χωρίς καθυστερήσεις- έτσι ώστε αφενός όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να βρει δουλειά και αφετέρου να μειώσουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε συγκεκριμένες ειδικότητες που σχετίζονται με το τουριστικό μας προϊόν» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.

Θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ οι 50.000 κενές θέσεις εργασίας
Το παράδοξο με τα εκατομμύρια των τουριστών και τους λιγοστούς εργαζόμενους απασχόλησε και τα γερμανικά ΜΜΕ.

«Πολύ καλή αναμένεται η ελληνική τουριστική σεζόν φέτος το καλοκαίρι» αναφέρεται σε ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA, το οποίο προσθέτει: «Όμως, ένα σύννεφο θολώνει τις φωτεινές προοπτικές. Σύμφωνα με τον αρμόδιο τουριστικό σύνδεσμο φέτος δεν μπόρεσαν να καλυφθούν οι περίπου 50.000 θέσεις εργασίας στην αρχή της σεζόν».

«Γιατί όμως ο τουριστικός κλάδος δεν είναι ελκυστικός, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν 600.000 άνεργοι;» αναρωτιέται και η Deutsche Welle.

«Τα χρήματα που κερδίζονται το καλοκαίρι είναι αδύνατο να φτάσουν και τον χειμώνα. Το προσωπικό εξυπηρέτησης για παράδειγμα κερδίζει περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα. Εργάζονται όμως επτά ημέρες την εβδομάδα, έως και δώδεκα ώρες τη μέρα κατά τη διάρκεια της σεζόν», σημειώνεται στο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας.

Σε αυτά προστίθενται τα ακριβά ενοίκια στις τουριστικές περιοχές πχ. σε Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Κρήτη για τους εργαζομένους, «500 ευρώ για ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα».

Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 50.000 κενές θέσεις εργασίας. «Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον κι όπως λέει: «Αν φέτος είχαμε 50.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας, του χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν 150.000″», τονίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *