Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία στην ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο. Επιτεύχθηκε ...
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία στην ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο.
Επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε μέσω Twitter αργά τη νύχτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
#Unity
— Charles Michel (@eucopresident) May 30, 2022
Agreement to ban export of Russian oil to the EU.
This immediately covers more than 2/3 of oil imports from Russia, cutting a huge source of financing for its war machine.
Maximum pressure on Russia to end the war.
#EUCO
«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο κ. Μισέλ.
Πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει (κι) άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».
Να σημειωθεί ότι το πακέτο περιλαμβάνει και άλλα σκληρά μέτρα: Βγαίνει από το Swift η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα (Sberbank), ενώ προβλέπεται και η απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών καθώς και επιβολή κυρώσεων σε άτομα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Βάσει της συμφωνίας των 27 πάντως θα επιτραπεί η συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου δια μέσου του χερσαίου αγωγού της Ρωσίας προς την ΕΕ, ενώ μόνο οι θαλάσσιες μεταφορές θα σταματήσουν μέχρι το τέλος του έτους, πλήττοντας τους Έλληνες ιδιοκτήτες τάνκερ.
«Πρόκειται για περιορισμένο εμπάργκο, που εξαιρεί τους πετρελαιαγωγούς, και είναι ελάχιστα επώδυνο για τη Ρωσία, διότι το να βρεθούν νέοι πελάτες που θα εφοδιάζονται με δεξαμενόπλοια είναι πολύ εύκολο», επισήμανε ο Τομά Πελερέν-Καρλέν, του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.
Αγκάθι
Tο ζήτημα του έκτου πακέτου κυρώσεων αποτέλεσε αγκάθι για την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς κάποιες από τις χώρες δεν ζήτησαν απλώς υποσχέσεις αλλά γραπτές εγγυήσεις. Επίσης, όσον αφορά την Τσεχία, υπήρξε αίτημα να μπορεί να αγοράζει ντίζελ από γειτονικές χώρες.
Υπήρξε μεγάλη «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ – σύμφωνα με την ίδια πηγή – ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση