Φωτιές έχει ανάψει στην Κύπρο δημοσίευμα που αναφέρεται σε πρόθεση της Ρωσίας να ανοίξει προξενείο στα κατεχόμενα για τη διευκόλυνση των ρώσ...
Φωτιές έχει ανάψει στην Κύπρο δημοσίευμα που αναφέρεται σε πρόθεση της Ρωσίας να ανοίξει προξενείο στα κατεχόμενα για τη διευκόλυνση των ρώσων που διαμένουν εκεί, με τον ρώσο πρεσβευτή να διαψεύδει αλλά και να αναγνωρίζει ότι γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.
Διαψεύδει ο ρώσος πρεσβευτής δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόθεση της Ρωσίας να ανοίξει προξενείο στα κατεχόμενα. Υπάρχουν, ωστόσο, σκέψεις και επαφές για το πώς θα εξυπηρετούνται οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα, κάτι που, ομολογουμένως, προκαλεί προβληματισμό, σημειώνει το sigmalive, στο οποίο, όπως προσθέτει, έκανε αποκλειστικές δηλώσεις ο ρώσος πρεσβευτής στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οστάτσι.
Υπάρχει ο καπνός…
Η δήλωση του κ. Οστάτσι, ήταν πως δεν πρόκειται να γίνει ενέργεια ανοίγματος προξενείου, διότι, όπως εξήγησε, για να ανοίξει θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών» και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να πράξουν.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι εδώ και αρκετό καιρό επεξεργάζονται τρόπους για το πώς θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι περίπου 10 χιλιάδες Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα. Κάτι που προβληματίζει και μπορεί να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια να ασκηθούν εμμέσως πιέσεις στη Λευκωσία, χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο περί πιθανής αναγνώρισης. Σε κάθε περίπτωση, αρνήθηκε εντόνως πως υπήρξε νέο, πρόσφατο αίτημα, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
«Να ανοίξει προξενικό γραφείο»
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή η Καθημερινή της Κύπρου, η οποία έγραψε ότι «Μια νέα πτυχή που δείχνει – υπό το βάρος των εξελίξεων στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – να απασχολεί τη ρωσική προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο είναι η ειλημμένη απόφαση της Μόσχας για τη λειτουργία ρωσικής προξενικής αρχής στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο».
Και πρόσθεσε ότι «Η Μόσχα είχε προσεγγίσει, όπως γνωρίζει η «Κ», τις αρχές της Κ.Δ. από τον περασμένο Ιανουάριο (2021) προκειμένου να ενημερώσει – αλλά και να ζητήσει κατανόηση επί τούτου – για την πρόθεσή της να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα».
Αναλυτές, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, ανέφεραν πως ενδέχεται να αφορούν προθέσεις πολιτικών κύκλων για να στραφεί η Λευκωσία ακόμη πιο έντονα κατά της Ρωσίας, αγνοώντας τις συνέπειες στο Κυπριακό.
Τι λέει η Λευκωσία
Αρμόδιες πηγές από τη Λευκωσία, με τις οποίες, όπως υποστηρίζει το sigmalive, ήρθε σε επικοινωνία για το δημοσίευμα της Καθημερινής, δεν αρνήθηκαν τη ρωσική βολιδοσκόπηση περί εξακρίβωσης των διαθέσεων της Λευκωσίας σε ό,τι αφορά στην πρόθεσή τους να ρυθμίσουν το θέμα της προξενικής αρωγής στα κατεχόμενα.
Διευκρίνισαν, ωστόσο, κατ’ αναλογία των δηλώσεων του ρώσου πρεσβευτή, πως η βολιδοσκόπηση έγινε εδώ και καιρό και ότι δεν υπάρχει πρόταση, αλλά σκέψεις, οι οποίες δεν αφορούν ίδρυση προξενείου.
Οι πρωταρχικές σκέψεις των Ρώσων
Σε ερώτημα του sigmalive προς τον ρώσο πρεσβευτή, για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι τρόποι εξυπηρέτησης των Ρώσων που διαμένουν στα κατεχόμενα, χωρίς να αναγνωρίζεται το παράνομο καθεστώς, εξήγησε ότι μέχρι τώρα οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα μεταβαίνουν στο Σπίτι της Συνεργασίας για τις υποθέσεις τους.
Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει νέο κτίριο, μεγαλύτερο και αποκλειστικά, ίσως, γι’ αυτό τον σκοπό, και πάλι εντός της νεκρής ζώνης. Τέλος, είπε πως δεν υπάρχει πρόθεση ούτε για δημιουργία εμπορικού γραφείου στα κατεχόμενα.
Οι «βόμβες» Λαβρόφ
Οι νέες φωτιές στην Κύπρο άναψαν πριν καλά καλά σβήσουν οι προηγούμενες από τις αναφορές, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Με παρεμβάσεις του και τότε ο ρώσος πρεσβευτής στην Κύπρο είχε δηλώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις της Μόσχας να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση