GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΙ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ! «ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΩ» με τον Πούτιν ζητάει τώρα ο Ζελένσκι...

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι το μόνο που λείπει για συνάντηση με τον Πούτιν είναι να οριστεί ο τόπος και η ημερομηνία...  Ο Ουκρανός πρόεδ...


Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι το μόνο που λείπει για συνάντηση με τον Πούτιν είναι να οριστεί ο τόπος και η ημερομηνία... 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είμαι πάντα έτοιμος να τον συναντήσω, δεν χρειάζεται παρά ένα μέρος και μια ημερομηνία» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFΜ.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της. «Θα μπορούσε να είναι μια απόφαση τακτικής, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος

«Είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για την υποστήριξή που μας δίνει. Έχουμε λάβει ανθρωπιστική και διπλωματική βοήθεια και αναμένουμε στρατιωτική βοήθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη Γαλλία, στους ηγέτες σας και ελπίζουμε να λάβουμε αυτά τα όπλα», δήλωσε τέλος ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις της χώρας του δεν έχουν αρκετά «σοβαρά και βαριά» όπλα για να νικήσουν τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη.

Περιέγραψε δύο πιθανούς τρόπους για να τερματιστεί η σύγκρουση στη μαρτυρική πόλη:
«Πρώτον, περιλαμβάνει σοβαρά και βαριά όπλα […] αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αρκετά από αυτά τα όπλα για να ελευθερώσουμε τη Μαριούπολη. Ο δεύτερος δρόμος είναι διπλωματικός. Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό» σημείωσε, μιλώντας μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι «λίγες χιλιάδες» Ουκρανοί πολίτες που κατάφεραν να διαφύγουν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης μέσω διαδρόμων εκκένωσης προς τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη αλλά δεν είναι προς το παρόν γνωστό τι τους έχει συμβεί. «Χιλιάδες άμαχοι έφυγαν επιτυχώς από τη Μαριούπολη μέσω διαδρόμων που συμφωνήθηκαν με τη Ρωσία, αλλά «δυστυχώς μερικές χιλιάδες άμαχοι πήγαν στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη και δεν γνωρίζουμε τη μοίρα αυτών των χιλιάδων ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ουκρανία είναι «έτοιμη για οποιαδήποτε μορφή ανταλλαγής του λαού μας με τους Ρώσους στρατιώτες που άφησαν πίσω τους, τα πτώματα και τους τραυματίες που εγκατέλειψαν εδώ», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά.

Διεθνή βοήθεια
Σε ένα βίντεο, ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, μια από τις τελευταίες μονάδες που κρατούν αντίσταση στη Μαριούπολη, ζήτησε διεθνή βοήθεια για να ξεφύγει από την πολιορκία της πόλης.

«Αυτή είναι η έκκλησή μας στον κόσμο. Μπορεί να είναι η τελευταία μας. Μπορεί να μας απομένουν μόνο λίγες μέρες ή ώρες», είπε ο Σέρχι Βολίνα σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. «Οι εχθρικές μονάδες είναι δεκάδες φορές περισσότερες από τις δικές μας, κυριαρχούν στον αέρα, σε πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και σε άρματα μάχης».

Ο Βόλινα μιλούσε μπροστά από έναν τοίχο από λευκό τούβλο σε κάτι που ακουγόταν σαν γεμάτο από κόσμο δωμάτιο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει πού ή πότε γυρίστηκε το βίντεο ή ποιος άλλος μπορεί να ήταν μέσα στο δωμάτιο.

Η εισβολή της Ρωσίας, διάρκειας σχεδόν οκτώ εβδομάδων, δεν κατάφερε να καταλάβει καμία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας. Η Μόσχα αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τη βόρεια Ουκρανία μετά την απόκρουση μιας επίθεσης στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, αλλά έχει επιστρέψει στρατεύματα για μια επίθεση στα ανατολικά που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

 

Στα ερείπια της Μαριούπολης, τον τόπο των σκληρότερων μαχών του πολέμου και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής, η Ρωσία πλήττει έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη, το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, με βόμβες καταστροφής, είπε το Κίεβο. Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι γυναίκες και παιδιά είναι παγιδευμένα σε αποθήκες κάτω από το εργοστάσιο.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Την Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια, κάτω από το εργοστάσιο αυτό.

H κατάληψη της Μαριούπολης
Η Ρωσία επιχειρεί να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Η κατάληψη της πόλης θα ήταν ένα μεγάλο στρατηγικό έπαθλο, συνδέοντας το έδαφος που κατέχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στα ανατολικά με την περιοχή της Κριμαίας που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία είπαν σήμερα λίγο πριν τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) που έληγε το τελεσίγραφο ότι μόλις πέντε άτομα είχαν παραδοθεί. Την προηγούμενη μέρα, η Μόσχα είπε ότι κανείς δεν είχε ανταποκριθεί σε παρόμοια απαίτηση παράδοσης.

Κάποτε μια πόλη 400.000 κατοίκων, η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε ερείπια με πτώματα στους δρόμους και τους κατοίκους κλεισμένους σε κελάρια. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.

 

Συνολικά 300.000 Ουκρανοί έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αριθμό που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ έδειξαν ότι 5,03 εκατομμύρια είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι σήμερα, ανεβάζοντας τον απολογισμό πάνω από τα 5 εκατομμύρια για πρώτη φορά.

«Έχουν αφήσει πίσω τα σπίτια και τις οικογένειές τους», ανέφερε στο Twitter ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι»…Κάθε νέα επίθεση γκρεμίζει τις ελπίδες τους. Μόνο ένα τέλος του πολέμου μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανοικοδόμηση της ζωής τους».

Η Μόσχα έχει εκτοπίσει 500.000 ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα σε Ευρωβουλευτές ένας ηγετικό μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, καλώντας τον Ερυθρό Σταυρό να επικοινωνήσει με όσους αγνοούνται.

Η μάχη του Ντονμπάς
Η μάχη για την περιοχή του Ντονμπάς, η οποία περιλαμβάνει τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέσκ, θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας καθώς η Μόσχα αναζητά μια νίκη για να δικαιολογήσει την απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Πούτιν λέει ότι η Ουκρανία κακομεταχειρίστηκε τους ρωσόφωνους στο Ντονμπάς, μια κατηγορία που το Κίεβο απορρίπτει ως ψευδή.

Η ρωσική τηλεόραση έδειξε τον Πούτιν να απευθύνεται σε ένα κορίτσι από το Λουχάνσκ σήμερα Τετάρτη: «Ήταν η τραγωδία που έλαβε χώρα στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, που ανάγκασε, απλά ανάγκασε τη Ρωσία να ξεκινήσει αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, την οποία όλοι γνωρίζουν καλά σήμερα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι η Ρωσία επικεντρώνεται στην προέλαση προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Ντονμπάς, Σλόβιανσκ, αλλά «μέχρι στιγμής δεν πετυχαίνουν». Η στόχευση αυτής της περιοχής από πολλές κατευθύνσεις είναι μέρος μιας προφανούς προσπάθειας να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ, έγραψε στο Twitter ότι η «στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας έχει μειωθεί σημαντικά» από την έναρξη του πολέμου. «Νικάμε και θα συνεχίσουμε να νικάμε τους κατακτητές!», έγραψε.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν παγώσει. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο ότι κωλυσιεργεί τις συνομιλίες και αλλάζει τις θέσεις του. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι μπλοκάρει τις συνομιλίες αρνούμενη ανθρωπιστικές εκεχειρίες, ειδικά για να ανακουφίσει την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι μάχες στο Ντονμπάς εντείνονται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαπεράσουν τις γραμμές της Ουκρανίας και ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αναπτύσσει δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Η Μόσχα ελπίζει ότι το πλεονέκτημά της στη δύναμη πυρός θα της δώσει μεγαλύτερη επιτυχία ενάντια στους Ουκρανούς υπερασπιστές από ό,τι στην αποτυχημένη εκστρατεία εναντίον του Κιέβου, όταν οι υπερεκτεταμένες γραμμές εφοδιασμού της δέχθηκαν επίθεση από ευκίνητες μικρές μονάδες.

Μέσα σε μια ημέρα από την έναρξη της επίθεσης στο Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κρεμίνα, μια πόλη πρώτης γραμμής με 18.000 κατοίκους, την Τρίτη. Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν μια επίθεση κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κοντά στις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας προς το Ντονμπάς.

Ο Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έφτασε σήμερα στο Κίεβο ως ο τελευταίος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την χώρα, δείχνοντας υποστήριξη, την ώρα που η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συγκαλεί σήμερα τα μέλη της ηγεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην ετήσια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η οποία φέτος έχει ειδική σημασία καθώς η Ουκρανία εισέρχεται σε νέα επικίνδυνη φάση της ρωσικής επίθεσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους βοήθειας προς το Κίεβο.

Μία «σειρά θεμάτων» θα συζητηθούν από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Οστιν, τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ και άλλα μέλη της ηγεσίας του στρατεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στο τελευταίο σημάδι της διεθνούς απομόνωσης της Ρωσίας, ο ιστότοπος ειδήσεων της αθλητικής βιομηχανίας Sportico ανέφερε ότι οι Ρώσοι παίκτες θα αποκλειστούν από το τουρνουά τένις Wimbledon.

Το All England Lawn Tennis Club, το οποίο διοργανώνει τη διοργάνωση grand slam, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο να κάνουμε τους αθλητές όμηρους πολιτικής ίντριγκας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *