Στη Μεσόγειο η ναυτική διελκυστίνδα μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχει συμπληρώσει ένα δίμηνο και συνεχίζεται, καθώς ο ρωσικός στόλος που έχει συγ...
Στη Μεσόγειο η ναυτική διελκυστίνδα μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχει συμπληρώσει ένα δίμηνο και συνεχίζεται, καθώς ο ρωσικός στόλος που έχει συγκεντρωθεί δεν μπορεί να καταπλεύσει στον Εύξεινο Πόντο και να συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σημειώνεται πως η Τουρκία δεν επιτρέπει σε πολεμικά πλοία διελεύσεις μέσω Βοσπόρου.
Ωστόσο, οι ρώσοι ναυτικοί δεν μένουν χωρίς δουλειά, όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα Repubblica. Τα ρωσικά πολεμικά πλοία της Μεσογείου «προσπαθούν να συνεισφέρουν στην παγκόσμια στρατηγική του Κρεμλίνου, διατηρώντας σε διαρκή πίεση τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, «κύριο μέλημά τους είναι η Ελλάδα και δευτερευόντως η Ιταλία».
Τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, τα ρωσικά πλοία βγήκαν από τη βάση τους στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς και υπό την «ομπρέλα» μαχητικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας κινήθηκαν δυτικότερα, προσπαθώντας να απασχολήσουν αεροπλανοφόρα δυτικών δυνάμεων, το αμερικανικό «Truman», το γαλλικό «Charles De Gaulle» και το ιταλικό «Cavour».
Μάλιστα, από τα δύο πρώτα απονηώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη Hornet και Rafale σε πτήσεις που έφθασαν μέχρι και τον Εύξεινο Πόντο.
Πλέον, οι Ρώσοι δραστηριοποιούνται και στο Ιόνιο Πέλαγος, αναφέρει το δημοσίευμα, πλέοντας στα ανοιχτά της Καλαβρίας με το καταδρομικό «Varyag» και το αντιτορπιλικό «Tributs».
Την ίδια στιγμή, δυτικά της Κρήτης εξακολουθούν να πλέουν το καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ», το αντιτορπιλικό «Κουλίκοφ» και η φρεγάτα «Κασατάνοφ».
«Αθόρυβα και σύγχρονα, οπλισμένα με πυραύλους Κρουζ Kαλίμπρ»
Ο συντάκτης της Repubblica παρατηρεί ότι «η μακροχρόνια απουσία από τη Ρωσία προξένησε προβλήματα συντήρησης στα ρωσικά πλοία», έτσι ισχυρίζεται ότι ένα υποβρύχιο τύπου «Κίλο» αναγκάστηκε να αναδυθεί στις ανατολικές ακτές της Κύπρου και «να συλληφθεί» από τους αμερικανικούς δορυφόρους. Αυτό ήταν κάτι το εξαιρετικό, σημειώνει, επειδή «σκάφη υποβρυχιακού πολέμου σαν αυτό παραμένουν πάντα υπό την επιφάνεια της θαλάσσης κατά τη διάρκεια των αποστολών τους».
Είναι «αθόρυβα και σύγχρονα, οπλισμένα με πυραύλους Κρουζ Kαλίμπρ, σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται για να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές πόλεις».
Για τη Repubblica, τα συγκεκριμένα ρωσικά υποβρύχια «αντιπροσωπεύουν το καλύτερο αποτρεπτικό εργαλείο της Ρωσίας στη Μεσόγειο, όπου τουλάχιστον τρία δραστηριοποιούνται προς το παρόν».
H ιταλική εφημερίδα αναλύει τις ρωσικές κινήσεις στη Μεσόγειο ως εξής: «Η Κρήτη σχετίζεται με την -ανέφικτη προς το παρόν- πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο. Η περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής είναι η πλησιέστερη (σ.σ. θαλάσσια θέση) στην Κριμαία και στην περιοχή των συγκρούσεων. Θέση που επιτρέπει την εκτόξευση Κρουζ».
Και αποφαίνεται ότι πρόκειται για «επίδειξη δύναμης, όχι μακριά από τις ακτές μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση