GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

27,35%-23,97%! ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ τα τελικά αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών με νέο ντέρμπι για τον β' γύρο...

Με νικητή τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στα σημεία, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών.  Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τ...


Με νικητή τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στα σημεία, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών. 

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, βάσει των αποτελεσμάτων στο 86% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε ολόκληρη τη Γαλλίας ο Μακρόν είχε το 27,4%, Λε Πεν  24,9% και ο Ζαν Λικ Μελανσόν  το 20%.

Μόλις η καταμέτρηση πήγε στο 97% των ψηφοδελτίων το ποσοστό του Εμανουέλ Μακρόν είχε πάει στο 27,35%,  της Μαρίν Λεπέν είχε μειωθεί στο 23,97% και του Ζαν Λικ Μελανσόν είχε αυξηθεί στο 21,71%.

Έχουν ψηφίσει 42,3 εκατομμύρια Γάλλοι, ενώ η αποχή ήταν στο 25,11%, ποσοστό χαμηλότερο από τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ODOXA που προέβλεπε 27,4%.

Σύμφωνα με τα exit polls ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η  Μαρίν Λε Πέν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο που θα διεξαχθεί ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα, στις 24 Απριλίου. Ωστόσο οι υπόλοιποι υποψήφιοι, είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά, έλαβαν περίπου το 57,1% των ψήφων, εάν σε αυτούς συμπεριληφθούν πολιτικοί όπως ο Φαμπιάν Ρουσέλ του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ζαν Λασάλ του κόμματος Resistons! (Αντισταθείτε!) και ο ευρωσκεπτικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν. Ο τελευταίος μάλιστα κάλεσε ήδη τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν την Μαρίν Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως και ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ.

Οι ψηφοφόροι των υπολοίπων υποψηφίων θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να συγκεντρώσει το εντυπωσιακό 66%, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι από την δεξιά και την αριστερά, στράφηκαν όχι απαραίτητα υπέρ του Γάλλου προέδρου, αλλά κυρίως κατά της Μαρίν Λε Πεν. Κάτι που φέτος δεν φαίνεται τόσο βέβαιο. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 29% των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των κομμουνιστών ψηφοφόρων ανέρχεται στο 37% και των Πρασίνων στο 65%. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν Μακρόν σε ποσοστό 50%, ενώ θα λάβει ψήφους ακόμα και από ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων του Ερίκ Ζεμούρ.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση Λε Πεν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρόεδρο Μακρόν ανέρχεται σε 38,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Αριστεράς θεωρεί ότι οι πολιτικές Μακρόν και Λε Πεν δεν διαφέρουν σε τίποτε.

Η αποχή αναμένεται φυσικά να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, αλλά οι βασικοί υποστηρικτές της  Λε Πεν εντοπίζονται σε κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά απέχουν από τις εκλογές, όπως οι νέοι, οι λιγότερο μορφωμένοι και οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *