GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πετρο-Ρούβλι: Γιατί οι Δυτικές χώρες θα καταλήξουν να αγοράζουν Ρωσικό αέριο με Ρούβλια...

· Συνέντευξη του Paul Craig Roberts στο Σπούτνικ για το...

· Συνέντευξη του Paul Craig Roberts στο Σπούτνικ για το... Πετρο-Ρούβλι
Μετάφραση: ΡΕΣΑΛΤΟ

28 Μαρτίου 2022

https://sputniknews.com/20220328/petro-ruble-why-western-states-will-end-up-buying-russian-gas-for-rubles-1094263776.html
Ρεπορτάζ: Αικατερίνα Μπλινόβα
Η Ρωσία δεν θα προμηθεύει αέριο δωρεάν εάν η ΕΕ αρνηθεί να πληρώσει σε ρούβλια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στις 28 Μαρτίου ως απάντηση στην αντίδραση που έδειξαν οι δυτικές χώρες που υποχρεώθηκαν από τη Μόσχα να χρησιμοποιήσουν ρούβλια στο ενεργειακό εμπόριο με τη Ρωσία.
«Οι χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις με τις οποίες έχουν παραβιάσει όλες τις συμβάσεις τους με τη Ρωσία δεν έχουν το δικαίωμα να παραπονιούνται ότι η Ρωσία παραβιάζει μία σύμβαση σε αντάλλαγμα», λέει ο Δρ Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς, αμερικανός οικονομολόγος και πρώην βοηθός υπουργός Οικονομικών υπό τον Ρόναλντ Ρίγκαν. «Εάν οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν, ο Πούτιν θα πρέπει να σταματήσει αμέσως την παροχή ενέργειας. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε ήδη να το έχει κάνει πριν ξεκινήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στο Ντονμπάς. Είναι παράλογο για τη Ρωσία να κρατά ζωντανές τις οικονομίες των χωρών που στέλνουν όπλα στους Ουκρανούς Ναζί για να σκοτώσουν Ρώσους».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στις 23 Μαρτίου τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση να επεξεργαστούν τα μέσα για τις πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τα έθνη που χαρακτηρίστηκαν ως «μη φιλικά» από τη Μόσχα. Ο κατάλογος των ξένων κρατών που διέπραξαν «μη φιλικές ενέργειες», συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ρωσικών νομικών ή φυσικών προσώπων, καταρτίστηκε από την κυβέρνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε ότι αφού οι δυτικές χώρες «πάγωσαν» τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια και ευρώ, κατέστη σαφές ότι «η παροχή των αγαθών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αποδοχή πληρωμών σε δολάρια, ευρώ και διάφορα άλλα νομίσματα δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα για εμάς».
Η εντολή του Πούτιν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, προκαλώντας σύγχυση, απόρριψη και εκνευρισμό μεταξύ των κρατών που επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για την ειδική της επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης και αποναζισμού της Ουκρανίας σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ.
Η Ιαπωνία είπε ότι είναι «αβέβαιο» το πώς η Ρωσία θα χειριστεί τις απαιτούμενες πληρωμές σε ρούβλια για την ενέργειά της. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή ότι τα συμβόλαια «όριζαν σαφώς» ότι οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες θα έπρεπε να πληρώνονται σε ευρώ. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε σε δημοσιογράφους το Σάββατο ότι η ρωσική κίνηση «δεν είναι σύμφωνη με τα υπογεγραμμένα και δεν βλέπω τον λόγο να την αποδεχτούμε».
Στις 28 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι κατά τις επόμενες τέσσερις ημέρες, η ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom αναμένεται να αναπτύξει ένα «διαφανές και κατανοητό σύστημα» τόσο από τεχνική όσο και από επιχειρησιακή άποψη. Μόλις εγκατασταθεί το σύστημα, η Gazprom θα ενημερώσει τους πελάτες της για τους νέους κανόνες, είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δεν θα παρέχει δωρεάν ενέργεια σε εκείνες τις «μη φιλικές χώρες» που αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια.
Την ίδια μέρα ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι τα κράτη της G7 «απορρίπτουν» το αίτημα της Ρωσίας σχετικά με τις πληρωμές σε ρούβλια για ενεργειακούς πόρους και ισχυρίστηκε ότι η G7 είναι έτοιμη για «όλα τα σενάρια», συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.
Ο Δρ Ρόμπερτς χαιρέτισε την απόφαση του Κρεμλίνου να στραφεί σε πληρωμές με ρούβλια, ρωτώντας στο ιστολόγιό του: «Η Ρωσία πηγαίνει προς το πετρο-ρούβλι;» Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Μόσχα θα μπορούσε προφανώς να επιδιώξει δύο στόχους: πρώτον, να αναγκάσει τους αγοραστές των Ρωσικών ενεργειακών πόρων να αποσύρουν τις κυρώσεις. Δεύτερον, οι πληρωμές σε ρούβλια υποστηρίζουν την αξία του ρουβλίου και ματαιώνουν την επιδίωξη των χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις να προκαλέσουν κατάρρευση της αξίας του.
Ωστόσο, «η πληρωμή σε ρούβλια θα έπρεπε να είναι ανέκαθεν η πολιτική της Ρωσίας, ανεξάρτητα από τις τωρινές κυρώσεις», σύμφωνα με τον Δρ Ρόμπερτς.
«Η Ρωσία, πιστεύοντας ανέκαθεν λανθασμένα ότι χρειάζεται αποθέματα ξένου συναλλάγματος, χρεώνει σε ξένα νομίσματα αντί για ρούβλια», λέει ο οικονομολόγος. «Αυτή η απερίσκεπτη πολιτική είχε δύο μεγάλες ζημιογόνες επιπτώσεις στη Ρωσία. Η μία είναι ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα παγώνουν ή κατάσχονται εύκολα. Η άλλη είναι ότι αυτή η πολιτική στηρίζει την τιμή του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ σε βάρος της τιμής του ρουβλίου. Η Ρωσία πρέπει να τιμολογήσει όλες τις εξαγωγές της προς όλους σε ρούβλια».
Κατά την επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να «μειώσει δραματικά την εξάρτηση» από τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ρωσίας. Η ναυαρχίδα του μπλοκ, η Γερμανία, υποσχέθηκε στις 27 Μαρτίου επίσης να γίνει «πιο ενεργειακά ανεξάρτητη» από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Ωστόσο, νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα ο καγκελάριος Σολτς παραδέχτηκε ότι η άμεση απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας θα προκαλούσε οικονομική ύφεση τόσο στη Γερμανία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Η αλήθεια είναι ότι οι κυρώσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί πλήττουν επίσης σκληρά πολλούς πολίτες, και όχι μόνο στην άντληση αερίου», είπε ο Σολτς στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας στις 23 Μαρτίου, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις «δεν πρέπει να πλήξουν περισσότερο τις ευρωπαϊκές χώρες και λιγότερο την ρωσική ηγεσία".
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει αμέσως την ενέργεια της Ρωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι το μπλοκ είναι πιθανό να περάσει από την άρνηση στην διαπραγμάτευση και τελικά να δεχθεί να πληρώσει σε ρούβλια, σύμφωνα με τον Δρ Ρόμπερτς.
«Από πού θα προερχόταν η αντικατάσταση της ρωσικής ενέργειας και σε πόσο υψηλό τίμημα;», διερωτάται ο οικονομολόγος. «Ακόμα κι αν μπορούσε να γίνει, θα χρειαζόταν ένα ή δύο χρόνια, πιθανώς περισσότερο, για να βρεθούν προμήθειες και να κατασκευαστούν συστήματα υποδοχής και παράδοσης στην Ευρώπη. Εάν η Ρωσία έκλεινε την στρόφιγγα τώρα, η Ευρώπη ουσιαστικά θα παρέλυε και θα παρακαλούσε τη Ρωσία να ενεργοποιήσει ξανά την παροχή ενέργειας, υποσχόμενη στη Ρωσία ό,τιδήποτε θέλει ο Πούτιν, ακύρωση των κυρώσεων, όχι επέκταση του ΝΑΤΟ, το Φεγγάρι και τα αστέρια».
Ας μείνουμε σε επαφή ο,τιδήποτε κι αν συμβεί: Ακολουθήστε το κανάλι μας στο Telegram για όλες τις νεώτερες εξελίξεις: https://t.me/sputniknewsus
Μετάφραση: ΡΕΣΑΛΤΟ
Πηγή: https://www.paulcraigroberts.org/2022/03/28/pcr-interviewed-by-sputnik-on-petro-ruble/

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *