GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ! Η Ουκρανία προσφέρει ουδετερότητα έναντι εγγυήσεων ασφαλείας. Η Ρωσία μειώνει δραστικά τις επιχειρήσεις σε Κίεβο, Τσερνίχιβ...

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές που διεξήχθησαν από το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο τον ...


Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές που διεξήχθησαν από το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι συνομιλίες δεν πρόκειται να συνεχιστούν την Τετάρτη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει "δραστικά" τη στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας, μετά τις "ουσιαστικές" ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. "Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (...) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίχιβ", ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο θα αποκαλύψει με περισσότερες λεπτομέρειες τις αποφάσεις που ελήφθησαν μετά την επιστροφή της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, δήλωσε ο Φόμιν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας έκανε λόγο για "ουσιαστικές συνομιλίες". Ο ίδιος είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα εξετάσει τις ουκρανικές προτάσεις και θα τις μεταφέρει στον Πούτιν. Ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είπε ότι η συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι είναι εφικτή μόνον εάν η συμφωνία εγκριθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε σήμερα ότι στις προτάσεις του Κιέβου, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, περιλαμβανόταν και μία με βάση την οποία η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δήλωση αυτή του Μεντίνσκι μεταδόθηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση αφού ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ωστόσο, η Μόσχα πρότεινε στο Κίεβο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι με ταυτόχρονη υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Ακόμη, ο Μεντίνσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία έθεσε ως όρο η Μόσχα να μην σταθεί εμπόδιο στην πορεία της προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εγγύησεις ασφαλείας
Η Ουκρανία πρότεινε από τη μεριά της την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενεί ξένες στρατιωτικές βάσεις, ανέφεραν από την πλευρά τους οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πλέον λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής διατυπώσει δημοσίως η Ουκρανία.

Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με εκείνες του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας και ασφάλειας. Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.

"Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πλέον θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διαμορφώσει το καθεστώς της σε χώρα που δεν θα ανήκει σε μπλοκ και σε μη πυρηνικό κράτος, με την μορφή της μόνιμης ουδετερότητας", είπε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

"Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε διεθνείς στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες", είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

"Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών", πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπήρχε αρκετό υλικό στις παρούσες ουκρανικές προτάσεις που να εγγυάται μια συνάντηση ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Μόσχας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εγγυήτριες δυνάμεις
Η Ουκρανία προτείνει την Διεθνή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας να προσυπογράψουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε ο μηχανισμός που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλής να μοιάζει με το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, αλλά να προβλέπει διαβουλεύσεις που να διαρκούν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών ημερών. Την δήλωση αυτή έκανε ο Νταβίντ Αραχαμία, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, κατά την διάρκεια ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

"Σήμερα κάναμε επισήμως μια πρόταση, ένα σχήμα για ένα νέο σύστημα εγγυήσεων για την Ουκρανία", δήλωσε ο Αραχαμία, επισημαίνοντας ότι "δεν υπογράφουμε γενικά τίποτα, αλλά απλώς καταθέτουμε τις προτάσεις μας ως διαπραγματευτές στην ρωσική πλευρά". "Επιμένουμε, στο να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν όλοι οι εγγυητές ασφαλείας, η οποία θα επικυρωθεί, ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος…που έγινε με τον Μνημόνιο της Βουδαπέστης".

Σύμφωνα με τον Ααραχαμία, η συμφωνία αυτή πρέπει να συνιστά έναν μηχανισμό εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία που πραγματικά θα λειτουργεί, όπου οι εγγυήτριες χώρες θα υποχρεούνται κατά αναλογία με το άρθρο 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιούν διαβουλεύσεις, οι οποίες δεν θα διαρκούν περισσότερο από τρεις μέρες, σε περίπτωση που θα υπάρξει πράξη εισβολής και θα παρέχουν την συνδρομή τους.

"Ποιες χώρες βλέπουμε μεταξύ των εγγυητριών χωρών; Τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι η Βρετανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και η Ρωσική Ομοσπονδία επίσης συμπεριλαμβάνεται, αλλά σ’ αυτήν θα αναφερθούμε ξεχωριστά, οι ΗΠΑ φυσικά, η Γαλλία, η Τουρκία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ", δήλωσε ο ουκρανός διαπραγματευτής.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι, αυτές είναι οι χώρες και η συμφωνία πρέπει να είναι ανοιχτή σε περίπτωση που άλλες χώρες εκδηλώσουν την επιθυμία να την προσυπογράψουν.

Ο Αραχαμία είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με χώρες οι οποία δυνητικά θα μπορούσαν να είναι εγγυήτριες χώρες για την ασφάλεια της Ουκρανία και πως μερικές έχουν ήδη προκαταρκτικά δώσει την συγκατάθεση τους.

Παράλληλα ο ουκρανός διαπραγματευτής, δήλωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, την Κριμαία και την Σεβαστούπολη, δεν διευθετούνται από αυτή την ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία, και "οι διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προσωρινά δεν θα λειτουργούν στα εδάφη αυτά, ώστε οι εγγυήτριες χώρες να μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτές τις εγγυήσεις".

Εντατικές διαβουλεύσεις
Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, πάντως ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε λύση για το νέο καθεστώς ασφαλείας της Ουκρανίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα προς έγκριση από τους πολίτες της χώρας.

"Θα πρόκειται για ένα δημοψήφισμα στο οποίο όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας θα εκφράσουν τη θέση τους γι' αυτή τη συμφωνία και για το πώς αυτή θα λειτουργήσει", τόνισε, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

Μόνον μετά από μια τέτοια λαϊκή έγκριση, η συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας θα κατευθυνθεί προς επικύρωση από τα κοινοβούλια των χωρών που θα παράσχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας και τελικά από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο κ. Ποντόλιακ, ξεκαθαρίζοντας ότι η ουκρανική κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη του λαού της για να έχει νόημα η οποιαδήποτε συμφωνία.

"Το βασικό ζήτημα ήταν η συμφωνία για τις διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Μόνο με αυτή τη συμφωνία μπορούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο, όπως χρειάζεται η Ουκρανία", δήλωσε ο Ποντόλιακ, αναφερόμενος στη θέση της ουκρανικής κυβέρνησης ότι η Ουκρανία θα υιοθετήσει ουδέτερο καθεστώς μόνο αν της παρασχεθούν δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας.

Η δεύτερη δέσμη θεμάτων, πρόσθεσε ο Ποντόλιακ, "είναι το θέμα της κατάπαυσης του πυρός, ώστε να επιλυθούν όλα τα ανθρωπιστικά προβλήματα".

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι υπάρχει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στις πόλεις που δέχονται σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πολιορκημένου λιμανιού της Μαριούπολης.

Ο Ποντόλιακ αναφέρθηκε επίσης σε βίντεο και άλλα στοιχεία που έχουν έρθει στην επιφάνεια για την προφανή κακομεταχείριση κρατουμένων και άλλες πιθανές παραβιάσεις των νόμων της ένοπλης σύγκρουσης.

"Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι σήμερα έχουμε άλλο ένα πρόβλημα που αυξάνεται, το πρόβλημα της κλιμάκωσης του πολέμου, της κλιμάκωσης του μίσους, της κλιμάκωσης των παραβιάσεων των κανόνων του πολέμου, όχι μόνο στο πεδίο της μάχης", δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι στις σημερινές συνομιλίες σημειώθηκε η σημαντικότερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ερντογάν: Άμεση κατάπαυση του πυρός
Νωρίτερα, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν "λογικές και νομιμοποιημένες ανησυχίες".

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές, πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα για συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

"Εναπόκειται και στις δύο πλευρές να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία. Η επίτευξη εκεχειρίας και ειρήνης το συντομότερο δυνατό είναι προς το συμφέρον όλων. Πιστεύουμε ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συνομιλίες", τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε εξάλλου ότι "η παράταση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός", την ώρα που δέκα εκατομμύρια άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία.

"Η διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις εντολές των ηγετών σας, έχει δημιουργήσει ελπίδες για ειρήνη", πρόσθεσε. "Όλος ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς", είχε σημειώσει.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ο Τούρκος πρόεδρος αφού βρέθηκε στο ανάκτορο, αναχώρησε από τον τόπο των συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών για το Ουζμπεκιστάν.

Αιχμάλωτοι και Αμπράμοβιτς
Ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε ότι η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στην ουκρανική αντιπροσωπεία για την κακοποίηση των αιχμαλώτων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ουκρανίας δήλωσε ότι όποιος παραβιάζει το νόμο όσον αφορά τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου, θα διώκεται ποινικά.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Φόμιν ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχε επίσης ο διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ενώ ο Νταβίντ Αράχμια είναι ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ρέζνικοφ, καθώς και ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Ria Novosti, ο Αμπράμοβιτς συνομίλησε με τον Ερντογάν πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Μόσχας και του Κιέβου είχαν πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου στην περιοχή Γόμελ της Λευκορωσίας. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στις 3 Μαρτίου στην στο Μπελοβέζσκαγια Πούσα και στις 7 Μαρτίου στην περιοχή Μπρεστ. Στις 10 Μαρτίου είχε πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου. Στα μέσα Μαρτίου, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται οι συνομιλίες καθημερινά μέσω διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *