GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ο εισβολέας ως ειρηνοποιός...»

Του  Φέρρυ Μπατζόγλου   Στις 21 Φεβρουαρίου, η Ρωσία αναγνώρισε την αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία ...

Του Φέρρυ Μπατζόγλου 

Στις 21 Φεβρουαρίου, η Ρωσία αναγνώρισε την αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, η καθεμία με πλειοψηφικό ρωσόφωνο πληθυσμό, ως ανεξάρτητα κράτη.  Σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο στρατιωτικός Γολιάθ Ρωσία εισβάλλει με στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Μια εισβολή. Άλλη μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με ουκρανικά στοιχεία, δύο χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής - και ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία. Δύο εκατομμύριο Ουκρανοί από τον προηγούμενο πληθυσμό των 44 εκατομμυρίων έχουν καταφύγει μέχρι στιγμής στην ΕΕ. Μια τραγωδία. Η Ρωσία έχει προφανώς ως στόχο να καταλάβει την ανατολική και τη νότια Ουκρανία. Τουλάχιστον. Αυτό είναι περίπου το 40 τοις εκατό της σημερινής Ουκρανίας. Αυτό είναι σαφώς καταδικαστέο, απαράδεκτο. Είναι σωστό ότι η Μόσχα υφίσταται κυρώσεις από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ γι' αυτό με ταχύτητα ρεκόρ. Σκληρά, βίαια. Πρέπει να πονάει. Έτσι ώστε ο απολυταρχικός Πούτιν και η κλίκα εξουσίας που του είναι αφοσιωμένη να υποχωρήσουν. Αμέσως.

Ενα flashback: Ο στρατιωτικός Γολιάθ Τουρκία εισβάλλει στην Κυπριακή Δημοκρατία στις 20 Ιουλίου 1974. Μια εισβολή. Σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τις 14 Αυγούστου 1974, η Τουρκία καταλαμβάνει με τα στρατεύματά της το βόρειο τμήμα του νησιού. Επίσης, αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Κατά τη διαδικασία αυτή, 7.000 Ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν και περίπου 200.000 εκτοπίστηκαν, ενώ άλλοι 1.500 Κύπριοι εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο Δαβίδ Κύπρος έχει μόνο ένα εκατομμύριο κατοίκους. Μια τραγωδία.

Η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", η οποία προέκυψε από τον πόλεμο και ανακηρύχθηκε το 1983, αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Τουρκία. Το έδαφος της Βόρειας Κύπρου αποτελεί το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι την εισβολή της Τουρκίας, το 70 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής παραγόταν εκεί. Έτσι, το 66% όλων των τουριστικών εγκαταστάσεων, το 80% όλων των εσπεριδοειδών και το εμπορικό λιμάνι της Αμμοχώστου βρίσκονταν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό ήταν ένα οικονομικό σούπερ γκαου. Ακόμα χειρότερα, η τουρκική εισβολή οδήγησε σε μια de facto διαίρεση του προηγουμένως δίγλωσσου και πολυπολιτισμικού νησιού. Τα τουρκικά στρατεύματα δεν αποσύρθηκαν. Μέχρι σήμερα, περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιώτες παραμένουν σταθμευμένοι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Όλες σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ από το 2004. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία επιμένει να γίνει μέλος της ΕΕ. Ο αυτοκράτορας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες. Το επιχείρημά του, το οποίο είναι τόσο αφόρητα κυνικό όσο και καταδικαστέο ενόψει της επείγουσας αίτησης που υπέβαλε αμέσως το Κίεβο για ένταξη στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή: Πρέπει πρώτα κάποιος να εισβάλει στην Τουρκία για να πάρει η Άγκυρα το πράσινο φως για ένταξη στην ΕΕ; Αντίθετα, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και εβδομήντα χρόνια, μια από τις πρώτες από τις τριάντα πλέον χώρες. Και αυτός είναι ίσως ο κύριος λόγος για τον οποίο ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν επιβάλει μέχρι στιγμής έστω και υποψία κυρώσεων κατά της Άγκυρας για την εισβολή στην Κύπρο. Η Γερμανία ειδικότερα μπλοκάρει.

Ακόμη πιο ύπουλο: η Τουρκία, από όλες τις χώρες, θέλει τώρα να διακριθεί ως μεσολαβητής και ειρηνοποιός στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δέχθηκε τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο τουρκικό θέρετρο της Αττάλειας. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες. Με άλλα λόγια, ένας εισβολέας, η Τουρκία, προσφέρει απροκάλυπτα μια διπλωματική πλατφόρμα για να πείσει έναν άλλο εισβολέα, τη Ρωσία, να συνάψει σύντομα ειρήνη με την Ουκρανία που δέχεται επίθεση.

Η Άγκυρα προφανώς αισθάνεται επίσης ότι καλείται ιδιαίτερα να το πράξει. Εξάλλου, προμηθεύει το Κίεβο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταστρέφουν ρωσικά άρματα μάχης και στρατιωτικές φάλαγγες στο ουκρανικό έδαφος. Από την άλλη πλευρά, δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, τον μιμητή του εισβολέα, για την επίθεσή της σε μια γειτονική χώρα. Και οι Βρυξέλλες, πρωτεύουσα της ΕΕ και έδρα του ΝΑΤΟ, σιωπούν.

Αυτή η φάρσα πρέπει να σταματήσει. Αμέσως. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή της στην Κύπρο. Ακόμη και μετά από 48 χρόνια. Σκληρά, πολύ σκληρά. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και μη μέλος της ΕΕ, πρέπει επίσης να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα της ΕΕ και μη μέλος του ΝΑΤΟ. Επίσης και κυρίως επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η συμμαχία πρέπει να ενεργεί ενωμένα εναντίον της Μόσχας. Μια χώρα του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να καταλαμβάνει μια χώρα της ΕΕ. Καμία εκτίμηση για τον επιτιθέμενο, τώρα όπως και τότε. Ούτε ο Πούτιν, ούτε ο νεο-σουλτάνος Ερντογάν. Καμία κληρονομιά στην Ευρώπη. Πολιτικά. Οικονομικά. Στρατιωτικά. Ηθικά.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν την πολυτέλεια να εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την Ουκρανία και την Κύπρο. Διαφορετικά, το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ, όχι μόνο στην Αθήνα και τη Λευκωσία, θα χάνουν την αξιοπιστία τους κάθε μέρα που περνά χωρίς να τιμωρούν την Τουρκία. Χωρίς αν και αλλά. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Οι υποκριτές δεν πρέπει να έχουν θέση στην Ευρώπη πλέον. Το αργότερο από την απερίγραπτη εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα μετά την αυθάδη διπλωματική πρόοδο της Άγκυρας στην υπόθεση της Ουκρανίας. Το αργότερο μετά από 48 χρόνια. Διαφορετικά, γιατί να μην δεχτούμε τη Ρωσία ως μεσολαβητή και ειρηνοποιό στο Κυπριακό; Κατά προτίμηση με οικοδεσπότη τον Πούτιν στο ρωσικό παραθαλάσσιο θέρετρο του Σότσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *