Συναγερμός επικρατεί στην αγορά για τις τιμές των σιτηρών που έχουν σπάσει το φράγμα των 400 ευρώ ανά τόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στ...
Συναγερμός επικρατεί στην αγορά για τις τιμές των σιτηρών που έχουν σπάσει το φράγμα των 400 ευρώ ανά τόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στη χώρα μας.
Το ράλι των ανατιμήσεων στα σιτηρά θα επηρεάσει και την τιμή του ψωμιού το επόμενο διάστημα, με το καρβέλι να ξεπερνά ακόμα και το 1 ευρώ. Προς το παρόν μία φρατζόλα κοστίζει 0,80 λεπτά του ευρώ με μία ανατίμησή της να μην αποτελεί έκπληξη.
«Ο οικονομικός πόλεμος για τον τομέα της αρτοποιίας ξεκίνησε από το καλοκαίρι», αναφέρει στο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος τονίζοντας πως το απόθεμα των κυλινδρόμυλων σε μαλακό σιτάρι επαρκεί για τις επόμενες 45 ημέρες.
«Από το καλοκαίρι έως και τον Ιανουάριο τριπλασιάστηκε η τιμή της ενέργειας και του φυσικού αερίου, ενώ υπήρξε και μία αύξηση στα σκληρά άλευρα, σχεδόν στο 90% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα είδη είδαν μία ανατίμηση στο 40%, δηλαδή στα βούτυρα, λάδια, υλικά συσκευασίας», αναφέρει ο κ. Μούσιος.
«Δεν έχουμε σταματήσει να βλέπουμε αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα της παραγωγής, κάθε μέρα και μία διαφορετική τιμή», λέει κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την επόμενη ημέρα στη χώρα μας.
Σχετικά με τα αποθέματα σιτηρών και στο ενδεχόμενο να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά εξαιτίας της ρωσικής εισβολής ο κ. Μούσιος λέει, «μετά τον πόλεμο έχει παρατηρηθεί μία πολύ μεγάλη αύξηση στα μαλακά σιτηρά, καθώς η Ελλάδα εισάγει κυρίως από την Ουκρανία. Ο τόνος πριν από 13 ημέρες ήταν στα 247 ευρώ και σήμερα υπολογίζεται πάνω από 400 ευρώ, μιλάμε για διπλασιασμό της τιμής».
«Οι κυλινδρόμυλοι έχουν αυτή τη στιγμή απόθεμα για 40 με 45 ημέρες, ωστόσο τα συμβόλαια για τα μαλακά σιτηρά είναι στον αέρα, καθώς συνεχώς καταγράφονται ανατιμήσεις», τονίζει.
Θα αυξηθεί η τιμή της φρατζόλας;
Επιφυλακτικός είναι ν ωστόσο ως προς τις ανατιμήσεις που μπορούν να δουν τα αρτοσκευάσματα το προσεχές διάστημα.
«Τον Σεπτέμβριο οι αρτοποιοί απορρόφησαν τις ανατιμήσεις και μόνο ένα 10% μετακύλησε στον καταναλωτή», υπενθυμίζει, λέγοντας, ωστόσο, πως από τις καινούριες παρτίδες που αναμένονται αυτές τις ημέρες, ο κάθε παραγωγός θα κρίνει και θα πράξει αναλόγως ως προς τις τιμές.
Την ίδια εικόνα για τις ανατιμήσεις στο ψωμί έχουν και οι ιδιοκτήτες μεγάλων φούρνων στο κέντρο της Αθήνας. Το θέμα είναι ανοίξουν οι εισαγωγές, γιατί αν οι καταστηματάρχες δεν έχουν κάνει τα κουμάντα τους από αλεύρι και σιτάρι, θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα, όπως λένε...
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση