GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ciao Monica! Όχι Addio...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « Τα χρώματα, οι ήχοι, τα βλέμματα διηγούνται τη διαδρομή μας. Ένα χρώμα μπορεί να με μαγέψει, ένα βλέμμα μπορε...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Τα χρώματα, οι ήχοι, τα βλέμματα διηγούνται τη διαδρομή μας.
Ένα χρώμα μπορεί να με μαγέψει,
ένα βλέμμα μπορεί να... με κάνει να ερωτευτώ,
ένα χαμόγελο με κάνει να ελπίζω.
»
Monica Vitti (Μόνικα Βίττι, 3 Νοέμβρη 1931 - 2 Φλεβάρη 2022)

«Κάποια στιγμή στη ζωή μου, εν αγνοία μου, πρέπει να αποφάσισα να ξεχάσω.
Να μην ξεχνώ τους πόνους ή τα λάθη, αλλά γεγονότα, ανθρώπους, ίσως απλώς να μπερδεύω τα πάντα.
Τα συναισθήματα αντιστέκονται γιατί είναι έξω από τη θέλησή μου: αγαπάμε ακόμα και αυτούς που δεν θέλουμε και όταν δεν το θέλουμε. Τα συναισθήματα περνούν από μόνα τους, χωρίς κανόνες, χωρίς σταθερές διαδρομές.
Μέχρι τώρα ξέρω τι είναι το καλό και το κακό.
Ω Θεέ μου! Νομίζω.
Και το καλό και το κακό; Όχι, μερικές φορές έχω αμφιβολίες και γι' αυτό. Δεν χάνω τη μνήμη ή τη συνείδηση, αλλά τα ξαναβρίσκω.
»
Monica Vitti

Πριν 20 χρόνια η Monica Vitti και ο σύζυγός της Roberto Russo, στην τελευταία φωτογραφία της μέχρι σήμερα που μας άφησε η "ιστορία του ιταλικού κινηματογράφου"...

Η Μόνικα χτυπήθηκε από μια εκφυλιστική ασθένεια (συγγενική της αλτσχάιμερ). Μια φήμη πως νοσηλευόταν σε κλινική της Ελβετίας, έχει διαψευστεί κατηγορηματικά από τον σύζυγό της Ρομπέρτο, με τον οποία παντρεύτηκε το 2000 στο Καπιτώλιο του Δήμου της αιώνιας πόλης, μετά από είκοσι επτά χρόνια σχέσης (αρραβώνα) κι ήταν αυτός που ανέλαβε όλα αυτά τα χρόνια να είναι δίπλα της, με τη βοήθεια μιας οικιακής βοηθού.

«Μου το οφείλουν οι, ας πούμε ασχημούλες ηθοποιοί, που έχουν επιτυχία στην Ιταλία σήμερα.
Είμαι εγώ που έσπασα την πόρτα.»
Monica Vitti

Monica Vitti, ένας μακροχρόνιος δεσμός καριέρας... τα 8 χρόνια παιδικής ηλικίας στη Σικελία που την χάραξαν ανεξίτηλα...
Αυτό απουσιάζει από όλα όσα γράφονται σήμερα μετά το θάνατο της μεγάλης ηθοποιού... και θεωρούμε ελάχιστη συνεισφορά στην Μόνικα.

Maria Luisa Ceciarelli
, γνωστή ως Marisa, κόρη του Angelo και της Adele, γεννημένη στη Ρώμη στις 3 Νοέμβρη 1931, άρχισε να κάνει θέατρο κάτω από τους βομβαρδισμούς, στη Μεσσήνη της Σικελίας. Επειδή ο Angelo ήταν ο Επιθεωρητής Εξωτερικού Εμπορίου και από την πρωτεύουσα τον έστειλαν για οκτώ χρόνια στην Σικελία, όπου η Μόνικα Βίτι, με τη συνενοχή των δύο μεγαλύτερων αδελφών της, Franco και Giorgio, σκηνοθέτησαν στο κελάρι-καταφύγιο θεατρικές κωμωδίες με κούκλες και Σικελικές μαριονέτες, ώστε να διώχνουν τον φόβο ενός θανάτου από τους βομβαρδισμούς.
Η Monica Vitti... για τα 8 χρόνια που βίωσε στη Σικελία, με μεγάλη υπερηφάνεια για τη Σικελία, τόσο μεγάλη υπερηφάνεια που στο πρώτο της βιβλίο, που εκδόθηκε το 1993, έδωσε τον τίτλο στη Σικελική διάλεκτο “Sette sottane” (επτά μεσοφόρια).
* Στη φωτογραφία Monica Vitti μικρή στη Σικελία, την ημέρα της "Πρώτης Κοινωνίας".

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθεί πως η Μόνικα ήταν η "μούσα" του "ιερού τέρατος" του Ιταλικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, τον μαέστρο του σινεμά τιτάνιου Mario Monicelli.
Ο οποίος τα είπε όλα για την ταινία του προπαγανδιστή των ΗΠΑ, σιωνιστή Μπενίνι:
Mario Monicelli: «Στο τέλος εμφανίζει την είσοδο στο Άουσβιτς ενός τανκ με την αμερικανική σημαία... Αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης απελευθέρωσαν οι Ρώσοι, αλλά... το Όσκαρ κερδίζεται με τη σημαία των αστεριών και των λωρίδων, αλλάζοντας την πραγματικότητα» [Βλέπε σε: Η απελευθέρωση του Άουσβιτς έγινε από τους Αμερικανούς... το λέει κι ο Roberto Benigni]

1968, La ragazza con la pistola (Το Κορίτσι με το Πιστόλι), του Mario Monicelli, με τους Monica Vitti, Carlo Giuffre', Stefano Satta Flores, Tiberio Murgia και Σικελικό άρωμα και χρώμα:



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση