GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ! ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Μπάιντεν: «Τις επόμενες ημέρες η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία...»

«Δεν είναι αργά για τη διπλωματία» δηλώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν, προειδοποιώντας τη Ρωσία ότι θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» αν εισβάλει στην Ουκρ...


«Δεν είναι αργά για τη διπλωματία» δηλώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν, προειδοποιώντας τη Ρωσία ότι θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» αν εισβάλει στην Ουκρανία

Την πεποίθηση του ότι η Ρωσία θα εισβάλλει εντός των ημερών στην Ουκρανία και «θα στοχεύσει στην πρωτεύουσα Κίεβο», εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν σε νέες δηλώσεις του για την κατάσταση στην Ουκρανία. «Θεωρούμε ότι ο Πούτιν έχει πάρει τις αποφάσεις του», υπογράμμισε.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, ο Πούτιν «ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε για άλλη μία φορά τη Ρωσία ότι αν επιτεθεί στην Ουκρανία «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να στείλει στρατό στην Ουκρανία. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ενωμένοι, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τους διχάσει. Τόνισε, επίσης, ότι η Ρωσία επιδιώκει να στήσει ένα ψευδές πρόσχημα ώστε να προχωρήσει στην εισβολή.

Σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τη ρωσική πλευρά και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. «Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο», τόνισε.

Παράλληλα, είπε ότι «υπενθυμίζει στη Μόσχα ότι δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν – (από το 3ο λεπτό)


Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε μια 45λεπτη τηλεδιάσκεψη με δυτικούς ηγέτες (Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ), με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

Στο κόκκινο η ανατολική Ουκρανία
Οι προσδοκίες περί αποκλιμάκωσης που είχαν δημιουργηθεί έπειτα από τη συνάντηση Πούτιν – Σολτς στη Μόσχα έμελλε, μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα, να υποχωρήσουν μπροστά στις «φωτιές», στις εκρήξεις και στις κλιμακούμενες αλληλοκατηγορίες μιας νέας κλιμάκωσης, εστιασμένης ειδικά στο – ούτως ή άλλως ανοιχτό εδώ και οχτώ χρόνια – μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

Εάν πιστέψουμε όσα υποστηρίζει η Δύση (ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ, το Λονδίνο κ.ά.), τότε η Ρωσία όχι μόνο δεν απέσυρε στρατεύματα από τα σύνορά της με την Ουκρανία τα περασμένα 24ωρα όπως υποστήριζε ότι θα κάνει αλλά αντιθέτως τα έχει αυξήσει στέλνοντας και άλλα εκεί, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ να υποστηρίζει σήμερα «ότι η Ρωσία έχει πιθανόν συγκεντρώσει 169.000 με 190.000 στρατιώτες… από 100.000 που είχε εκεί στις 30 Ιανουαρίου».

Οι ίδιοι οι Ρώσοι, βέβαια, από την πλευρά τους διαψεύδουν και, για το λόγου το αληθές, δίνουν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες με τα στρατιωτικά τους οχήματα που επιστρέφουν από την Κριμαία.

Δεύτερη έκρηξη
Δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη του Λουγκάνσκ, στην ομώνυμη αυτοανακηρυχθείσα «δημοκρατία» της ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass επικαλούμενο τις τοπικές αρχές. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 40 λεπτά αφότου αναφέρθηκε μια πρώτη, σε αγωγό φυσικού αερίου, κοντά στην πόλη. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το τοπικό πρακτορείο Luganskinformcenter μετέδωσε πλάνα στο κανάλι του στο Telegram, που δείχνουν μια κίτρινη λάμψη να φωτίζει την πόλη.

Οι εστίες της έντασης
Η εστία της έντασης έχει εδώ και λίγα 24ωρα μεταφερθεί στις περιοχές των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο, με τη Ρωσία από τη μία πλευρά να «βλέπει» ουκρανικές επιθέσεις και ουκρανικούς βομβαρδισμούς κατά των ρωσόφωνων, ενώ η Δύση από την άλλη υποστηρίζει πως η Ρωσία απλώς αναζητά ένα πρόσχημα για να εισβάλει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «επιδείνωση της κατάστασης» στην ανατολική Ουκρανία, προχωρώντας μάλιστα και σε καταγγελίες περί «μαζικής και συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού». Παράλληλα, ο ίδιος προέτρεψε την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές.

Το βράδυ της Παρασκευής το Ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τη στρατολόγηση Ρώσων πολιτών από την εφεδρεία για στρατιωτική εκπαίδευση.

Στον αντίποδα, μιλώντας από το βήμα της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε αυτό που είχε πει μια ημέρα νωρίτερα και από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη: ότι η Ρωσία ίσως επιχειρήσει να στήσει ένα πρόσχημα ως δικαιολογία για να μπορέσει να εισβάλει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.



«Εκρήξεις» στα ανατολικά
Την ίδια ώρα πάντως, πίσω στην ανατολική Ουκρανία, η κατάσταση έμοιαζε όντως να επιδεινώνεται και να μυρίζει μπαρούτι, με τα ρωσικά ΜΜΕ (RIA, INTERFAX, TASS, Sputnik) να παρουσιάζουν εικόνες επαπειλούμενης «σύρραξης» κυρίως από την περιοχή του Ντονέτσκ, με σειρήνες πολέμου που ηχούν, γυναικόπαιδα που παίρνουν τον δρόμο της φυγής και εικόνες από βομβαρδισμούς και αυτοκίνητα που έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Οι αυτονομιστικές αρχές της «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε κυβερνητικό κτίριο στην ομώνυμη πόλη το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Σχεδόν παράλληλα, οι ηγέτες των φιλορωσικών αυτονομιστικών «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν πως προχωρούν στην απομάκρυνση των αμάχων με λεωφορεία προς τη Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή με φόντο την αναζωπύρωση των συγκρούσεων.



Αποχωρούν οι άμαχοι
Το Κίεβο βέβαια από την πλευρά του έσπευσε να διαψεύσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ κάλεσε παράλληλα και τη Δύση να στείλει παρατηρητές στην περιοχή για να διαπιστώσουν ποια πραγματικά είναι η κατάσταση στο έδαφος.

Εν τω μεταξύ, πάντως, η μετακίνηση των ρωσόφωνων αμάχων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν και ρωσικά διαβατήρια, προς την πλευρά της Ρωσίας ξεκίνησε με λεωφορεία. Η πλευρά των αυτονομιστών αναφέρει πως πρόκειται να μετακινηθούν συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στη Ρωσία η οποία από την πλευρά της ξεκίνησε τις προετοιμασίες για να υποδεχθεί τους εν λόγω αμάχους σε ειδικά κέντρα. Επιπλέον, η ρωσική ηγεσία ανακοίνωσε και την παροχή οικονομικής βοήθειας σε όσους έρχονται από την ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους βέβαια δεν πείστηκαν. Αντιθέτως, αποκήρυξαν ως «κυνικό ελιγμό» την ανακοίνωση περί εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και περί μεταφοράς πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.

«Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η απομάκρυνση των αμάχων από περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας θα μπορούσε, βέβαια, να προετοιμάσει το έδαφος για νέες πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων.

Πίεση για συμβιβασμούς
Στο ίδιο πλαίσιο, είτε όντως λάβουν χώρα συγκρούσεις εκεί είτε όχι, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μια ρωσική στρατιωτική εισβολή με το πρόσχημα της υπεράσπισης των ρωσόφωνων – Ρώσων που «έχουν μπει στο στόχαστρο του Κιέβου».

Η ουκρανική πλευρά φαίνεται δεν θέλει να πέσει στην παγίδα, αποφεύγοντας κινήσεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση. Την ίδια ώρα ωστόσο, η ίδια πιέζεται, όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από άλλους, να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές, πράγμα το Κίεβο προς το παρόν αρνείται να κάνει.

Κυρώσεις εάν…
Στην περίπτωση πάντως οι Ρώσοι εισβάλουν, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ επανέλαβε από το βήμα της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ότι πρόκειται να επιβληθούν στη Ρωσία «πρωτοφανείς» κυρώσεις που θα αγγίζουν και τον ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η ρωσική πλευρά προφανώς και δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. Μέσω της έντασης ωστόσο που κλιμακώνεται στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα ουσιαστικά πιέζει το Κίεβο να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς αυτονομίας των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Το σίριαλ της έντασης αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, να έχει πολλά ακόμη επεισόδια. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται άλλωστε και η νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Μέχρι τότε βέβαια, μένει να φανεί τι θα έχει προηγηθεί.

Οι κυρώσεις θα μετέτρεπαν τη Ρωσία σε παρία
Οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η Δύση τη Μόσχα εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να στείλει στρατό για να εισβάλει στην Ουκρανία, θα μετατρέψουν τη Ρωσία σε «παρία», προειδοποίησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. O αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αρμόδιος για θέματα διεθνούς οικονομίας, Νταλίπ Σινγκ είπε ότι η Ρωσία «θα απομονωνόταν από τις διεθνείς αγορές» και δεν θα είχε πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ούτε μέσω της Κίνας, υποστήριξε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες» στην περίπτωση που η Μόσχα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις πηγές ενέργειας που διαθέτει.

«Έχουμε λάβει μέτρα (…) για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους μεγαλύτερους καταναλωτές και παραγωγούς ενέργειας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε συνεχή εφοδιασμό και σταθερότητα στις αγορές ενέργειας», τόνισε.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη πει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα τεθεί σε λειτουργία εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία. Ο Σινγκ διευκρίνισε ότι στην πρώτη δέσμη κυρώσεων είναι απίθανο να περιληφθούν μέτρα που θα αποκλείουν τη Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές.



ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν τη Ρωσία για τις κυβερνοεπιθέσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κατηγόρησαν τη Ρωσία για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον πολλών επίσημων ουκρανικών ιστοσελίδων και δύο δημόσιων τραπεζών. Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.

«Πιστεύουμε ότι το ρωσικό κράτος ευθύνεται για αυτές τις μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών τραπεζών αυτήν την εβδομάδα», είπε η Αν Νόιμπεργκερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας. Τόσο η Νόιμπεργκερ όσο και το Φόρεϊν Όφις κατηγόρησαν τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, την GRU, για τις επιθέσεις αυτές.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ναρκοθέτησαν υποδομές στο Ντονέτσκ
Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις ναρκοθέτησαν ορισμένες πολιτικές υποδομές στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές επαρχία του Ντονέτσκ.

«Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη του κράτους μας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να κατηγορηθεί η Ουκρανία για τρομοκρατικές ενέργειες» ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας. Η υπηρεσία προέτρεψε τους κατοίκους του Ντονέτσκ «να μην φύγουν από τα σπίτια τους και να μην χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς».

Νέος κύκλος συζητήσεων από Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Κυριακή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας σημείωσε ότι το Παρίσι δεν βλέπει να έχουν μειωθεί οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες άλλων μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ, διαπιστώθηκε ότι όλοι τους έχουν την ίδια εκτίμηση του κινδύνου.

Η πηγή της γαλλικής προεδρίας υπογράμμισε ότι οι αναφορές περί εκρήξεων στην ανατολική Ουκρανία είναι ανησυχητικές επειδή η Ρωσία έχει και στο παρελθόν χρησιμοποιήσει παρόμοια προσχήματα.

Η βρετανική πρεσβεία στο Λβιβ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στην Ουκρανία θα μεταφερθεί προσωρινά από το Κίεβο στην πόλη Λβιβ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την έκκλησή του προς τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα αυτή όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.

«Οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία θα επηρέαζε σοβαρά την ικανότητα της βρετανικής κυβέρνησης να παράσχει προξενική βοήθεια (στους Βρετανούς πολίτες) στην Ουκρανία», τόνισε το Φόρεϊν Όφις. «Οι Βρετανοί πολίτες δεν θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη προξενική υποστήριξη ή βοήθεια για την απομάκρυνσή τους υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *