GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΙΕΒΟ! «Μέχρι το βράδυ η μισή Ουκρανία θα είναι της Ρωσίας...»

Ψάχνουν τρόπους να απομακρυνθούν από την πρωτεύουσα οι κάτοικοι του Κιέβου με τους ουκρανούς πολίτες να κατευθύνονται δυτικά με προορισμό τη...


Ψάχνουν τρόπους να απομακρυνθούν από την πρωτεύουσα οι κάτοικοι του Κιέβου με τους ουκρανούς πολίτες να κατευθύνονται δυτικά με προορισμό την Πολωνία.

Μια μαζική μετανάστευση φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κίεβο της Ουκρανίας από το πρωί της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα για μέρη της χώρας που θεωρούν ότι μπορεί να ήταν πιο ασφαλή μετά την ρωσική στρατιωτική επίθεση.

Όπως μεταδίδουν οι NYT σχηματίστηκαν ουρές στα ΑΤΜ και οι καταστηματάρχες άδειασαν τα ράφια των παντοπωλείων. Οι πολίτες πήραν κάποια από τα υπάρχοντά τους και ξεχύθηκαν στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Κιέβου.

«Ας το κάνουμε αυτό χωρίς χάος. Ηρεμήστε» φώναζε ένας οδηγός λεωφορείου που κατευθυνόταν προς την πόλη Lviv.

Ένα ποτάμι από κόκκινα φώτα εκτείνονταν για μίλια κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί δυτικά στο Lviv και τελικά στην Πολωνία.

Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι
Ο Roman Timofeyev, ο οποίος στεκόταν με τέσσερις φίλους στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Κιέβου και προσπαθούσε να μπει σε ένα λεωφορείο, είπε ότι προσπαθούσε να φτάσει στο Lviv και μετά στην Πολωνία.

 

Είπε ότι είχε πακετάρει ρούχα, έγγραφα και φάρμακα για το ταξίδι. Στην αρχή, είπε, δεν πίστευε ότι θα έφευγε, αλλά στη συνέχεια «ήταν πολύ απροσδόκητο και αρχίσαμε να ακούμε τις εκρήξεις κοντά στα σπίτια μας, οπότε φοβηθήκαμε». Η φίλη του, Nastya Oleinik, είπε: «Δεν κοιμηθήκαμε όλη τη νύχτα».

Αυτός και οι φίλοι του σχεδίαζαν να πάνε στην Τουρκία για μερικές εβδομάδες και να περιμένουν εκεί μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση. «Περιμένετε να τελειώσει ο πόλεμος και μετά επιστρέψτε», είπε.

«Οι άνθρωποί μας πεθαίνουν»

Ένας νεαρός άνδρας με γκρι αθλητικό παντελόνι και μαύρο καπέλο καθόταν κοιτάζοντας έκπληκτος σε μια μικρή μαύρη τσάντα δίπλα σε μια μεγάλη ουρά πολιτών που περίμεναν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.

«Φρικτό», είπε ο άνδρας, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Αλέξανδρος, και είπε ότι ήταν 18 ετών. «Οι άνθρωποι μας, ο στρατός μας πεθαίνουν τώρα στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, και είναι φρικτό. Άρχισαν να μας επιτίθενται τανκς από τη Λευκορωσία. Δεν ξέρω, δεν ξέρω τι να κάνω».

 

Ερωτηθείς αν θα επέστρεφε στο Κίεβο, απάντησε: «Αν είναι ρωσικό, όχι», και πρόσθεσε: «Μέχρι το βράδυ, νομίζω ότι η μισή Ουκρανία θα είναι Ρωσική».

Καθώς τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να έρχονται, ορισμένοι κάτοικοι άρχισαν να οργανώνουν τα δικά τους λεωφορεία. Ένας νεαρός άνδρας με ένα μεγάλο πράσινο σακίδιο είπε ότι δεν είχε καταφέρει να αγοράσει εισιτήριο για την πόλη που ήθελε να πάει, τη Βιλτνίτσα. Έτσι, βρήκε έναν οδηγό που ήταν πρόθυμος να κάνει το ταξίδι, με την προϋπόθεση ότι θα συγκεντρώσει 55 άτομα που θα μπορούσαν να το πληρώσουν σε μισή ώρα.

Είπε ότι μπήκε στο πάρκινγκ και φώναξε το όνομα της πόλης και σχεδόν αμέσως γέμισε τις θέσεις. Μια γυναίκα με ροζ σακάκι έγραφε τα ονόματα.

«Μου είπε ότι μπορεί να πάρει μέχρι και 60», της είπε καθώς έγραφε ένα όνομα στο μικρό της σημειωματάριο. «Μπορούμε να πάρουμε άλλα πέντε».

Μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, αρκετοί αστυνομικοί στάθηκαν μπροστά στις κύριες πόρτες, απομακρύνοντας τους όσους ήθελαν να ανέβουν στα λεωφορεία.

«Ακυρώθηκαν», είπε ένας από τους αστυνομικούς σε μια νεαρή γυναίκα με γκρι παλτό. «Δεν έχω περισσότερες πληροφορίες».

Στο εσωτερικό, οι επιβάτες κάθονταν κοιτάζοντας τα τηλέφωνά τους, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να βγουν από την πόλη. Ένα νεαρό ζευγάρι κάθισε στο πάτωμα δίπλα σε μια μεγάλη μαύρη βαλίτσα γεμάτη με παλτά. Είπαν ότι προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, αλλά δεν είχαν καταφέρει να πάνε την οικογένειά τους εκεί από χθες το βράδυ. Και με τα τρένα σταματημένα αναζητούσαν άλλους τρόπους να φύγουν από την περιοχή.

Μια νεαρή γυναίκα, η Τατιάνα Μέλνικ, κάθισε σε μια προεξοχή παραθύρου με την 5χρονη κόρη της, Καρολίνα, και προσπάθησε να βρει τι θα κάνει. «Δεν ξέρουμε πού να πάμε ή τι να κάνουμε», είπε η κ. Μέλνικ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *