GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ! Αλλάζουν (μέχρι το 2024) τα χαρτονομίσματα...

Μέλος της επιτροπής, που θα συμβουλεύσει την ΕΚΤ για τη νέα όψη των χαρτονομισμάτων είναι ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσ...



Μέλος της επιτροπής, που θα συμβουλεύσει την ΕΚΤ για τη νέα όψη των χαρτονομισμάτων είναι ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και γλύπτης Κώστας Βαρώτσος.

«Τα χαρτονομίσματα αντιπροσωπεύουν πάντα μια ιστορική στιγμή με όλα τα χαρακτηριστικά της. Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία θα δούμε πως τα εκάστοτε χαρτονομίσματα εξέφραζαν πάντα την ιστορική στιγμή του εκάστοτε παρόντος», ανέφερε ο Έλληνας γλύπτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ.

Γιατί αλλάζουν τα χαρτονομίσματα
Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε πως υπήρχαν λόγοι, για τους οποίους στην πρώτη τους εκδοχή οι εικονογραφήσεις στα νομίσματα, που τώρα θα αλλάξουν, ήταν συμβολικές, αφού στην εισαγωγή του στη ζωή μας, το νέο νόμισμα ήταν «ένα εντελώς καινούργιο εγχείρημα που στόχος ήταν και να μην δημιουργήσει “τριγμούς” εθνικιστικούς κ.ο.κ.».

Εστίασε, παράλληλα, και στην πολιτική- ιστορική σημασία του εγχειρήματος: «πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε ήθη, έθιμα και ιστορικές στιγμές του κάθε λαού σε όλο τον πλανήτη με βάση τα νομίσματα: η οικονομία δεν είναι διαχωρισμένη από τον πολιτισμό», σχολίασε, ενώ περιέγραψε ως «ιδιαίτερο» το αίσθημα του να αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στη συγκεκριμένη επιτροπή.

Μαζί με τους συνομιλητές του, αυτές τις ημέρες ξεκινά άμεσα την «προσπάθεια να βρεθεί ένας νέος τόπος, μέσα από μια διαδικασία συνθετική, πολιτισμική, η οποία θα χαρακτηρίσει αυτή την ιδιαίτερη ήπειρο, η οποία ξεκίνησε τον δυτικό πολιτισμό, την Ευρώπη». Μια συνεργασία μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο οποίο η Ελλάδα, όπως σημείωσε, πάντα είχε και έχει μια θέση ιδιαίτερη: «όταν μιλάμε για Ελλάδα, μιλάμε για Ευρώπη…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας γλύπτης με το διεθνές αποτύπωμα.

Η πρώτη φάση
Η συνεργασία της ειδικής θεματικής συμβουλευτικής ομάδας που δημιουργήθηκε θα αφορά «τη στρατηγική πίσω από τα νέα ευρώ» και με την ολοκλήρωσή της, τον επόμενο Σεπτέμβριο, το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί ώστε στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και ακολούθως να ολοκληρωθούν τα τεχνικά στάδια και τα νέα ευρώ να κυκλοφορήσουν το 2024 «από ειδικούς γραφίστες, χαράκτες, κ.ά», εξηγεί ο εμβληματικός γλύπτης.

«Το εγχείρημα του να μπορέσεις να βρεις στοιχεία στην Ευρώπη, τα οποία να διαπερνούν πολιτισμικά όλα της τα κράτη, είναι πάρα πολύ δύσκολο, όμως δεν σημαίνει πως αυτά δεν υπάρχουν», σχολιάζει, αναφερόμενος στη γενική φιλοσοφία με την οποία θα εργαστεί η ομάδα.

Ο κ. Βαρώτσος τονίζει πως βασικός στόχος των μελών είναι να αποφασιστεί η φιλοσοφία- θεμέλιο πάνω στην οποία θα δημιουργηθούν τα νέα ευρώ. «Αυτό που τώρα θα ακολουθήσει είναι μια συζήτηση με όλα τα μέλη αυτής της επιτροπής ώστε να προσδιοριστεί το πλαίσιο μαζί με τους στόχους για τα νέα νομίσματα. Έτσι, θα δούμε εάν θέλουμε να έχουμε κάθε νόμισμα να αποκτά μια πιο συγκεκριμένη εικόνα π.χ ενός τοπόσημου ή να ακολουθηθεί εκ νέου η προηγούμενη τακτική μιας “αφηρημένης” διάστασης και μιας λιγότερο συγκεκριμένης εικαστικής πρότασης για τα νέα ευρώ», εξηγεί.

Συμμετοχή και πολιτών στη διαδικασία
Στη διαδικασία συμμετέχουν αμέσως μετά, όμως, και οι ίδιοι οι πολίτες των χωρών, που θα χρησιμοποιούν το νέο ευρώ. «Η διαδικασία της άμεσης Δημοκρατίας στην Ευρώπη είναι πολύ καλλιεργημένη και ο λόγος των πολιτών θα είναι σημαντικός, αφού θα υπάρξει και μια συμμετοχή του κόσμου στο όλο εγχείρημα -έστω και αν στην Ελλάδα αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε καλλιεργήσει ιδιαίτερα.

Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των πολιτών σε μια διαδικασία για ένα νόμισμα που απευθύνεται σε εκατομμύρια ανθρώπους», σχολιάζει ο γνωστός γλύπτης που τονίζει πως ως μέλος της επιτροπής δεν θα «σκέφτεται» αποκλειστικά ως Έλληνας: «Πολλές φορές σκεφτόμαστε πως είμαστε εμείς οι Έλληνες και έπειτα όλοι οι άλλοι, αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος…», σχολιάζει.

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή εξελίσσεται, δεν είναι η ίδια Ευρώπη με εκείνη που είχαμε, όταν ξεκίνησαν να κυκλοφορούν τα νομίσματα του ευρώ κι έτσι τα νέα χαρτονομίσματα θα πρέπει να εκφράσουν αυτή τη νέα ιστορική στιγμή, τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ, που πάντως είναι αισιόδοξος πως θα βρεθεί κοινή γραμμή για τα νέα ευρώ του 2024.

«Θα ήθελα, ξέρετε, να καταφέρει η ευρωπαϊκή κοινότητα να βρει κοινούς τόπους -οι οποίοι υπάρχουν- κι αυτοί να αναδειχθούν. Αυτό είναι άλλωστε και το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε σε αυτή την ευρωπαϊκή κοινότητα μας, η συνθετική διαδικασία. Είναι μια πρόκληση αφού υπάρχουν μέσα στην Ευρώπη δυνάμεις φυγοκεντρικές, διαλυτικές», σημειώνει κ. Βαρώτσος.

Ερωτηθείς και για επόμενα προσωπικά του σχέδια, απαντά πως δεν έχει στα σκαριά κάποιο σχέδιο στην Ελλάδα, αποκαλύπτει όμως πως μέσα στους επόμενους θα τοποθετήσει ένα νέο έργο του στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Μάλιστα, όπως λέει, το δημιούργημά του έχει ήδη ταξιδέψει στη χώρα των μαγευτικών για όλους μας φαραωνικών μύθων, χωρίς ωστόσο να δίνει στοιχεία για τη μορφή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *