Οι Ιταλοί παίζουν στην Α. Μεσόγειο, τον ίδιο ρόλο με τους Βρετανούς στην Κύπρο... Τρομερές εξελίξεις και υπόγεια παιχνίδια παίζουν κάποιοι ε...
Οι Ιταλοί παίζουν στην Α. Μεσόγειο, τον ίδιο ρόλο με τους Βρετανούς στην Κύπρο...
Τρομερές εξελίξεις και υπόγεια παιχνίδια παίζουν κάποιοι εκεί στην Ρώμη, αφού προσπαθούν να “νομιμοποιήσουν” την παράνομη και καταχρηστική συμφωνία του Τουρκολιβυκού μνημονίου, δίνοντας στην Άγκυρα “διακαιώματα” από το πουθενά.Σύμφωνα με γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές, “έχουμε ένα υπόγειο παιχνίδι στην περίπτωση της Τουρκίας.
Μετά μετά τη στρατιωτική συμφωνία της 30ης Σεπτεμβρίου 2021 μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, Ιταλοί αξιωματούχοι ζήτησαν την υποστήριξη της Άγκυρας, σε υπεράκτια εξερεύνηση των ειδικών οικονομικών ζωνών ( κοντά στην Λιβύη), οι οποίες πλέον “κόβουν” τη Μεσόγειο σε φέτες” αναφέρουν οι πηγές.
Η Τουρκία έχει “κόψει” ουσιαστικά, την Α.Μεσόγειο σε "κομμάτια" της δικής της αρεσκείας βέβαια, μη υπολογίζοντας Ελλάδα-Κύπρο, με την δημιουργία ενός εντελώς φανταστικού χάρτη, τον οποίο όμως οι Ιταλοί, προσπαθούν έμμεσα να νομιμοποιήσουν, ζητώντας ...άδεια από την Άγκυρα για να κάνουν έρευνες κοντά στην ΑΟΖ τους.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η ιταλική εταιρεία ENI, δεν προχωρά επίτηδες σε έρευνες και εξορύξεις την ίδια περίοδο στην κυπριακή ΑΟΖ, επιτρέποντας στους Τούρκους να κάνουν και εκεί “παιχνίδι”, ενώ άλλη ιταλική εταιρεία συζητά την αγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας και επιζητά “μερίδιο” από τις υπό κατασκευή Κορβέτες για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού.
Ένας από τους λόγους αυτής της στάσης των Ιταλών είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά από ιταλικές τράπεζες, και ο κίνδυνος κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας, θα προκαλούσε “οικονομικό τσουνάμι” σε Ρώμη και Μαδρίτη ( έχουν δανείσει και αυτοί μεγάλα ποσά).
Το δεύτερο αφορά γεωπολιτική σε συνδυασμό με ιστορία, αφού οι Ιταλοί πάντα δρούσαν ανταγωνιστικά ως προς τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ τώρα θέλουν να κάνουν αυτοί ενεργειακό κόμβο την ιταλική χερσόνησο, και δεν θέλουν το ίδιο για την Ελλάδα.
Τρίτον, η πρόσφατη συμφωνία και η πολύ στενή αμυντική προσέγγιση Γαλλίας-Ελλάδος, είναι “αγκάθι” για την Ρώμη, που έχει τα δικά της σχέδια στην κεντρική και Α.Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή, στην πραγματικότητα, η Λιβύη έχει διχοτομηθεί με την δημιουργία δύο κρατών ουσιαστικά ότι και να δηλώνουν αξιωματούχοι από ΗΠΑ, Ελλάδα, ΕΕ κά.
Οι αξιόπιστες εκκλήσεις για «σταθερότητα», που τονίστηκαν χθες και προχθές στο διεθνές συνέδριο της Τρίπολης, δεν είναι παρά ευχολόγια, αφού στην πραγματικότητα, η Λιβύη έχει διχοτομηθεί.
Το συνέδριο, παρουσία της Ελλάδος, είχε μια μεγάλη απήχηση αλλά προέβη μόνο σε εκκλήσεις περί «σταθερότητας», και τίποτα άλλο χειροπιαστό.
Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Λιβύη έχουν στην πραγματικότητα ένα πολύ περιορισμένο νόημα, αφού Τούρκοι και Ρώσοι κάνουν κουμάντο.
“Στην εκδήλωση αυτή στην Τρίπολη δεν βγήκαν συμπεράσματα ούτε για Τούρκους και Ρώσους στρατιώτες και μισθοφόρους, ούτε για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Όσοι χρηματοδοτούν και εκπαιδεύουν τη «λιβυκή ακτοφυλακή», δηλαδή την Ιταλία, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και είναι συνένοχοι σε εγκληματικές συμπεριφορές”, δηλώνει Λίβυος ειδικός.
Υπάρχουν πολλοί παράμετροι στο ζήτημα της Λιβύης, υπό την πίεση της γαλλικής προσπάθειας να συγκαλέσει άλλη μια λιβυκή διάσκεψη στις 12 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκικό υπουργείο άμυνας είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο του 2021, ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της συμμαχικής διοίκησης στην Νάπολη, Ναύαρχο Ρόμπερτ Μπέρκε και τον βοηθό υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, παρουσία του Τούρκου Α/ΓΕΝ Ναυάρχου Αντνάν Οζμπάλ.
Αν και έχουν αλλάξει πολλά από τότε, σήμερα έχουμε στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, μια κατάσταση πολύ επικίνδυνη, ειδικά για Ελλάδα-Αίγυπτο.
Για αυτό, εδώ και ένα χρόνο έχουμε αυξημένο αριθμό αεροναυτικών ασκήσεων της Αιγύπτου, κάτι που δείχνει ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν τις δυνατότητες να διεξάγουν επιχειρήσεις σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, ειδικά σε αυτό της Α.Μεσογείου.
Σκοπός του Καΐρου είναι ένα διττό σχέδιο, που αφορά από την μία, την επαύξηση του ναυτικού προφίλ της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, (η Αίγυπτος σηματοδοτεί την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να προστατεύσει τα υπεράκτια πεδία φυσικού αερίου και τους μελλοντικούς αγωγούς προς την Ευρώπη), ενώ από την άλλη “εγκλωβίζει” το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και τους Τούρκους στην Λιβύη από θάλασσα και στεριά.
Μερικοί ειδικοί αναφέρουν ότι εδώ και κάποιους μήνες και με αφορμή την γαλλική επιχείρηση διατήρησης ανοικτών των θαλασσίων διαδρομών στην Α.Μεσόγειο (έτσι βάφτισαν οι Γάλλοι την επιχείρηση επίδειξης δύναμης στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό), Αίγυπτος και Γαλλία διεξάγουν ένα σχέδιο εγκλωβισμού των Τούρκων (χερσαίο-ναυτικό) στην Λιβύη.
Από την μία πλευρά η Αίγυπτος που “κλειδώνει” τα σύνορα με την Λιβύη, (θέτοντας κόκκινες γραμμές στον Ερντογάν), τόσο στην στεριά όσο και στην θάλασσα ( με την δημιουργία αεροναυτικών βάσεων δίπλα στην Λιβύη.
Ενώ από την άλλη το γαλλικό ναυτικό αλωνίζει στην Μεσόγειο και ταυτόχρονα το ελληνικό πολεμικό ναυτικό ετοιμάζει την δική του “απάντηση” στις τουρκικές προκλήσεις που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Αν και η κατάσταση στο εσωτερικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι από κακή έως τραγική, όσον αφορά το έμψυχο υλικό, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ένας δικτάτορας σαν τον Ερντογάν, πριν “πέσει” ο ίδιος, θέλει να προκαλέσει χάος παντού γύρω του.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση