Η κλιματική αλλαγή και οι πρωτόγνωρες συνθήκες θεωρούνται οι αιτίες της καταστροφής που πλήττει τη χώρα μας. Το επικαλέστηκε στο διάγγελμά τ...
Η κλιματική αλλαγή και οι πρωτόγνωρες συνθήκες θεωρούνται οι αιτίες της καταστροφής που πλήττει τη χώρα μας. Το επικαλέστηκε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, αλλά είναι μια «καραμέλα» που ακούγεται και από πολλές άλλες πλευρές. Η κλιματική αλλαγή μάλιστα έχει μπει για τα καλά στο σύγχρονο «λεξιλόγιο» τα τελευταία χρόνια και με αυτήν ως αφορμή ανοίγει διεθνώς και προωθείται, από συγκεκριμένες πλευρές, η συζήτηση για την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη.
Πολλά είναι τα επιχειρήματα που μπορούν να λεχθούν όπως και τα αντεπιχειρήματα στη συζήτηση αυτή. Όποια προσέγγιση κι αν επιλέξει πάντως κανείς, θα πρέπει να απαντήσει προηγουμένως σε ορισμένα, πιο απλά, ερωτήματα που σχετίζονται με τον πύρινο όλεθρο ειδικά στην πατρίδα μας.
Θα είχε πράγματι τεράστιο ενδιαφέρον να μάθουμε σε τι εμπόδισε η κλιματική αλλαγή να υπάρξει η απαραίτητη -για να μην πούμε έστω και η στοιχειώδης- προετοιμασία, στην πράξη όμως και όχι στα λόγια και τα χαρτιά, για την αντιπυρική περίοδο. Παρακολουθώντας τα τελευταία -και όχι μόνο τα δύο τελευταία- χρόνια να δαπανώνται και σπαταλώνται δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια προς διάφορες κατευθύνσεις, αναρωτιέται εύλογα κανείς γιατί επί παραδείγματι από τα 17,7 εκατ. ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης διατέθηκε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ. Σίγουρα η κλιματική αλλαγή εδώ δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Κι αυτή η μειωμένη και καθυστερημένη χρηματοδότηση είχε αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, να αργήσουν τα περισσότερα δασαρχεία αν προχωρήσουν στους απαραίτητους καθαρισμούς εκτάσεων από ξερά κλαδιά στα δάση.
Ένα ιδιαίτερο και πολύ «πονεμένο» κεφάλαιο άλλωστε έχει να κάνει με την εγκατάλειψη του πυροσβεστικού σώματος. Οι διαπιστώσεις και οι καταγγελίες είναι συνεχείς, πολύ πριν φτάσει η τραγική ώρα μηδέν των ημερών αυτών. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, γερασμένος στόλος και ηλικιωμένο ανθρώπινο δυναμικό που κατά μέσο όρο ξεπερνά τα 45-46 έτη είναι ζητήματα που μπορούσε και έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Πολύ περισσότερο μάλιστα αφού -όπως διαγιγνώσκει η επίσημη πολιτεία- αργά ή γρήγορα λόγω της κλιματικής αλλαγής θα φθάναμε στη σημερινή κατάσταση.
Αντί όλων αυτών, η μόνη σπουδή που έδειξε η πολιτεία ήταν να δώσει …φύλλα πορείας στους άνδρες της ΕΜΑΚ που δεν εμβολιάζονταν, για να φθάσει τώρα στο σημείο να τους «επιστρατεύσει» (αν και …ανεμβολίαστοι) για το σβήσιμο των πυρκαγιών.
Κατά τα λοιπά, η «κλιματική αλλαγή» μας φταίει…
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση