Είναι γνωστό ότι σε όλα τα κυκλαδονήσια είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πολυάριθμες εκκλησίες και τα ξωκλήσια αλλά σε αυτό το νησί λέγετα...
Είναι γνωστό ότι σε όλα τα κυκλαδονήσια είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πολυάριθμες εκκλησίες και τα ξωκλήσια αλλά σε αυτό το νησί λέγεται ότι υπάρχει μία εκκλησία για κάθε μέρα του χρόνου, δηλαδή 365 στο σύνολο.
Σύμφωνα με την παράδοση, έχει 365 εκκλησίες, δηλαδή μία για κάθε ημέρα του έτους. Ο λόγος που αυτό το νησί των Κυκλάδων βρίθει από εκκλησίες είναι ότι στο νησί της Ίου οι παραδόσεις διαδραματίζουν ενεργό ρόλο έως και σήμερα. Οι κάτοικοί του φροντίζουν για τη συντήρησή τους και περιποιούνται τον περιβάλλοντα χώρο.
Πολλές από τις εκκλησίες του κυκλαδονησίου έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες ως ιστορικά μνημεία της μεταβυζαντινής περιόδου. Η αρχιτεκτονική τους είναι λίγο πολύ η ίδια σε όλες. Διαθέτουν στην κορυφή τους θόλο και είναι σε ορθογώνιο σχήμα. Στο εσωτερικό τους είναι λιτά φτιαγμένες με λιγοστές καρέκλες και εικόνες, ενώ εξωτερικά είναι ασβεστωμένες.
Ο λόγος για την Ίο, δημοφιλή προορισμό κυρίως των νέων που πολλοί το χαρακτηρίζουν «αντίπαλον δέος της Μυκόνου». Η παράδοση θέλει λοιπόν να έχει τόσες πολλές εκκλησίες – ίσως και περισσότερες – ξεχωρίζοντας από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Η πιο γνωστή είναι η Παναγία η Γκρεμιώτισσα, η οποία δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο της Χώρας. Πολλοί μάλιστα λένε, χαριτολογώντας, ότι άλλα τόσα (365) είναι και τα κέντρα διασκέδασης που μπορεί να επιλέξει κανείς το καλοκαίρι.
Η Ίος πήρε το όνομα της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Σύμφωνα, όμως, με μια άλλη άποψη το όνομά του το νησί το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση