Λίγα εικοσιτετράωρα προτού συμπληρώσει δύο χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός μίλησε στο Ράδιο «Κ» για τις μεγάλες προκλήσεις που αν...
Λίγα εικοσιτετράωρα προτού συμπληρώσει δύο χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός μίλησε στο Ράδιο «Κ» για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε στο πρώτο ήμισυ της θητείας του. Εξηγεί το σχέδιο για την επίτευξη ανοσίας, απαντά στην κριτική για τα κυβερνητικά μέτρα και το «πάσο» στους νέους, και προαναγγέλλει ριζική αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη, με αναθεώρηση του ρόλου των περιφερειακών νοσοκομείων.
«Δεν ήμουν ποτέ νεοφιλελεύθερος», λέει και αναλύει γιατί θεωρεί ότι οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές έχουν μετατοπιστεί. Αναγνωρίζει τον κίνδυνο εφησυχασμού εξαιτίας του προβαδίσματος που δίνουν στο κόμμα του οι δημοσκοπήσεις και επισημαίνει ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ήθελε η κυβέρνησή του να διατηρήσει την «αίσθηση του κατεπείγοντος» και μετά την πανδημία.
Ο Πρωθυπουργός διευκρινίζει ότι η απροθυμία για τον εμβολιασμό είναι παγκόσμια πραγματικότητα και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα. «Καλούμαστε να απευθυνθούμε στους πιο καχύποπτους οι οποίοι δεν αποτελούν ένα ομοιογενές σύνολο. Υπάρχουν οι φιλοσοφικά αρνητές στο εμβόλιο που είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστούν. Υπάρχει και η εξαιρετικά κατακριτέα κατηγορία των “δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το κάνω εγώ”. Είναι αυτοί που αποκαλούνται free riders ή τζαμπατζήδες», λέει.
Παραθέτει ακόμα δεδομένα που δείχνουν ότι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου μόλις το 1% όσων αποβιώσαν από κορονοϊό στις ηλικίες των 60-80 ετών ήταν εμβολιασμένοι (22 σε 2.245 θανάτους). Τονίζει όμως ότι «δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από το λαιμό.
Καμιά χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απόφαση να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι, επισημαίνει. «Θεωρούμε ότι συνταγματικά θα ήταν οριακό. Κρίνουμε ότι αυτός είναι ο μέσος δρόμος, στον οποίο πρέπει να κινηθούμε γιατί θα πρέπει και κάποιος ο οποίος είναι ανεμβολίαστος να έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει», είπε.
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα επιλέξει την λύση της πειθούς για να πείσει τους ανεμβολίαστους. Καταφέρεται όμως κατά του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας ευθέως για «υγειονομικό σαμποτάζ με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά απ’ ότι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας-, από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για μένα. Ασυγχώρητο».
Για το Freedom Pass και τις αιτιάσεις ότι δόθηκε «για να εξαγοράσει η κυβέρνηση τη νεολαία» απαντά: «Πιστεύει κανείς ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν οι εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;»
ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ
Σε ερώτημα για τον δικό του απολογισμό για τα δύο χρόνια της κυβερνητικής θητείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πολλά πράγματα πήγαν, τουλάχιστον αυτό το διάστημα, όπως τα είχαμε σχεδιάσει». Αν μπορούσε, όμως, να σβήσει ένα λάθος είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στην Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα από όταν το έκανε. «Βλέπαμε τις τάσεις. Είπαμε να περιμένουμε λίγο ακόμη να δούμε αν αυτή τη τάση είχε μόνιμα χαρακτηριστικά. Εκ των υστέρων, έπρεπε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα», εξηγεί.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο πρωθυπουργός πιστεύει πως η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, αλλά δεν μπορεί να είναι ίδια με την ανάπτυξη πριν από την κρίση,
Πρώτον, διότι η ανάπτυξη πριν από την κρίση ήταν στρεβλή στην ουσία ήταν ανάπτυξη με δανεικά και,
Δεύτερον, διότι και η πανδημία αλλά και η κλιματική αλλαγή αναδεικνύουν ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα την προστασία και τις ευκαιρίες τους πιο αδύναμους συμπολίτες.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι το καλοκαίρι του ’21 θα είναι πιο ήσυχο από το καλοκαίρι του ’20.
«Δεν έχει αντιμετωπιστεί η δομική αιτία αυτής της κρίσης, ούτε λύσαμε ξαφνικά τα θέματα μας με την Τουρκία.
Αυτό το οποίο κάναμε είναι να οριοθετήσουμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι γραμμές μας, να εξηγήσουμε στην Τουρκία, ότι εμείς θέλουμε μια καλή σχέση μαζί της και ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών να έχουμε μία καλή σχέση.
Αν η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της κλιμακούμενης έντασης, θα υπάρξουν τελικά επιπτώσεις.»
Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι προσπερνά τα πολύ βαριά πράγματα που έχει πει για το πρόσωπό του ο Τούρκος πρόεδρος και ότι επικοινωνούν αφού, όπως τονίζει, «αν υπάρχει λόγος, δεν έχω δυσκολία να σηκώσω το τηλέφωνο και να μιλήσω…και τον ίδιο θα κάνει και αυτός, μιλάμε κανονικά.»
“ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
Κάποια από τα στερεότυπα «Δεξιά – Αριστερά» είναι σε έναν βαθμό ξεπερασμένα.
Έχω δεσμευτεί να αλλάξω την παράταξη, όπως έχω δεσμευτεί να την ανανεώσω σε προσωπικό και σε ιδέες.
Να αγκαλιάσουμε τις μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές προκλήσεις του μέλλοντος, πάντα με σεβασμό στην ιστορία μας.
Δεν με έκανε η πανδημία κεντροαριστερό, δεν υπήρξα ποτέ νεοφιλελεύθερος, ήμουν, είμαι και πιστεύω θα μείνω ένας προοδευτικός φιλελεύθερος, κεντροδεξιός πολιτικός.
Διεστραμμενο καθερμα,βρες ασεληνο νυχτα να φυγεις ερποντας για να μην σε καταλαβουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή