GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"KAYTH ΠΑΤΑΤΑ" το AstraZeneca! ΤΡΟΜΟΣ και σύγχυση από τις παλινωδίες με τα εμβόλια...

Στέφανος Κρίκκης   Σε καυτή πατάτα έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση και την Επιτροπή ειδικών το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο αρκετός κό...


Στέφανος Κρίκκης 

Σε καυτή πατάτα έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση και την Επιτροπή ειδικών το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο αρκετός κόσμος φοβάται να κάνει και ακόμη περισσότερος προβληματίζεται αν πρέπει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με τη δεύτερη δόση του σκευάσματος.

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για παρενέργειες και θανάτους ανθρώπων ώρες ή μέρες μετά τον εμβολιασμό τους με το AstraZeneca, ασχέτως του αν ο συσχετισμός των δύο γεγονότων είναι αυθαίρετος ή εύλογος, πολλές φορές δεν απαντώνται υπευθύνως και η καχυποψία φυτρώνει στο πρόσφορο έδαφος της αβεβαιότητας.

Αναμείνατε στο ακουστικό
Σε ερώτηση κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για τον θάνατο τις προάλλες ενός 40χρονου μέσα σε ένα 24ωρο αφότου εμβολιάστηκε με το AstraZeneca, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε πως σε επικοινωνία της με τον ΕΟΦ, δεν έλαβε συγκεκριμένη απάντηση. Ενδεχομένως – εικάζεται – αυτό να συμβεί τις επόμενες μέρες.

Η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από τον αδόκητο θάνατο της 44χρονης μητέρας στην Κρήτη που άφησε πίσω της τρία μικρά παιδιά και πολλοί άνθρωποι, βλέποντας και ακούγοντας από φίλους και γνωστούς για επώδυνες παρενέργειες που κρατούσαν τρεις και τέσσερις μέρες, άρχισαν να ενστερνίζονται την αντίληψη πως ο εμβολιασμός με αυτό το σκεύασμα μπορεί να είναι λοταρία.

Η αδικοχαμένη 44χρονη και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι ηλικίας 30 ετών και πάνω, είχαν ενθαρρυνθεί να εμβολιαστούν τόσο με αυτό το εμβόλιο όσο και με τα υπόλοιπα, ενδεχομένως και πολύ σωστά. Η παραίνεση αυτή, όχι πολύ καιρό πριν, διατυπωνόταν την ώρα που η εξάπλωση του ιού γινόταν ταυτόχρονα με την διασπορά αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα του AstraZeneca καθώς στην Ευρώπη είχαν παρατηρηθεί επικίνδυνες παρενέργειες που είχαν επιφέρει θανάτους.

Νομίζουμε πως ξέρουμε
Στο μυαλό πολλών ανθρώπων – πάλι σωστά ενδεχομένως – η Επιστήμη δεν είναι πανάκεια αλλά το σύνολο των δεδομένων που επί του παρόντος ξέρουμε ή νομίζουμε ότι ξέρουμε. Η έκδοση νέων οδηγιών υπό τη μορφή συστάσεων για τα ηλικιακά όρια όπου ενδείκνυται ο εμβολιασμός, καταδεικνύουν, μάλλον, ότι νομίζαμε πως ξέρουμε.

Η κατάσταση γίνεται περισσότερο συγκεχυμένη για πολλούς ανθρώπους μετά τις νέες οδηγίες για το συγκεκριμένο εμβόλιο που γνωστοποιήθηκαν τη Δευτέρα και οι οποίες προκρίνουν πλέον τον εμβολιασμό σε όσους είναι πάνω από 60 χρονών.

Η σύσταση αυτή δεν ίσχυε τους προηγούμενους μήνες κατά την περίοδο που το τρίτο κύμα της πανδημίας βρισκόταν σε έξαρση, με τα κρούσματα να κυμαίνονται καθημερινά σε επίπεδα άνω των 3.000, τις εισαγωγές ασθενών σε εκατοντάδες και τους διασωληνωμένους να πλησιάζουν τους 900.

Η αιτιολογία ήταν αυτή ακριβώς, ότι μπροστά στο εύρος εξάπλωσης του ιού και της μολυσματικότητάς του, με 100 νεκρούς τη μέρα, ο εμβολιασμός και με το σκεύασμα αυτό είχε δυνητικά να προσφέρει περισσότερα απ’ όσα να αφαιρέσει.

Ένα ποσοστό ανοσίας από την πρώτη δόση ήταν και θεωρείται ακόμη πως είναι, μεγαλύτερο όφελος για την κοινωνία από την εμφάνιση σοβαρού προβλήματος σε ατομικό επίπεδο.

Ωστόσο η επιφύλαξη και ο φόβος σε πολλούς ανθρώπους για το AstraZeneca, τη στιγμή που η Ελλάδα δώρισε 20.000 δόσεις του σκευάσματος στην Αλβανία, τείνει να αποκρυσταλλώνεται, και να αποτυπώνεται στα υψηλότερα νούμερα ακύρωσης εμβολιασμού σε σχέση με άλλα σκευάσματα.

Ανοιξε η πλατφόρμα για αλλαγή…
Ηδη ο ενθουσιασμός σε πολύ κόσμο που θέλει να πάρει τη ζωή του πίσω, αφήνει χώρο σε δεύτερες σκέψεις που μεταστοιχειώνεται σε ενδελεχή αναζήτηση στις πλατφόρμες για αλλαγή σκευάσματος μέσω των διαθέσιμων επιλογών. Σήμερα, αρχές καλοκαιριού, με το 27% του πληθυσμού να έχει κάνει και τις δύο δόσεις, και ευρισκόμενοι μακριά ακόμη από την ανέγερση του τείχους ανοσίας, τίποτα δεν υποδηλώνει ότι οι συστάσεις που ανακοίνωσε η Επιτροπή είναι οι τελικές και πως δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον να ανασκευαστούν, υπό την πίεση άλλων γεγονότων.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι το AstraZeneca, χορηγείται σήμερα στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και άνω.

 

Η επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, να συστήσει δηλαδή να γίνεται στους άνω των 60 ετών, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και «η πορεία της πανδημίας στη χώρα -λόγω και του εμβολιασμού -βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων» όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Όπως, είπε η καθηγήτρια ο κίνδυνος από τον κορονοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων και οι περιπτώσεις εμφανίσεις πιθανών παρενεργειών με τη δεύτερη δόση, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα. 

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και διευκρίνισε ότι ένα ζευγάρι που με διάφορες τεχνικές προσπαθεί να τεκνοποιήσει, δεν χρειάζεται να περιμένει 2 με 3 μήνες μετά το εμβόλιο για να πάρει την ανάλογη θεραπεία καθώς σε 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Μία δήλωση που άναψε φωτιές
Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την αντιμετώπιση της Covid-19, Μάρκο Καβαλέρι, συνέστησε ουσιαστικά τη μη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος ούτε σε άτομα άνω των 60 ετών. Πρακτικά, λοιπόν, καθώς είναι γνωστό ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη διακόψει τη χορήγησή του σε νεότερες ηλικίες από τον φόβο των θρομβώσεων, έδειξε να προκρίνει τον αποκλεισμό του εμβολίου της AstraZeneca από την αγορά. Αργά χθες το βράδυ, ωστόσο, ο Καβαλέρι έκανε διορθωτική δήλωση στο πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας πως οι προγενέστερες δηλώσεις του στη «Stampa» παρερμηνεύτηκαν και πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων «σε όλες τις ηλικίες αλλά ιδιαίτερα στους άνω των 60 χρόνων». Το μόνο βέβαιο είναι πως η επιπλέον σύγχυση δεν λειτουργεί υπέρ του συγκεκριμένου εμβολίου, και θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών σε αυτό.

 

Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο Καβαλέρι στις δηλώσεις του στη «Stampa» – σημειώνεται πως επισήμως ο ΕΜΑ δεν έχει αλλάξει τη σύστασή του – έχει να κάνει με τη διαφαινόμενη υπερεπάρκεια των εμβολίων νεότερης τεχνολογίας, της m-RNA, όπως είναι αυτά των Pfizer-BioNTech και Moderna. Παρά το γεγονός ότι ο αξιωματούχος της ΕΜΑ επανέλαβε πως «σε περιβάλλον πανδημίας, η θέση μας παραμένει πως ο λόγος οφέλους έναντι κινδύνων είναι ευνοϊκός (για τη χορήγηση του εμβολίου) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», απάντησε θετικά στο ερώτημα κατά πόσο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο διακοπής της χορήγησής του και σε άτομα ηλικίας άνω των 60. «Ναι και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, επανεξετάζουν τη θέση τους στο φόντο της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων m-RNA», είπε χαρακτηριστικά. Αρκετοί μάλιστα έσπευσαν να συνδέσουν τις εξελίξεις με τη ρήξη που έχει επέλθει ανάμεσα στην Κομισιόν και την AstraZeneca, πρωτίστως λόγω της ασυνέπειας που έχει επιδείξει η τελευταία στις παραδόσεις των συμφωνημένων δόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *