Ερωτηματικά για τους χειρισμούς της Αστυνομίας στις έρευνες για τον Δημήτρη Λιγνάδη προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός είχε...
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς της Αστυνομίας στις έρευνες για τον Δημήτρη Λιγνάδη προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός είχε προλάβει να «καθαρίσει» όλα τα αρχεία από τον υπολογιστή του.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Μπαμ στο Ρεπορτάζ», στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης που παραδόθηκε από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στη 19η ανακρίτρια αναφέρεται ότι την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ο Λιγνάδης έκανε format στον υπολογιστή του, δηλαδή διέγραψε όλο το περιεχόμενό του.
Εξάλλου, ήδη από τα τέλη του Ιανουαρίου όταν άρχισε το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων για το ελληνικό #MeToo με τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, ακούγονταν φήμες για τον μέχρι τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Όταν οι αρχές παρέλαβαν το ασημένιο λάπτοπ του στην κατ’ οίκον έρευνα που πραγματοποίησαν ένα μήνα μετά (!), στις 3 Μαρτίου, δεν μπόρεσαν να βρουν τίποτα. Έτσι, ο Λιγνάδης είχε τον χρόνο να ξεφορτωθεί υλικό το οποίο προφανώς θεωρούσε… επικίνδυνο.
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να ανακτήσουν υλικό το οποίο ενδεχομένως είχε σβηστεί από τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο του φυλακισμένου σκηνοθέτη, καθώς και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η άρση του απορρήτου σε ειδικές εφαρμογές (όπως το Facebook κτλ), που καταγγέλλουν μάρτυρες και θύματα ότι χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος προκειμένου να κλείνει ραντεβού με τους εφήμερους εραστές του.
Πολλά τα ερωτηματικά για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ.
Οι πρώτες κινήσεις της αστυνομίας είχαν προκαλέσει από τότε αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει σχετικό ερώτημα.
Ο Λιγνάδης συνελήφθη στις 20 Φεβρουαρίου 2021 κατόπιν εντάλματος που εκδόθηκε με τις κατηγορίες του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Η σύλληψή του δεν συνοδεύτηκε από έρευνα στο σπίτι του ούτε από κατάσχεση του κινητού ή του υπολογιστή του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μετά την κράτησή του στη ΓΑΔΑ το κινητό τηλέφωνο του σκηνοθέτη παρέμενε στα χέρια του αδερφού του Γιάννη, ο οποίος πάντως κατέθεσε ότι δεν γνώριζε τους κωδικούς για να το ανοίξει.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στις 3 Μαρτίου έως ότου πραγματοποιηθεί η πρώτη αυτοψία στο διαμέρισμα του ηθοποιού μετά από παραγγελία ανακρίτριας. Εκείνη την ημέρα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα ασημί λάπτοπ, το κινητό τηλέφωνο, ένα USB και δύο CD.
Mετέπειτα, οι αρχές βρέθηκαν ακόμη δύο φορές (στις 6 και στις 8 Μαρτίου) στο διαμέρισμα, στο υπόγειο αλλά και στην ταράτσα της πολυκατοικίας του ηθοποιού όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 51 πειστήρια, μεταξύ των οποίων ερωτικά βοηθήματα, περούκες, γράμματα ανηλίκων, η κατάθεση στον ανακριτή Μυτιλήνης το 1997 και φωτογραφία με αφιέρωση ενός ανήλικο τότε αλλοδαπού, ο οποίος σήμερα αποτελεί μάρτυρα της υπόθεσης.
Μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι ο Λιγνάδης χρησιμοποιούσε και λάπτοπ μπλε χρώματος, πως είχε στην κατοχή του τρία συνολικά κινητά και πως χρησιμοποιούσε διάφορες εφαρμογές social media για να προσεγγίζει τα θύματά του.
Ευρήματα
Το πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε στην ανακρίτρια, αδυνατεί να απαντήσει στο μυστήριο του τι υπήρχε ή δεν υπήρχε στις εφαρμογές που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο ηθοποιός.
Από το σάρωμα του κινητού και του υλικού (USB, εξωτερικών σκληρών δίσκων και CD) βρέθηκαν ορισμένες συνομιλίες στην ξεπερασμένη εφαρμογή MSN που χρησιμοποιούσε ο Λιγνάδης το 2011.
Στην έκθεση κατάσχεσης καταγράφονται συνολικά 110 σελίδες συνομιλιών του ηθοποιού με άνδρες και γυναίκες, χωρίς πάντως να έχουν ιδιαίτερο ποινικό ενδιαφέρον. Στις περισσότερες συνομιλίες, ο Λιγνάδης εμφανίζεται να συνομιλεί με άνδρες απροσδιόριστης ηλικίας, ανταλλάσσοντας μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου ή κλείνοντας ραντεβού.
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή Whatsapp, υπάρχουν συνομιλίες από το 2019, κυρίως με αλλοδαπούς άνδρες με τους οποίους εμφανίζεται να κλείνει ραντεβού με σκοπό την ερωτική συνεύρεση.
Σε έναν σκληρό δίσκο βρέθηκε υλικό σκληρής πορνογραφίας: συγκεκριμένα δύο – μάλλον ερασιτεχνικά – βίντεο, στο ένα εκ των οποίων καταγράφεται η ερωτική συνεύρεση ανδρών (δεν φαίνονται τα πρόσωπά του) που χρησιμοποιούσαν σιδερένια αντικείμενα ως βοηθήματα.
Παράλληλα, βρέθηκαν και γυμνές φωτογραφίες τριών ανδρών, ενός νεαρού αγοριού (εκτιμάται ότι είναι ανήλικο) καθώς και μιας γυμνής κοπέλας σε παραλία.
Αίτημα για την υπόθεση του 1997 στη Μυτιλήνη
Αίτημα προς την ανακρίτρια για την υπόθεση βιασμού στη Μυτιλήνη κατέθεσε ο εκ των δικηγόρων των θυμάτων, Γιάννης Βλάχος. Με αυτό ζητεί να βρεθεί η συγκεκριμένη δικογραφία και να εξεταστεί ποια ήταν η κατάληξή της.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόσωπο που κατήγγειλε το συγκεκριμένο περιστατικό ενδέχεται να είναι η «Δημήτρη της Μυτιλήνης» που έχει εξαφανιστεί από τις 6 Απριλίου από το Δρομοκαΐτειο όπου νοσηλευόταν.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο Λιγνάδης είχε καταθέσει ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενος. Το έγγραφο της μαρτυρίας του το είχε φυλάξει στην ταράτσα της πολυκατοικίας στο Μεταξουργείο όπου διέμενε. Το άγνωστο θύμα φέρεται να είχε αναγνωρίσει μια μηχανή για την οποία ο ηθοποιός ισχυρίστηκε ότι ανήκει στον αδελφό του.
Την ίδια ώρα, η ανακρίτρια αναμένεται να καλέσει για νέα απολογία τον ηθοποιό για την υπόθεση βιασμού του Δ.Μ. Ίσως όμως η συγκεκριμένη απολογία καθυστερήσει, καθώς αναμένονται οι εξελίξεις με την τέταρτη κατά σειρά καταγγελία – εκείνη του Παύλου Φ. – η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.
Σε περίπτωση που ασκηθεί και νέα δίωξη κατά του Λιγνάδη, τότε εκείνος θα προσέλθει ενώπιον της δικαστικής λειτουργού για νέα διπλή απολογία, ενώ εκτιμάται ότι στη συνέχεια ο φάκελος της ανάκρισης θα κλείσει και θα σταλεί στο Δικαστικό Συμβούλιο για έκδοση βουλεύματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση