Κλυδωνισμούς προκαλεί στην ελληνική αλλά και στην πορτογαλική τουριστική και αεροπορική βιομηχανία η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να διατ...
Κλυδωνισμούς προκαλεί στην ελληνική αλλά και στην πορτογαλική τουριστική και αεροπορική βιομηχανία η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να διατηρήσει στην «πορτοκαλί» λίστα των προορισμών την Ελλάδα και να υποβαθμίσει στην ίδια κατηγορία και την Πορτογαλία, επιβάλλοντας καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από αυτές τις χώρες αλλά και από έναν μεγάλο ακόμα αριθμό κρατών που είναι στην «κόκκινη» και στην «πορτοκαλί» κατηγορία.
Ως αποτέλεσμα, εκδηλώνεται μπαράζ ακυρώσεων των λίγων πάντως κρατήσεων που υπήρχαν για τον Ιούνιο προς την Ελλάδα και ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ταξίδια από την Πορτογαλία.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με το Bloomberg, οι πτήσεις από την Πορτογαλία προς τη Βρετανία έγιναν εν μια νυκτί έως και πέντε φορές ακριβότερες, καθώς ένας σημαντικός αριθμός Βρετανών που βρίσκονται στη χώρα της Ιβηρικής προσπαθούν να επαναπατριστούν πριν υποχρεωθούν σε δεκαήμερη καραντίνα από την ερχόμενη Τετάρτη και μετά.
Η αεροπορική Jet2 ακύρωσε όλες τις διεθνείς πτήσεις και πακέτα διακοπών έως την 1η Ιουλίου. Την ίδια ώρα, η TUI UK ακύρωσε τα πακέτα διακοπών από τη Βρετανία προς την Ισπανία και την Ελλάδα έως τα μέσα Ιουνίου λόγω της όλης αβεβαιότητας. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Ryanair εμφανίστηκε αισιόδοξος πως, παρά το πρόβλημα αυτό με τη βρετανική αγορά τον Ιούνιο, από τον Ιούλιο και μετά οι διεθνείς μετακινήσεις θα διευκολυνθούν, καθώς θα αίρονται οι περιορισμοί λόγω της αύξησης των εμβολιασμών. Λιγότερο αισιόδοξη η easyJet, που είχε προγραμματισμένες περισσότερες από 500 πτήσεις προς την Πορτογαλία, μεγάλο μέρος των οποίων τώρα θα ακυρωθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, εμφανίζεται να μην αιφνιδιάζεται, δηλώνοντας πως έτσι κι αλλιώς το διάστημα από τα μέσα Μαΐου που άνοιξαν τα σύνορα έως και τα τέλη Ιουνίου είναι δοκιμαστικό. Παράλληλα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση έχει εξελίξει πολύ τη διαδικασία αναφοράς των επιδημιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ζητάει η Βρετανία, καθώς και άλλες χώρες, προκειμένου να επιταχύνει την ανακατάταξή της στην «πράσινη» λίστα. Κάποιες νέες ανακοινώσεις από τη βρετανική πρωτεύουσα αναμένονται μεθαύριο Δευτέρα, χωρίς όμως να περιμένει κανείς κάποια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Ελλάδα. Η επόμενη ολοκληρωμένη αξιολόγηση των προορισμών έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου.
Η Βρετανία, η σημαντικότερη αγορά μαζί με τη Γερμανία από την οποία η Ελλάδα έλκει ταξιδιώτες, την Πέμπτη όχι μόνο δεν περιέλαβε ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς στην «πράσινη» λίστα (που απαλλάσσει από την υποχρέωση καραντίνας κατά την επιστροφή), όπως αναμενόταν, αλλά υποβίβασε και την Πορτογαλία από τους «πράσινους» στους «πορτοκαλί» προορισμούς, ενώ έθεσε και άλλες επτά χώρες (εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης) στην «κόκκινη» λίστα. Οι Βρετανοί επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό αλλά όταν επιστρέφουν από προορισμούς που δεν βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα υποχρεούνται σε καραντίνα κατ’ ελάχιστον 5 ημερών και συνήθως 10. Κάτι που αυτονόητα ισοδυναμεί με απόλυτο σχεδόν απαγορευτικό για τα ταξίδια σε αυτούς τους προορισμούς. Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία, καθώς από εκεί η χώρα μας προσείλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι, που έφεραν εισπράξεις 2,5 δισ. το 2019 και 749 εκατ. το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Απρίλιο και τον Μάιο σημειώθηκε μια αξιοπρόσεκτη αύξηση των διεθνών αφίξεων σε σχέση βέβαια με τους «νεκρούς» για τα ταξίδια αντίστοιχους μήνες του 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση