Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία απέρριψε τις ενστάσεις ένσταση του πρώην στρατιω...
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία απέρριψε τις ενστάσεις ένσταση του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς, διατηρώντας την ποινή των ισοβίων.
«To δικαστήριο απορρίπτει εν συνόλω την έφεση Μλάντιτς και επιβεβαιώνει την ποινή των ισοβίων», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε γραπτή σύνοψη της απόφασης. Οι δικαστές έκριναν ότι ο Μλάντιτς θα παραμείνει κρατούμενος στη Χάγη ενώ ήδη διεξάγονται συζητήσεις για τη χώρα όπου θα εκτίσει την ποινή του.
Μέχρι στιγμής κατάδικοι του διεθνούς αυτού δικαστηρίου κρατούνται σε συνολικά 14 ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτζ έχει μεταφερθεί από τον περασμένο Μάιο σε βρετανικές φυλακές.
Ο 78χρονος Μλάντις είχε καταδικαστεί το 2017 για γενοκτονία καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου, τρομοκράτησης άμαχου πληθυσμού και για την εξόντωση περισσότερων από 8.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, στην Σρεμπρένιτσα.
Ο «Χασάπης των Βαλκανίων», όπως τον αποκαλούσαν, είχε υποβάλει ένσταση τόσο κατά της ετυμηγορίας όσο και κατά της απόφασης. Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται η τελευταία μεγάλη δίκη και η τελευταία διεθνής ακροαματική διαδικασία με αντικείμενο ιδιαίτερα τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιστα, την πρώτη στη Ευρώπη μετά το 1945.
Υπό τις διαταγές του Μλάντιτς, σερβικές στρατιωτικές μονάδες επιτέθηκαν τον Ιούλιο του 1995 στην Σρεμπρένιτσα, πόλη που αποτελούσε «ζώνη ασφαλείας» του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, Σέρβοι στρατιώτες σφαγίασαν 8.000 μουσουλμάνους της Βοσνίας, άνδρες και παιδιά. Τον Μάιο του 2016 ο «συνοδοιπόρος» του Μλάντιτς, Ράντοβαν Κάρατζιτς, είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη σε πρώτο βαθμό. Η υπόθεσή του τελεσιδίκησε το 2019.
Ο Μλάνιτς συνελήφθη μόλις το 2011, 16 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης. Εκτός από την κατηγορία της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα ήταν αντιμέτωπος και με άλλες κατηγορίες, όπως την πολιορκία του Σεράγεβου με πάνω από 10.000 νεκρούς και τη λεγόμενη εθνοκάθαρση σε άλλες περιοχές με θανατώσεις και εκτοπίσεις.
Δίκη – μαμούθ
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη, ήταν το πρώτο διεθνές για εγκλήματα πολέμου στην Ευρώπη μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης για τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ήδη από το 1993 τη σύστασή του.
Η νομική διαδικασία δημιούργησε το εξής «δεδικασμένο»: Για μία γενοκτονία υπόλογοι ενώπιον της δικαιοσύνης δεν είναι μόνο οι στρατιωτικοί αλλά και οι πολιτικοί υπεύθυνοι.
Σε ό,τι αφορά τη δίωξη Μλάντιτς επρόκειτο για μια δίκη-μαμούθ με σχεδόν 10.000 έγγραφα και 377 μάρτυρες.
▶️ Bosnian Serb military leader Mladic faces final verdict in genocide case https://t.co/mf1vG90uYA pic.twitter.com/Flnk2afCCa
— FRANCE 24 English (@France24_en) June 8, 2021
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση