Τα νέα για τον ελληνικό τουρισμό δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά. Η μετάλλαξη Δέλτα, η απροθυμία Γερμανίας – Γαλλία να ανοίξουν τα εξωτερι...
Τα νέα για τον ελληνικό τουρισμό δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά. Η μετάλλαξη Δέλτα, η απροθυμία Γερμανίας – Γαλλία να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., καθώς και το επί μακρόν μπλόκο από Βρετανία έχουν διατηρήσει την ασφυξία στη μεγαλύτερη πηγή εισροής ξένου συναλλαγματος στη χώρα.
Ενός τουρισμού, ο οποίος έχει υποστεί τα πάνδεινα τους τελευταίους μήνες, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των τουριστικών ροών και των τουριστικών εσόδων.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα διατηρεί την 3η χειρότερη θέση ως προς τη μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων ξένων υπηκόων.
Ενδεικτικά, από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, η Ελλάδα εμφανίζει κάμψη της τάξης του 74%, πίσω μόνο από τη Μάλτα (-80%) και την Ισπανία (-78%), ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία (-70%) και η Ουγγαρία (-66%).
Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται κι από τα ευρύτερα στοιχεία για τον τουρισμό, τα οποία για το 2020 κατέδειξαν καθήλωση των αφίξεων και των εσόδων, στα επίπεδα του 20% – 25% σε σχέση με το 2019.
Κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, οι διανυκτερεύσεις περιορίστηκαν κατά 61%, καθώς μειώθηκαν κατά 1,1 δισεκατομμύριο σε σχέση με το 12μηνο Απριλίου 2019 – Μαρτίου 2020.
Μάλιστα, πτώση κατεγράφη σ’ όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ασχέτως αν σε κάποιες παρατηρήθηκε αύξηση του εγχώριου τουρισμού, , όπως για παράδειγμα στη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Ισλανδία και το Λίστεσταϊν.
Φυσικά, η αύξηση του εγχώριου τουρισμού δεν κατέστη ικανή να αμβλύνει αισθητά την ευρύτερη πτώση του τουριστικού προϊόντος τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο κυρίως σε επίπεδα εσόδων.
moneyreview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση