Αντιμέτωπη με νέες φυγόκεντρες τάσεις κινδυνεύει να βρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Δανία φαίνεται ότι αντιδράει σθεναρά στην προσπάθεια ...
Αντιμέτωπη με νέες φυγόκεντρες τάσεις κινδυνεύει να βρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Δανία φαίνεται ότι αντιδράει σθεναρά στην προσπάθεια των Βρυξελλών για την καθιέρωση ενός ενιαίου πλαισίου διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.
Για την Κοπεγχάγη η συγκεκριμένη πρόθεση της Κομισιόν αποτελεί «κόκκινο» πανί, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο κατοχυρωμένο δικαίωμα για αυτοκυριαρχία, όσον αφορά την εργασιακή νομοθεσία.
«Η Δανία είναι έτοιμη να δώσει “μάχη” με την Ε.Ε. για τη διατήρηση αυτής της ανεξαρτησίας» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Απασχόλησης της χώρας, Πίτερ Χούμελγκαρντ, δίνοντας μια πρώτη γεύση του κλίματος που επικρατεί στις όχθες της Βαλτικής.
Το βασικό πρόβλημα
Το 1970, τα εργατικά συνδικάτα της Δανίας συμφώνησαν στην είσοδο της χώρας στην Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο το πρωτοποριακό και άκρως «γενναιόδωρο» εργασιακό μοντέλο της χώρας.
Ωστόσο, σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, η Κομισιόν επιμένει στην καθολική και άνευ εξαιρέσεων εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για τον κατώτατο μισθό, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και έντονες ανησυχίες στην Κοπεγχάγη.
Το εργασιακό μοντέλο της Δανίας αποτελεί κάτι σαν «εθνικό κληροδότημα», το οποίο έχει τύχει επαίνων από αρκετούς πολιτικούς ανά τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί Έλληνες.
Οι εργαζόμενοι διαθέτουν εγγυημένη ασφάλεια, μέσω του πλουσιοπάροχου συστήματος απασχόλησης, ενώ οι εργοδότες απολαμβάνουν επαρκή ευελιξία τόσο στις προσλήψεις όσο και στις απολύσεις. Ο μισθός δε, αποτελεί προϊόν αποκλειστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των εργατικών και των εργοδοτικών ενώσεων, αποκλείοντας κάθε κυβερνητική παρεμβαση.
Αποτέλεσμα αυτής της συνθήκης είναι η Δανία να διαθέτει έναν από τους υψηλότερους μισθούς για τους χαμηλής-ειδίκευσης εργαζομένους. Κάτι το οποίο φοβάται ότι μπορεί να αλλάξει, εφόσον υπάρξει υποχρεωτική εφαρμογή του πανευρωπαϊκού συστήματος για τον κατώτατο μισθό.
Οι ομοιότητες με το Ην. Βασίλειο
Παρόμοιες ενστάσεις έχουν διατυπωθεί κι από τη Σουηδία, η οποία επίσης έχει υιοθετήσει ένα παρεμφερές σύστημα εργασιακών συμβάσεων, χωρίς την ύπαρξη κατώτατου μισθού.
Το πρόβλημα, βέβαια, για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι η Δανία έχει πολλές ομοιότητες με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήδη αποτελεί παρελθόν από την ευρωπαϊκή οικογένεια
Υπέβαλαν αίτημα εισόδου στην Ε.Ε. το ίδιο έτος (1961)
Κατέφεραν να εισέλθουν στην Ε.Ε. το ίδιο έτος (1973)
Ας ελπίσουμε ότι οι ομοιότητες θα σταματήσουν εδώ.
Πάντως, οι συζητήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. για τον κατώτατο μισθό θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με τις διαβουλεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναμένονται άκρως «ζωηρές».
moneyreview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση