GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΓΙΑΤΙ η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα....

Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της βασιλείας της. Ένας από τους λόγους π...


Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της βασιλείας της. Ένας από τους λόγους που έχει αρνηθεί να έρθει στη χώρα μας ως βασίλισσα ήταν η καταδίκη του πατέρα του συζύγου της, Φιλίππου, πρίγκιπα Ανδρέα, σε θάνατο από ελληνικό δικαστήριο. 
Το 1922, μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την πανωλεθρία του ελληνικού στρατού, ο λαός απαιτούσε την τιμωρία των υπευθύνων. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στο οποίο αποφασίστηκε η συγκρότηση έκτακτου στρατοδικείου για τους κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν πολιτικοί, στρατιωτικοί και ο πρίγκιπας Ανδρέας, αδελφός του βασιλιά Κωνσταντίνου.
Στο μεταξύ, είχε εκδηλωθεί το κίνημα του Πλαστήρα και την εξουσία είχε αναλάβει η Επαναστατική Επιτροπή, ενώ ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε προλάβει να διαφύγει από τη χώρα με τη βοήθεια των Βρετανών. Ακολούθησε η δίκη των Έξι που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων και καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών οι Γεώργιος Χατζηανέστης (αντιστράτηγος), Δημήτριος Γούναρης (πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαος Στράτος (πρώην πρωθυπουργός), Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (πρώην πρωθυπουργός), Γεώργιος Μπαλτατζής (υπουργός Εξωτερικών επί Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Νικόλαος Θεοτόκης (πρώην υπουργός Στρατιωτικών). Παρά τις πιέσεις της Βρετανίας για να μην πραγματοποιηθούν οι εκτελέσεις, οι έξι κατηγορούμενοι εκτελέστηκαν στο Γουδί δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Οι πολιτικοί ήταν όλοι τους εκλεγμένοι.

 Φωτογραφία από τη δίκη του πρίγκιπα Ανδρέα από το έκτακτο επαναστατικό δικαστήριο 
στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στις 3 Δεκεμβρίου 1922: 

Η δίκη του Ανδρέα 
Ακολούθησε η δίκη του πρίγκιπα Ανδρέα, του τέταρτου γιου του Βασιλιά Γεωργίου Α’ των Ελλήνων και της Βασίλισσας Όλγας. Ο πρίγκιπας Ανδρέας ήταν σύζυγος της πριγκίπισσας Αλίκης και πατέρας του πρίγκιπα Φιλίππου και τριών ακόμη κοριτσιών. Η Αλίκη ήταν αδελφή του λόρδου Μάουντμπάουντεν, που διετέλεσε τελευταίος αντιβασιλιάς της Ινδίας και βοήθησε να περάσει η διοίκηση της χώρας στους Ινδούς. Είχε πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους ως αξιωματικός τού Ιππικού και ως επικεφαλής της 12ης μεραρχίας, με τον βαθμό του υποστράτηγου, στη μικρασιατική εκστρατεία. Τον Ιούλιο του 1921 ανέλαβε τη διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού, το οποίο θα εκστράτευε με σκοπό την κατάληψη της Άγκυρας. Η φήμη λέει ότι οι στρατιώτες του τον φώναζαν καυσοκαλύβα, επειδή έδινε διαταγές να κάψουν τις καλύβες των χωρικών. 
Η εκστρατεία απέτυχε και ο πρίγκιπας Ανδρέας καθαιρέθηκε από τη θέση του διοικητή με την αιτιολογία της «ανικανότητας και καταφανούς ανεπάρκειας στη διοίκηση μεγάλων μονάδων στρατού». Κατηγορήθηκε ότι σε μια κρίσιμη καμπή της μάχης όπου επικρατούσε ο ελληνικός στρατός, αρνήθηκε να κάνει τον ελιγμό που είχε διατάξει ο αρχιστράτηγος Αναστάσιος Παπούλας με σκοπό να κλείσει τα νώτα του Α΄ Σώματος Στρατού και να κυκλώσει τους Τούρκους. Αυτό είχε ως συνέπεια ο στρατός του Κεμάλ να βρει οδό διαφυγής από τα πλάγια και να αντέξει στην ελληνική επίθεση.
 Πολλούς μήνες πριν την Μικρασιατική Καταστροφή, ο πρίγκιπας Ανδρέας επέστρεψε στην Ελλάδα και δικάστηκε ξεχωριστά μετά τη δίκη των Έξι. Ο Ανδρέας συνελήφθη με διαταγή του Πάγκαλου στην Κέρκυρα και δικάστηκε στο στρατοδικείο που έγινε στη Βουλή, όπου κατηγορήθηκε ότι αποχώρησε από τη θέση του χωρίς εντολή, με αποτέλεσμα να θεωρείται συνυπεύθυνος στην κατάρρευση του μετώπου. Η απόφαση ήταν η αναμενόμενη. Καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου. 
Ωστόσο, η ποινή του δεν εκτελέστηκε, καθώς η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Μετά από πιέσεις του Άγγλου πλοιάρχου Τάλμποτ και παρέμβαση του Πάγκαλου, ο οποίος ήταν συμμαθητής του στη Σχολή Ευελπίδων, η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια εξορία από την Ελλάδα, ενώ διαγράφηκε από το μητρώο των αξιωματικών.
 Η Επαναστατική Επιτροπή συμβιβάστηκε με την απόφαση του δικαστηρίου και ο πρίγκιπας Ανδρέας αναχώρησε από το Φάληρο με το πλοίο «Καλυψώ». Έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στο εξωτερικό. Αρχικά εγκαταστάθηκε σε προάστιο του Παρισιού και αργότερα στη Νότια Γαλλία. Το 1935 που αποκαταστάθηκε στο βαθμό του επισκέφθηκε την Ελλάδα αν και υπάρχει η φήμη ότι δεν επέστρεψε ποτέ. 
Αντίθετα η γυναίκα του, πριγκίπισσα Αλίκη επισκέφθηκε πολλές φορές στην Ελλάδα, όπου έζησε σαν καλόγρια και πραγματοποίησε φιλανθρωπίες με έντονη δράση ακόμη και στην κατοχή. Ο Πρίγκιπας Ανδρέας πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» στο Μόντε Κάρλο, σε ηλικία 62 ετών....


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *