Έντονη ανησυχία για τη δυναμική διασποράς του κορωνοϊού και ειδικότερα των μεταλλάξεων του, στην Αττική, εκφράζουν οι ειδικοί. Μάλιστα, ο ...
Έντονη ανησυχία για τη δυναμική διασποράς του κορωνοϊού και ειδικότερα των μεταλλάξεων του, στην Αττική, εκφράζουν οι ειδικοί.
Μάλιστα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογράμμισε ότι μια εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν είναι αρκετή.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για να βγει η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας από το «κόκκινο», μία εβδομάδα δεν φτάνει, καθώς η απόδοσή του «απαγορευτικού» υπολογίζεται στο 45%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο.
Αναφορικά με τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, σημείωσε ότι για να θεωρηθεί ασφαλές το άνοιγμα στην Αττική, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 450, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο. « Η αποκλιμάκωση μπορεί να είναι σημαντική, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βγάζει την Αττική από το κόκκινο», πρόσθεσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το lockdown δεν θα είναι το τελευταίο, αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή. «Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμική».
Ωστόσο, άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το καλοκαίρι επισημαίνοντας ότι «αν φτάσουμε σε ένα 30% του εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος Μαΐου, η δυναμική διασποράς του ιού, ακόμα και τα υπερμεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη, θα είναι πολύ πολύ χαμηλή». Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι ακόμα και με αυτό το κακό σενάριο, στο τέλος Ιουνίου θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. «Δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης, αλλά θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας», δήλωσε ο καθηγητής εκτιμώντας ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2021.
Πλατανησιώτης: Το «ακορντεόν» κάνει χειρότερη δουλειά από ένα σκληρό lock down
Aπό πλευράς του, ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης δήλωσε πως η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική προκαλεί δικαιολογημένα φόβο, ενώ αναφέρθηκε σε μερίδα πολιτών που έχει τη μάσκα ως αξεσουάρ, αλλά και και όλους όσοι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού.
«H αύξηση στην Αττική μας έχει τρομάξει όλους. Δεν υπάρχει αντίλογος για το ότι πρέπει να συνεχιστεί το lockdown, αν μπορούμε να το ονομάσουμε αυτό lockdown, αφού εκτός από την εστίαση και το λιανεμπόριο όλα λειτουργούν κανονικά, όλοι γυρνάνε έξω και δυστυχώς από πολλούς η μάσκα χρησιμοποιείται ως αξεσουάρ. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά πρέπει να συνειδητοποιηθούμε όλοι μας. Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση. Οι ανόητοι και οι αρνητές δεν έχουν δικαίωμα να κολλήσουν όλους εμάς τους υπόλοιπους» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open TV.
Για ενδεχόμενο άνοιγμα του εμπορίου και της εστίασης, ο κ. Πλατανησιώτης ανέφερε πως «αν δεν είχαμε τέτοια αύξηση στα κρούσματα θα έπρεπε να έχει ανοίξει το λιανεμπόριο».
«Με αυστηρούς όρους θα μπορούσε να λειτουργήσει και η εστίαση. Τελικά, το «ακορντεόν» κάνει χειρότερη δουλειά από ένα σκληρό lock down» σχολίασε.
Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς, απάντησε ότι προχωράνε και «μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου ακόμα και 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας, κάτι που θα μας δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για μεγαλύτερες ελευθερίες».
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση