Παράταση του lockdown για 15 ημέρες, προκειμένου να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας και να «ανασάνουν» τα νοσοκομεία συστήνο...
Παράταση του lockdown για 15 ημέρες, προκειμένου να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας και να «ανασάνουν» τα νοσοκομεία συστήνουν ειδικοί, επισημαίνοντας παράλληλα κενά που παρατηρούνται στην εφαρμογή των μέτρων που είναι σε ισχύ.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία Μανώλης Δερμιτζάκης τάσσεται υπέρ της εφαρμογής πιο στοχευμένων από τα οριζόντια μέτρα περιορισμού, αλλά τονίζει ότι προς το παρόν απαιτείται επέκταση του lockdown για δύο ακόμη εβδομάδες.
«Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία χρειάζονται ακόμη μέρες περιορισμών, αλλά και η μερική χαλάρωση με στοχευμένο τρόπο ώστε να διοχετεύεται η δραστηριότητα των πολιτών σε σχετικά ανώδυνες μετακινήσεις και συναντήσεις, οπωσδήποτε με άνοιγμα και των σχολείων», δήλωσε την Τετάρτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», υποστήριξε ο κ. Δερμιτζάκης.
Συγκεκριμένα ο Έλληνας καθηγητής προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με αυστηρά υγειονομικά μέτρα και περιορισμό λειτουργίας έως τις 7 μ.μ., ενώ τα καταστήματα λιανικής να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού (click in shop).
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε στον ΑΝΤ1 ότι «δεν θα επηρεαστεί κάτι στην πορεία μας εάν έχουμε μια μερική άρση του lockdown στην Αττική», αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Θεσσαλονίκη επισημαίνοντας ότι το ποσοστό θετικότητας στους ελέγχους εκεί πλησιάζει αυτό της Αττικής.
Πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει ποια θα είναι η πρόταση των ειδικών στην κυβέρνηση την Παρασκευή, τονίζοντας ότι το μόνο που μπορεί να προβλέψει για τη διάσκεψη των λοιμωξιολόγων είναι ότι θα διαρκέσει πολλές ώρες.
Καθαρή Δευτέρα με lockdown προτείνει από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας στον ΑΝΤ1 πως το ποσοστό διασποράς του κορωνοϊού στα λύματα στην Αττική παραμένει πολύ υψηλό παρά το lockdown.
Ο ίδιος θεωρεί ως «φρονιμότερη» την επέκταση των περιορισμών έως τουλάχιστον τις 15 Μαρτίου, λέγοντας ότι «έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα».
Εκτίμησε ακόμη πως «θα ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα» και υπογράμμισε ότι το γεγονός πως το φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό σημαίνει πως «τα μέτρα δεν αποδίδουν, δεν ξέρω κι αν εφαρμόζονται».
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε πως ακόμη και εάν παραταθεί για δύο εβδομάδες το lockdown ενδέχεται να μην είναι αρκετό αν εφαρμοστεί όπως τώρα.
Εξήγησε ότι η αποτελεσματικότητα των περιορισμών δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν οι επιστήμονες ανά εβδομάδα και ο ιός με κάποιο τρόπο συνεχίζει να μεταδίδεται.
Το κλείσιμο δραστηριοτήτων τόνισε ο καθηγητής, γίνεται για να μειωθεί επαρκώς η ανθρώπινη επαφή – κυρίως η απρόσεκτη, ωστόσο πολίτες πάνε σε ό,τι είναι ανοιχτό, όπως για παράδειγμα το συνεργείο για να κάνουν τη βόλτα τους.
Στο ερώτημα εάν χρειάζονται περισσότερα περιοριστικά μέτρα, αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που φέρει ο κάθε πολίτης να φορά σωστά τη μάσκα του, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να μπούμε στη λογική της διπλής μάσκας ή της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.
Επεσήμανε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει σταθερός περί τα 23 με 25 θύματα ημερησίως ενώ τον περασμένο Νοέμβριο με 3.000 ημερήσια κρούσματα οι νεκροί έφτασαν τους 120. Απέδωσε την αισθητή αυτή πτώση του ποσοστού θνητότητας στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.
Εξέφρασε την ριζική διαφωνία του με το άνοιγμα του λιανεμπορίου με 3ωρο μήνυμα για τους πολίτες λέγοντας ότι τίποτα δεν διασφαλίζει πως οι πολίτες δεν θα στείλουν την ίδια ώρα μήνυμα και να μαζευτούν για παράδειγμα όλοι στις 11 το πρωί στην Ερμού.
Σημείωσε τέλος ότι θα είναι καλύτερα το λιανεμπόριο να ανοίξει με ραντεβού, με το λεγόμενο click in shop και με αυστηρά μέτρα σχετικά με τον αριθμό των καταναλωτών ανά κατάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση